Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 14 oktober 2016

Törs vi äta ekoägg? 4 matnyttiga fakta

Läste du nyheten om ekoäggen och dioxiner? Och undrar om du törs fortsätta äta dem? Här får du svaren!

Ekologiska ägg innehåller tre gånger mer dioxin än konventionellt producerade ägg. Den nyheten från Land lantbruk fick nog många att sätta kaffet i halsen. Ekologiska ägg som de flesta nog trott ska vara helt ”giftfria”.

Även om det framgick att halterna av dioxin ligger klart under gränsvärdena, så blev många läsare oroliga och undrande. Därför gör Land nu en uppföljning av vår första artikel.

Vi ställer 4 frågor till Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

4 frågor om ekoägg

Vilket slags ägg väljer du till frukost?
Vilket slags ägg väljer du till frukost?

1. Törs man äta Krav-märkta ägg?

– Ja, absolut. Även om Livsmedelsverkets tester visade att nivåerna av dioxin är högre i ekologiska ägg  än i konventionellt producerade, så ligger de långt under gränsvärdena.

2. Hur mycket dioxin får vi oss via ägg?

– Väldigt lite. Ägg står bara för 3-5 procent av normalkonsumentens intag av dioxin, fisk står för hälften. En kollega till mig räknade ut att man får i sig lika sig samma mängd dioxin av en enda portion strömming från Östersjön som av att äta ett ägg varje dag i två månader.

3. Om det är ofarligt, varför går Livsmedelsverket ut med siffrorna?

– Man måste hålla isär hälso- och produktionsaspekterna. I det här fallet är värdena långt under gränsen för vad som är tillåtet i mat. Men nivåerna har ändå ökat och nuddar vid EU:s åtgärdsgräns och det ålägger producenterna att vidta åtgärder för att bryta utvecklingen.

4. Varför är det mer dioxiner i just ekoägg?

– Det är inte helt klarlagt ännu, men tidigare studier har visat att det kan komma från fiskmjöl i fodret. Och fiskmjöl används för att tillgodose ekohönsens behov av aminosyran metionin, eftersom Kravs regler inte tillåter syntetiskt framställt metionin. Läs mer om det här!

Ekohöns och vissa frigående höns kan picka i gräset utomhus.
Ekohöns och vissa frigående höns kan picka i gräset utomhus.

Ekologiska,  frigående eller burhöns – vad är skillnaden?

Ekologiska ägg: Ekohöns har störst utrymme, det får vara max 6 höns per kvadratmeter. Hönorna får röra sig fritt i stallet och har möjlighet att gå ut i en rastgård, där de kan krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs. Fodret ska vara egenproducerat till minst 95 procent och det är särskilda regler vad gäller medicinering.

Frigående utomhus: Hönorna går helt fritt i stallet och har möjlighet att gå ut, varje dag året om. Varje höna som hålls frigående utomhus ska ha tillgång till fyra kvadratmeter utomhusyta i en rasthage. Här kan de sprätta, sandbada, leta mask och beta gräs.

Frigående inomhus: Hönsen får röra sig fritt inomhus med max 9 höns per kvadratmeter. Minste en tredjedel av ytan ska vara täckt av strö. I ströet de kan ”sprätta och bada” och de har också sittpinnar i olika höjd. Fodret är till stor del svensktillverkat och vegetabiliskt.

Inredda burar:  Hönsen lever i små grupper om 8-10 höns, i burar som är inredda med värpreden, ströbad och sittpinnar. Minimimåttet har fastställts till 750 kvadratcentimeter per höna. Hönorna äter ett vegetabiliskt foder, där svensk fodersäd utgör huvuddelen.

Källa: Svenska ägg

Spara

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen