Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 20 mars

Dags för vårkoll i stugan – det här bör du checka av!

Bild 1/2
Bild 2/2

Varje år drabbas de svenska fritidshusen för skador omkring 600 miljoner kronor, enligt statistik från Svensk Försäkring. De vanligaste skadetyperna är brand- och vattenskador, som står för två tredjedelar av kostnaderna.

För att undvika otrevliga överraskningar längre fram på säsongen bör du som stugägare göra en ordentlig koll när du besöker stugan på vårkanten.

Här är en checklista inför starten av säsongen:

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Gå ett varv runt huset

Börja med gå ett varv runt huset och kolla så att du inte haft inbrott eller att huset inte drabbats av allvarliga skador, till exempel genom ett nedfallet trä.

Vädra

 Öppna dörrar och fönster och vädra ordentligt. Ta ut textilier som madrasser, täcken och kuddar och låt dem ligga i solen ett tag.

Vatten

Gå en runda i huset innan du slår på vattnet. Leta efter vatten eller fuktringar och se till så att inga vattenledningar har frusit under vintern. Var beredd på att det kan smälla till ordentligt i rören när du slår på vattnet, på grund av all luft som samlats där. Var observant de första timmarna och lyssna efter läckage. Lämna inte gården för att slänga skräp eller åka och handla – då kan olyckan vara framme. Titta även till vattenlås och brunnar.

Skorsten

Se till så att inga fåglar har byggt bo eller ramlat ner i skorstenen. Förebygg genom att täcka över skorstenen med ett rostfritt när när du stänger stugan på hösten.

Om du har en murad skorsten som stått kall hela vintern bör du elda lugnt de första timmarna, så att den inte spricker. Det kan i sin tur skapa risk för brand. Av säkerhetsskäl är det viktigt att skorstenens hålls i gott skick, därför är det bra att åtgärda skador så fort du får syn på dem.

Elledningar/ohyra

Innan du slår på elementen behöver du kontrollera att elkablarna är intakta. Om du har haft besök av möss under vintern kan det finnas gnaghål i dem. Upptäcker du spår av möss är det viktigt att du letar upp och täpper till eventuella ingångar. Ett vanligt ställe brukar vara under diskbänken. Rensa också bort avföring – muskiss kan fräta och göra fula fläckar i ditt trägolv.

Tak och hängrännor

Undersök taket, byt ut tegelpannor som gått sönder och lägg tillbaka de som flyttat på sig. Rensa hängrännor från löv, barr och annat skräp så att vattnet kan rinna fritt.

Leta efter fukt

Inspektera krypgrunden efter eventuell fuktpåverkan eller mögelproblem. >> Här är fem tips på hur du kan upptäcka fuktskador

Brandskydd

I förebyggande syfte är det bra att utrusta stugan med ett rejält brandskydd. Se till att ha en fungerande brandvarnare och införskaffa brandsläckare och brandfilt.

Senare på säsongen:

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Fönster

Se över kitt och färg på fönstren, oftast är de som mest utsatta i nederkant. Äldre fönster är tillverkade av bra virke och håller ofta bättre än nya fönster, därför kan det räcka med att kitta och måla om just där. Stryk gärna på något lager linolja. >> Här är tips på hur du målar med linolja

Måla

Om det behövs kan du bättra på färgen på fasaden under säsongen. >> Här är tips på vilken färg som passar just ditt hus. Rensa även bort skräp, löv och annat som ligger nära husfasaden. Växtligheten har en tendens att tätna, vilket gör att träfasader inte kan andas som de ska.

Brunn

Om du har egen brunn behöver du göra vattenprov ungefär var tredje år och skicka till kommunen, som kontrollerar vattenkvaliteten.

Källa: Försäkringsbolaget If.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen