Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 17 december 2016

Spår av rabiesvirus har hittats hos fladdermöss i Sverige

Antikroppar mot rabiesvirus har hittats hos fladdermöss i Sverige. Det är inte klassisk rabies, men kan i sällsynta fall smitta människor och vara lika dödlig.

Det är forskare vid Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Zoonoscentrum vid Uppsala universitet som gjort upptäckten i en gemensam studie.

Under sex år har de fångat in fladdermöss och med gentekniska metoder undersökt om djuren hade arvsmassa från rabiesvirus i saliven. Resultat har läckt ut tidigare men först nu är studien vetenskapligt publicerad.

14 av de 453 analyserade fladdermössen hade antikroppar mot rabiesvirus i blodet. Det visar att de var eller nyligen har varit infekterade av rabiesvirus.

De var alla vattenfladdermöss och hade fångats i Skåne eller Småland. Inga av fladdermössen från Uppland bar på smitta.

Fyndet var inte helt oväntat eftersom samma rabiesvirus hittats hos fladdermöss i våra grannländer. Men risken för att människor ska smittas är ytterst liten, men kan inte uteslutas helt enligt forskarna.

Undvik direktkontakt med dessa små flygare.
Undvik direktkontakt med dessa små flygare.

Detta är ett annat virus än det klassiska rabiesviruset, men har samma dödliga utgång om man inte får vård snabbt.

– Vi tycker det är viktigt att få ut den informationen även om risken för smitta är extremt liten. Men alla som handskas med fladdermöss ska ha handskar och söka vård snabbt om man misstänker att man kommit i kontakt med smittan, säger Åke Lundkvist, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, vid Uppsala universitet.

Hittills har ”bara” en fåtal människor dött i denna typ av rabies, varav de flesta hade hanterat fladdermöss i sin roll som forskare.

Den klassiska rabiessmittan har inte nått Sverige. En tänkbar risk är mårdhunden som i Ryssland visat sig bära på smitta. Svenska myndigheter satsar stort på att förhindra djurets etablering i Sverige.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen