Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 12 mars

Testa skogens fantastiska c-vitamin – tallbarr

Det finns en hel del att lära av skogens djur – älgen vet att tallbarr är späckade med c-vitamin. Här är 4 enkla sätt att dela matförråd med skogens konung.

Älgar älskar att smaska i sig av asp, ek, rönn och sälg under vinterhalvåret. Men de passar också på att glufsa i sig en tallkvist mellan varven.

Det borde du också göra. Men eftersom vi människor har lite svårt att äta som skogens konung krävs lite tanke och tillagning för att kunna få i sig vitaminerna.

Här kommer fyra goda anledningar till varför du ska gå ut i skogen och ta med tallbarr hem till köket (med tillstånd från markägaren).

1.Vitaminer och antioxidanter

Tallbarr innehåller en stor andel c-vitamin. Ett hekto barr innehåller ungefär 500 milligram c-vitamin under vintern (då tallbarren är som nyttigast). De viktiga antioxidanterna finns också i barren – så gör en trevlig måltidsdryck av dem! Klipp ner tallbarr i en kanna vatten, låt den stå något dygn. Sedan har du en supernyttig och fräsch måltidsdryck.

2. Kostar bara en skogspromenad

Under vinterhalvåret säljs massor av brustabletter med c-vitamin på hälsokostbutiker, apotek och mataffärer. Här finns pengar att spara för den hälsomedvetne – och en extra skogspromenad behöver du alltid.

Så här lyckliga kan barnen bli av att komma ut i skogen när du är ute och plockar barren.
Så här lyckliga kan barnen bli av att komma ut i skogen när du är ute och plockar barren.

3. Bakteriedödande ämnen från naturen

Tallen innehåller bakteriedödande växtämnen som hämmar inflammationer och svamp. Tall stärker också kroppens immunförsvar, vilket prövas hårt av de många bakterier som frodas på vintern. Det är den årstid då vi tillbringar mest tid inomhus som bakterierna frodas. Koka varmt vatten och andas in de välgörande ångorna från talldekokten för att rensa luftvägarna.

4. Bada i barr efter träningen

När det är kallt och kyligt är det lätt att känna sig lite extra ruggig efter ett träningspass. Ett hett bad med tallbarr mjukar upp stela muskler. Om du inte har något badkar så går det alltid att hälla upp ett hett fotbad i hink. Barrvattnet är lika gottgörande för trötta vader som för fötter och tår.

Tallbarrens välgörande egenskaper kan tas tillvara genom att bada fötterna eller hela kroppen i tallbarssvatten.
Tallbarrens välgörande egenskaper kan tas tillvara genom att bada fötterna eller hela kroppen i tallbarssvatten.

Obs – inte bra för gravida

Tallbarrsvatten är en nyttig huskur för de flesta. All ska däremot inte ge sig ut i skogen för att söka denna vitaminkälla. Gravida kvinnor och alla med nedsatt njurfunktion ska undvika denna huskur.

Recept: Te på tallbarr

1 msk färska, finklippta barr

2,5 dl vatten

Gör så här: Klipp barren till småbitar. Låt dem koka i vattnet i 5 minuter och sila sedan bort barren. När du kokar te på örter ska mjuka och hårda växtdelar hanteras olika. Te på mjuka växtdelar läggs i hett vatten och får dra. Torkade och hårda växtdelar behöver få koka en stund för att de aktiva ämnena ska kunna dras ut.

En kopp tallbarrste framför brasan är en nyttig avslutning på en vinterdag i skogen.
En kopp tallbarrste framför brasan är en nyttig avslutning på en vinterdag i skogen.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen