Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 december 2016

Vi blir allt nöjdare med livet – särskilt kvinnor!

Höginkomsttagare är inte helt oväntat nöjdare än låginkomsttagare. Men visste ni också att kvinnor är nöjdare med livet än män?

FOTO: IBL

Göteborgs universitet har nyligen kommit ut med den årliga undersökningen Konsumtionsrapporten. Via intervjuer har man undersökt bland annat hur nöjda vi svenskar är med livet.

Tittar man tio år tillbaka har kategorin ”Mycket nöjd” ökat från 32,3 procent till 36,7 procent (2015). Och kvinnor är nöjdare än män. 38,4 procent av kvinnorna mot 34,8 procent av männen uppger sig vara mycket nöjda med livet.

Samband mellan nöjdhet och konsumtion

Forskarna ser också ett samband mellan nöjdhet och konsumtion. 43 procent av människor med ”mycket stor konsumtion” av mat, kläder, hemelektronik och möbler är ”mycket nöjda med livet”. Av dem med ”mycket liten konsumtion” är 31 procent ”mycket nöjda med livet”.

Detta samband syns också när det gäller inkomst, så det är inte nödvändigtvis just konsumtionen som gör oss nöjdare. Rika är helt enkelt lyckligare än fattiga. Och det kanske vi redan hade koll på…

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen