Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 11 augusti

Lina, 19 tar bostadsbristen i egna händer – bygger minihus på hjul

När Lina Spåls flyttar från Borlänge till Nässjö för att plugga har hon boendet redan klart; ett tiny house på hjul – ett komplett hem om 15 kvadratmeter. Hon har byggt och ritat det själv.

Bild 1/4 FOTO: Privat
 Linas pojkvänn har hjälpt målar.
Bild 2/4 Linas pojkvänn har hjälpt målar. FOTO: Privat
Bild 3/4
Bild 4/4 FOTO: Privat

Litet, smidigt och med bara det nödvändigaste. Dessutom slipper hon problemet med att hitta studentbostad som så många andra ungdomar tvingas kämpa med.

Lina Spåls i Leksand har gått hantverksprogrammet med inriktning finsnickeri i Leksand. Det var under utbildningen i vintras hon fick idén om att bygga sitt eget hem för att ordna boende när hon i höst flyttar till Nässjö för att plugga möbeldesign.

Lockas av miniformatet

– Det började med att jag såg ett tiny house på nätet och tänkte hur otroligt coolt det var. Hur mycket onödiga saker har man inte heller idag? Vi har så mycket onödiga prylar som bara tar plats och kostar pengar. I ett litet hus kan man verkligen prioritera vad man egentligen behöver, menar hon.

– Även om det kostar en del att bygga ett hus, så hur mycket spar man inte i längden? Om man ska plugga vidare eller jobba på annan ort? Resonerade Lina som inte skrämdes av att det dessutom krävs en rejäl arbetsinsats att färdigställa en komplett bostad från grunden.

Efter egna ritningar

– Varför skulle inte jag kunna bygga ett själv!

Och det har gått alldeles utmärkt – såklart. Huset ritade hon själv och alla val och prioriteringar är gjorda med stor omsorg. Det lilla huset har bland annat fått sex fönster för att skapa luftigt intryck samt en riktig trappa till loftet istället för en stege. Att ge utrymme för en liten hall var också det ett medvetet val med tanke på det svenska klimatet och behovet av att hänga av sig blöta kläder och skor.

Transport till Nässjö

Med en del hjälp av pojkvännen och en smula målningshjälp av föräldrarna så står Linas tiny house tillräckligt klart och redo för transport söderut.

Nu behöver hon bara en traktor eller lastbil som kan köra huset från Falun till en campingplats i Nässjö. Ekipaget får bara färdas i 30 kilometer i timmen så det blir en lång resa.

Objektbeskrivning

Rum: 1 + sovloft

Boarea: 15 kvm + sovloft

Byggnadskostander: Lina har blivit sponsrad med allt byggmaterial av AB Karl Hedin i Leksand, toaletten är sponsrad av separett.

Typ: Tiny House

Byggår: Sommaren 2017

Uppvärmning: el-buren golvvärme och en vedspis.

Driftkostand: Campingavgift samt elkostnader.

Entré: Miniskoställ, hängare, och avlastningshylla för nycklar, skåp för kläder.

Kök: Diskho, kylskåp, en gasolspis/ugn, vattentank som rymmer 105 liter färskvatten.

Matplats: Plats för 4 och möjlighet att bygga om soffan till säng.

Sovloft: Plats för 160 cm bred resårmadrass, klädförvaring. Finns även förvaring under loftet.

WC: Separett och dusch.Läs även: Nu är de här: Ekologiskt mikroboende på fyra hjul

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen