Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 6 november 2016

Ditt hem kan bli en dödsfälla – 5 saker du måste se upp med

Hemmet är den absolut vanligaste olycksplatsen i Sverige. Även om det inte är farligt för just dig kan det vara fullt av risker för ditt barn eller husdjur. Här är fem saker du bör vara extra noggrann med.

Bild 1/4 FOTO: Mostphotos
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Elen

Många har gamla el-ledningar hemma eller till och med hemmadragen el, det kan leda till både bränder och elchocker. Checka av elen i din bostad och rätta till sådant som är gammalt eller farligt.

Är du osäker på vilka elarbeten du får utföra själv?  Kolla in vad Elsäkerhetsverket säger!

2. Brandvarnare

En brandvarnare är en billig livförsäkring. Men det är många som antingen struntar i ett sätta upp en eller som inte byter batteri när det är dags.

Undersökningar från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, visar dessutom att det vid relativt många bränder funnits brandvarnare, men att de inte fungerat. Därför är det viktigt att kontrollera dem och då.

3. Mattor och sladdar

Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall och antal besök på akutmottagningar i Sverige. Lättsnubblade mattor och luriga sladdar är två av orsakerna – och alla åldersgrupper är drabbade.

Försök fästa sladdar längs med listerna, använd mattskydd och fäst mattkanterna med dubbelhäftande tejp.

4. Mediciner

Land.se skriver om för- och nackdelar om olika värktabletter.

Om barn eller husdjur råkar få i sig tabletter ämnade för människor kan utgången bli ödesdiger. Alvedon, Panodil, Aspirin, Magnecyl, Ibuprofen och Ipren är några av de värktabletter som kan leda till förgiftningar hos barn och husdjur. Se därför till att förvara medicin utom räckhåll för barn och husdjur. Lås in!

5. Mobilladdare

Brukar du ladda din mobiltelefon när du sover? Gör inte det. De senaste åren har Elsäkerhetsverket fått in anmälningar från privatpersoner om brister i mobilladdare, som så småningom lett till att en rad laddare återkallats. Bland annat kan de ge stötar, smälta och i värsta fall börja brinna.

Myndigheten uppmanar därför dig som konsument att enbart köpa laddare som är CE-märkta (den EU-märkning som ska stå för att produkten är säker), att ladda telefonen eller surfplattan under uppsikt, undvika att ladda den vid sängen eller soffan och att dra ur kontakten när du är klar.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen