Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 31 mars 2016

"Jag fascineras av böndernas enorma kunskapsbank"

Gamla och viktiga kunskaper faller snabbt i glömska. Samtidigt finns ett växande intresse för det som är genuint och hållbart. Med sin nya bok, Lev som en bonde – 100 sätt att klara sig själv, vill författaren Niklas Kämpargård inspirera fler till ett självhushållande liv.

Bild 1/2 FOTO: Kristina Kämpargård
Bild 2/2

Att odla bladgrönsaker på balkongen eller skaffa höns till trägården är både roligt och ger mat på bordet. Trenden med självförsörjande hushåll verkar vara här för att stanna. Författaren och journalisten Niklas Kämpargård tror att det handlar om en längtan efter det gamla.
– I dag har många teoretiska yrken och lever ganska långt ifrån det bondesamhälle som fanns förr. Därför tror jag att det finns en dröm om att gå tillbaka till det gamla och att kunna ta hand om sig själv. Det är också riktigt kul att till exempel odla själv, och känna stolthet över det som växer och utvecklas.

levsomenbonde

I sin nya bok, Lev som en bonde – 100 sätt att klara sig själv, ger han tips och råd om allt från hur man förgror grönsaker och ympar fruktträd till hur man bygger en gärdesgård och slaktar sina egna djur. Niklas Kämpargård är själv uppväxt på ett lantbruk och känner därför igen en hel del av den kunskapsbank som han försöker förmedla, men långt ifrån allt.
– Jag är ingen expert, i stället växer kunskap fram utifrån misslyckanden och erfarenhet. Boken handlar om nyfikenhet och en hållbar livsstil, hur man kan ta vara på naturens möjligheter. Jag tyckte att det saknades en inspirationsbok om hur man klarar sig själv, förklarar han.

Bara för att man bor eller är uppväxt på landet betyder inte det att man redan kan allt. Tvärtom så är mycket gammal kunskap på väg att försvinna.
– Många lantbruk har blivit storskaliga och de mindre gårdarna med självhushåll är inte lika vanliga. Kunskaperna ärvs inte längre från generation till generation och man exponeras inte för dem på samma sätt. Därför måste vi våga utmana oss själva och lära oss dem igen, samtidigt som vi delar med oss av vår egen kunskap.

Niklas berättar att han fascineras av bönder och deras enorma kunskap och att han vill att fler ska kunna ta del av bondelivets alla möjligheter. Samtidigt handlar gammalt kunnande inte om att man ska stanna klockan och resa tillbaka i tiden.
– Genom att kombinera gamla metoder och ny teknik och forskning hittar man ofta rätt, säger han.

Krävs det mycket tid och planering för att vara självhushållande?
– Det är klart det kan göra. I dag går det ju snabbt att handla allt man behöver på en plats, speciellt om man inte bryr sig om vad det är man köper. Men om man odlar sina egna växter och föder upp och slaktar sina egna djur vet man precis hur de har haft det och hur det går till.
– Dessutom sparar man pengar och får komma ut i naturen och röra på sig, tillägger han.

I dag bor Niklas Kämpargård och hans familj i ett villaområde i Sölvesborg och försöker ta vara på naturen så gott de kan. Principen med självhushåll är inte bara till för de som bor på landet, poängterar han.

Hans tips till den som vill lära sig att klara sig själv är att börja småskaligt, till exempel med odling.
– När man har lärt sig en sak vill man lära sig tio till, det blir en enorm kunskapstörst. Till slut är man kanske helt självförsörjande.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen