Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 13 september

Expertens råd till dig som köper vedkap och klyv

Vill du fixa din ved utan att behöva slita ut kroppen? Satsa på både vedkap och vedklyv.

Här ger experten Anton Bergqvist råd och tips om eldrivna maskiner som underlättar.

 Klyven gör jobbet med veden så mycket lättare än om allt ska klyvas med yxa. Har du dessutom en vedkap går jobbet ännu snabbare. Foto. Istock.
Klyven gör jobbet med veden så mycket lättare än om allt ska klyvas med yxa. Har du dessutom en vedkap går jobbet ännu snabbare. Foto. Istock.

Nog är det mysigt och avkopplande när det sprakar och värmer i kaminen i huset. Värre kan vara att skaffa fram veden till eldningen. Huggning med yxa kan fresta ordentligt på kroppen. Ett bekvämare alternativ är att skaffa sig både vedkap och vedklyv.

– Förutom att du då sliter mindre på kroppen går arbetet fortare och med betydligt mindre olycksrisk. Med motorsåg eller handsåg och yxa i handen är chansen större att det går mindre bra, säger Anton Bergqvist som tillsammans med sin sambo Carin Elvhammar driver sajten vedoved.se som samlar Sveriges vedleverantörer.

– Sedan är det ju så att en vedkapare gör att du lättare kan få exakt rätt storlek på veden än vid motorsågning, och vedklyven spjälar enkelt trästycket i två eller fyra bitar beroende på vilken klyv man har.

Tänk på storleken

När du skaffar dig en vedklyv och/eller en vedkap finns det några saker du bör tänka på. Exempelvis vilken slags maskin du behöver. Räcker det med en mindre, eller är det nödvändigt med större kapacitet?

Behöver du bara kapa och klyva ved sporadiskt kan det räcka med en enklare modell. Om du däremot avser flitigare bruk är det gynnsammare med en maskin som är tillräckligt bra för att kunna användas mycket och regelbundet i många år.

– Oavsett vilken maskin man skaffar sig bör man kolla upp vilken slags el den drivs av, 230 volt eller trefas. Dessutom är det bra att veta kapdiametern. Och räcker det med korta klabbar, eller vill du även kunna kapa längre? Att köpa till ett avlastningsbord kan också vara vettigt. Då får man bort veden på ett säkert sätt och slipper plocka upp den från backen, säger Anton Bergqvist.

Jobba säkert

Inte minst väsentligt är att följa säkerhetsföreskrifterna. Även om bland annat tvåhandsmanövrering och nödstopp minskar risken för skador bör man agera lugnt och förnuftigt vid maskinarbetet.

– Om man arbetar två vid maskinen gäller det att man synkroniserar sig ordentligt så att den ena hela tiden vet vad den andra gör. Att hålla säkerhetsavstånd till andra, inte minst småbarn, är en annan god tanke. Precis som att hålla rent och snyggt kring arbetsytan så att du inte ramlar på något och kanske gör dig illa, säger Anton Bergqvist.

Skyddsglasögon och handskar bör alltid användas.

– Man får aldrig glömma bort att ögonen snabbt kan bli skadade av flis som far och sedan inte är så lätta att laga. I dag finns det jättebra skyddsglasögon som man knappt märker att man har på sig.

Antons 3 smarta köptips

1. Klargör vad du behöver

”Gör klart för dig vilket behov du har. Behöver du både vedkap och vedklyv, eller antingen det ena eller andra? Och hur mycket kommer du att använda maskinerna? Kanske behöver du bara att fixa ved då och då till fritidshuset, och i så fall behöver du ju inte köpa en Ferrari och du bara behöver en SUV. Det är också bra om du vet vilken minimilängd du vill ha på vedklabbarna och hur mycket plats du har för maskinen.”

2. Ha respekt för maskinerna

”Varje år sker många olyckor med vedkapar och vedklyvar. Men om du har respekt för säkerhetsföreskrifterna och i övrigt använder sunt bondförnuft behöver du inte vara rädd. Det är alltid bättre att du arbetar lugnt och metodiskt med maskinerna, och hellre är utan ved till kvällsbrasan än att du stressar dig till någon hemsk olycka.”

3. Var inte dumsnål

”Köp maskiner som är nog tillräcklig för ditt behov, och även om du kanske inte arbetar med ved så ofta. Satsar du någon eller några tusenlappar extra får du en vedkap eller en vedklyv som sannolikt både håller längre och går enklare och fortare att arbeta med.

Läs även: 10 smarta vedmaskiner att välja bland

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs fler artiklar från Land.se

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Så här läser du vidare!

Skapa ett gratis-konto och logga in!

Klicka här för att registrera
konto och logga in.
Har du redan registrerat konto?
Till toppen