Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 21 mars

Minska konsumtionshetsen: 5 saker du kan sluta med direkt

Är du också trött på konsumtionshets och prylfixering? Här är 7 enkla antiköp-tips som ger dig mer tid än prylar. Bra för både dig själv och miljön.

FOTO: Istock

Konsumtionshets och prylfixering. Visst kan det kännas som om vi lägger ner lite för mycket tid på att tjäna pengar? För att  kunna skaffa och underhålla en massa grejer – som vi varken behöver eller ens vill ha.

Är du sugen på att växla ner konsumtionstakten får du bra tips och råd här.

7 saker du kan sluta med direkt

1. Sluta köp ”billigt”

Billigt kan bli dyrt i längden, oavsett om det gäller mat, kläder, inredning, verktyg eller andra prylar. Satsa hellre på ett fåtal bra grejer som håller än många billiga som går sönder eller är dåliga för hälsa och miljö.

2. Sluta köp mer än vad som går åt

”Ta tre betala för två!” Gå inte på butikernas billiga säljtrix! Fynden kan lätt bli konsumtionsfällor. För risken är stor att du slösar, överdoserar och slänger för att du känner dig lite för ”rik” eller för att varorna hinner bli dåliga innan du använder dem.

3. Sluta köp onödiga prylar

Ställ dig själva följande frågor: Har jag råd? Behöver jag den här? Vill jag verkligen ha den? Hur många arbetstimmar kostar den mig? Hur är kvalitén? Hur många gånger kommer jag att använda prylen? Kan jag skaffa den på annat sätt? Till exempel genom att låna, byta, handla på second hand, få gratis, äga ihop med andra.

4. Sluta spontanshoppa

Gör en inköpslista och håll dig till den. Allra helst utifrån en uppgjord budget. Och för att undvika frestelser så håll dig borta från stora köpcentra.

5. Sluta slänga

Mat som är ok och prylar som fungerar hamnar alldeles för ofta på sophögen. Går skorna sönder? Lämna dem till skomakaren. Blir det mat över? Ta vara på resterna. Tänk också på att lägga upp lite mindre på tallriken. Ta hellre två gånger. Vill du göra dig av med prylar så skänk, lämna till återvinning eller sälj. Eller varför inte återbruka och göra om till något annat.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen