Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 27 december 2016

Förvaringsdrottningen tipsar: 8 steg för optimal förvaring

Råder kaos hemma? Ingen fara. Här delar Paulina Draganja, författare till boken Förvara smart, med sig av sina bästa tips för ett organiserat hem.

FOTO: Sven Draganja

1. Vad behöver du skapa förvaring för?

Innan du börjar organisera, fundera över vad du behöver förvara på ett visst ställe. Ta ut allt därifrån och börja om från början.

Vissa saker förvaras på ett ställe av en slump eller gammal vana. Skapa överblick. Ta fram allt som du har tänkt förvara på ett visst ställe och lägg ut det på golvet förslagsvis, för att se hur mycket och vad du behöver organisera och förvara där. Bara om du tar ut allt kan du se över och göra om strukturen på förvaringen.

2. Hur hör sakerna ihop?

Allt som hör ihop ska förvaras ihop. Fundera över hur sakerna hör ihop och para ihop dem utifrån deras mest givna och gemensamma nämnare. Här är exemplen på olika sätt att sortera: Sortera efter kategori, sortera efter användare, sortera efter var sakerna används, sortera efter hur ofta sakerna används, sortera efter när sakerna används, sortera efter storlek, sortera efter färg.

>> Kika in Paulinas blogg för mer tips

3. Rensa ut

Det fina med hela den här processen är att man går igenom sina prylar och kan rensa. Våga skilja dig från saker som du inte använder. Och kan du inte ta steget hela vägen – låt sakerna mellanlanda på ett avsett ställe en tid så hinner du märka om du saknar dem eller inte.

4. Hur mycket utrymme har du och kan du skapa mer?

När du har lagt ut alla dina saker så ser du hur mycket plats de kan tänkas ta. Räcker utrymmet till som har tänkt förvara dem i? Om inte – kan du skapa mer utrymme genom att exempelvis sätta upp en extra hylla eller får du plats med en extra låda?

5. Prioritera

När du har maximerat utrymmet är det dags att prioritera. Ibland får alla saker plats, ibland inte. Börja med att placera de viktigaste sakerna först tills du kommer tills de minst viktiga – de kanske inte får plats och får förvaras någon annanstans.

6. Engagera övriga familjemedlemmar i dina förvaringslösningar

Den ordning och reda du själv har skapat är logisk för dig. Men det är inte säkert att den uppfattas så av övriga medlemmar i hushållet.

Gå därför igenom hur du har tänkt och organiserat med övriga i familjen så att det vet var de kan hitta och var de ska lägga tillbaka sakerna. Diskutera om alla är överens om ordningen eller om de har förslag på en bättre struktur.

Eller ännu hellre – involvera dem och få dem att hjälpa till när du röjer och sorterar. Det ökar chansen att de också håller ordningen om de varit med och skapat den.

7. Gör strukturen så tydlig som möjligt – märk upp!

Märkt upp så mycket du bara kan! det blir så mycket enklare för dig. Och för alla andra i hemmet.

Det kanske känns onödigt i början men jag lovar dig – till och med du kan faktiskt glömma hur du har tänkt dig den nya ordningen. Det är något magiskt med att märka upp saker – vi drar oss för att ställa saker på ett ställe om det står att platsen är avsedd för något annat.

Dold förvaring, det vill säga sådant som inte står framme utan ligger undanstoppat i skåp och lådor, lämpar sig extra väl att märka upp.

8. Underhåll din förvaring och byt ut det som inte fungerar

Även om du har tänkt igenom dina förvaringslösningar väl och strukturerat upp dina saker på ett fantastiskt sätt så kommer du att behöva gå igenom dina lådor/byråer/hyllor med jämna mellanrum.

Nya saker tillkommer, andra använder du mer sällan och då ska de kanske förvaras på ett annat ställe. Och oredan tränger sig på.

Men misströsta inte – det är alltid nyttigt att gå igenom sina prylar – du kommer att hitta saker som du redan hade glömt bort och skapa ännu effektivare förvaring. Och du blir så nöjd när du röjt!

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen