Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 12 oktober 2016

Höst ute men vinter inne? Därför fryser du och det här gör du åt det

Hösthutter under filten i soffan och i badrummet står någon och vägrar gå ur duschen. Här får du veta varför det är vinter inne fast det knappt blivit kallt ute. Du får också veta vad du kan göra åt eländet.

Bild 1/2
Bild 2/2

Ta det kallt, riktigt kallt!

Freezing

Det låter kanske lite okänsligt men bit ihop, det går över. Värmepumpar och andra moderna värmesystem är inte som gamla tiders värmepannor som skickade ut snudd på kokhett vatten i radiatorerna.

De moderna, vattenburna systemen värmer bara upp till 40-50 grader så det tar tid innan de har laddat hela huskroppen med värme.

Så håll tassarna borta från termostaten, vrider du på nu tar det veckor innan du märker effekten. Då kan det innebära att du får för varmt och slösar med energi.

Ta en titt på tekniken

Freezing man adjusting thermostat

High tech i all ära men alla styrsystem är inte så genomtänkta. Ett värmesystem som enbart håller koll på temperaturen ute kan missa att du fryser inomhus och hålla inne med den värme du behöver.

Det kan till exempel vara sköna 10 plusgrader ute samtidigt som det blåser så att det kyler i ett gammalt trägolv. Kolla om du kan ha två givare, en som visar utetemperaturen och en som håller koll på att du inte får det för kallt inne.

Se också till att inomhusgivare sitter där du brukar vara mest och där det brukar kännas kyligt. En givare på andra våningen kan visa på gosiga 19 grader men bara för att värmen stiger uppåt. På våningen under sitter du och huttrar.

Älskling, det draaar!

The Speed of Fun

Det hänger inte bara på graderna. Luft som rör sig kan kännas mycket kallare. Gå igenom huset och känn dig fram till var det kan komma in kall luft. Byt tätningslister i dörrar och fönster.

Ett bra knep är också att hänga upp draperier framför kalla dörrar eller lägga en rullad filt som dragstopp på tröskeln.

Klappa en radiator

Young woman near a heater

Värmen kanske inte kommer fram. Känn på radiatorerna och ha sinnena inställda på skillnader. Om radiatorn är varm undertill men inte högst upp kan det vara luft i systemet. Hämta luftningsnyckeln och tappa ur tills all luft är borta.

Skäm bort fötterna

Happy feet

Ja, ja. Att ta på tjocka sockor och tofflor har alla mammor tjatat om sedan istiden men det räcker inte alltid. Tricket är att aldrig låta dem bli kalla för om du börjar frysa fortsätter du.

Mattor gör stor skillnad. Ladda extra med tjocka, lurviga mattor nedanför sängen och i badrummet. Det hjälper dig ta dig ur sängen/duschen med fotvärmen i behåll.

Mössan kan du där emot strunta i. Den är nyckeln till värme när du är utomhus i blåst och kyla. Inomhus blir det sällan så kallt att huvudet läcker kroppsvärme. Där emot har dina fötter direktkontakt med kallt golv, det kyler även om det är mer än 15 grader inne.

Tänd ljus, men inte för värmens skull

Man with a candle looking through the window

Visst heter det värmeljus men det är bara som man säger. Den värmande effekten är psykologisk. Ett ljus ger cirka 100 watt och du skulle behöva en 40-50 stycken för att värma på allvar.

Bjud hem en granne i stället, det värmer lika mycket. En människokropp till i huset bidrar också med 100 watt.

 

 

 

Spara

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen