Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 23 augusti

TBE-fallen ökar rekordartat – trots att fler vaccinerar sig

Trots att allt fler väljer att vaccinerar sig är inrapporteringen av TBE-fall under sommaren större än någonsin.

Hittills har 160 fall rapporterats och flest fall sett till antal invånare finns i Uppsala och Södermanlands län.

FOTO: Istock

Det finns en stadig ökning av TBE-fall i Sverige och mellan april och juni i år har det högsta antalet fall rapporterats någonsin, 160 stycken, rapporterar SVT Nyheter.

Detta trots att det är allt fler som vaccinerar sig mot fästingburen hjärninflammation som TBE-smittan kan orsaka.

Flest i Uppsala

Smittan är anmälningspliktig och hittills har flest fall har inrapporterats i Stockholms län, följt av Västra Götaland. Men sett till antalet invånare hamnar Uppsala högst följt av Södermanland och Stockholm.

– Men sommaren är inte slut än så vi vet inte vad siffran kommer att sluta på för hela året, säger Linda Trönnberg, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till SVT Nyheter.

Osäker orsak

Ökningen tros bero på varmare klimat då fästingar trivs i varmt och fuktigt väder.

En annan möjlig orsak kan vara att man i dag är bättre på att ställa diagnos och att fler fall därmed upptäcks. Men exakt vad som ligger bakom ökningen är oklart.

Fler vaccinerar sig

Mellan 2016 och 2015 ökade antalet doser av TBE-vaccin med 32 procent. I år har doserna ökat med ytterligare 36 procent jämfört med förra året, enligt statistik från läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline.

Vaccinet minskar risken för att drabbas av virussjukdomen men det minskar inte risken att drabbas av borrelia som också sprids genom fästingbett. För att skydda sig mot borrelia måste man helt undvika att få fästingbett eller se till att fästingen tas bort inom 24 timmar.

TBE-virus:

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Källa: 1177.se

Läs också: Så skyddar du dig mot fästingar

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen