Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 3 november 2017

Har du koll? 5 risker med vedeldning

Dags för värmande vedbrasor hemma? Här är fem risker du kanske inte känner till.

 Veden ska vara torr och av rätt sort!
Veden ska vara torr och av rätt sort! FOTO: Istock

Nu när kylan tar allt större delar av Sverige i sitt grepp så ökar eldningen av ved i våra hem. Både i trivselbrasor och värmepannor.

Det är inte helt riskfritt. Enligt Södertörns Brandvärn och försäkringsbolaget IF och Umeå sotningsdistrikt finns det flera stora risker med vedeldning. Här är 5 risker med vedeldning du kanske inte kände till

(Även om det är skillnad på olika eldstäder, moderna respektive gamla med mera. Läs alltid tillverkarens anvisningar).

1. Fel bränsle

Björk, lönn och bok går bra att elda. Men ek avger så höga temperaturer att både skorstenen och eldstaden kan skadas.

Gran och tall går bra men se till att ha ett rejält gnistskydd. Vill du elda med pelletsbriketter och annan pressad flis bör du kolla om din eldstad är godkänd för det.

Läs också: Gör din egen vedlåda – enkelt och snyggt!

2. Eldar för länge

En generell regel är att man inte ska elda längre än i 3-4 timmar och sedan låta eldstaden vila lika länge.

Det kan variera beroende på eldstad, så kolla tillverkarens anvisningar.

 Mysig värmekälla om man eldar på rätt sätt.
Mysig värmekälla om man eldar på rätt sätt. FOTO: Istock

3. Använder för mycket ved

En annan generell regel är att inte elda med mer än 2,5- 3 kilo torr ved per timme för att undvika överhettning.

Det kan variera beroende på typ av eldstad, hur ny eller gammal den är – kolla tillverkarens anvisningar.

Läs också: Välj rätt ved till eldningen – 8 heta tips

4. Dold glöd i askan

Askan är en stor riskfaktor för bostadsbränder, om den ställs ut på altanen, verandan eller intill huset innan den har slocknat helt.

Måste läggas i ett brandsäkert kärl med tättslutande lock, på ett underlag som inte kan fatta eld.

5. Otät skorsten

Att skorstenen är besiktigad och tät är viktigt. En otät skorsten kan orsaka soteld och läcka gaser som kolmonoxid som i värsta fall är dödliga. Även dålig förbränning av veden är en riskfaktor,

Läs också: 3 enkla steg – så väljer du bäst värmesystem för ditt hus

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen