Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 7 december

Så får du ut mest smak av saffran – kockens 5 bästa tips

Saffran är en lika dyrbar som älskad krydda. Men för att smaken ska blomma ut till fullo krävs både kunskap och rätt handlag. Här är fem tips hur du lyckas med saffran.

FOTO: Istock

Med ett kilopris runt 50 000 kronor gäller det att få ut mesta möjliga smak av saffran. Något som kocken Monika Ahlberg är expert på. Hon har skrivit den omtyckta kokboken Monikas jul, där saffran är en självklar ingrediens i många av recepten, men använder gärna kryddan för att sätta extra piff på maten året om. Här delar hon med sig av sina bästa råd för att lyfta fram smaken:

Läs också: Falsk eller äkta saffran? Så vet du

1. Välj hel saffran

– Jag försöker alltid hitta trådsaffran, det ger dubbelt så mycket smak, säger Monika Ahlberg.

Till skillnad från det ”vanliga” malda pulvret består trådsaffran av hela pistiller. Den stora smakskillnaden beror på att mycket smak går förlorad då kryddan mals, precis som med kardemumma och andra kryddor som också finns att köpa färdigmalda. Tidigare kunde hel saffran vara svårt att få tag på men numera ingår det i standardsortimentet i flera större matbutiker.

– Jag brukar mortla trådsaffran tillsammans med en halv sockerbit. Det är enkelt och resultatet blir jättebra, säger Monika Ahlberg.

2. Titta på färgen

Om möjlighet finns att inspektera saffranet innan du köper – titta efter de allra rödaste pistillerna. Ju rödare färg desto mer smak.

Läs också: Kryddig äppelkaka med ingefära, choklad och citronglasyr – kung till kaffet!

3. Marinera saffran

Ett sätt att maximera smaken är att marinera saffranet före användning. Marinering fungerar både med mald och hel saffran. Smakämnena och färgen frigörs i vatten och alkohol, vilket är skälet till att man alltid ska blanda ner saffranet i degvätskan vid till exempel lussebullsbak. Det allra bästa sättet är att marinera i alkohol.

Lägg ner pistillerna eller pulvret i ett glas och häll över lite cognac, vodka eller rom. Beräkna cirka 2-3 matskedar per gram saffran. Sätt på ett lock och låt det dra sig i några timmar. 24 timmar räcker för full smakupplevelse.

Läs också: Knapriga saffransbiscotti med choklad

4. Gör egen saffransolja

Enklaste vägen till att alltid ha den goda smaken till hands är att göra egen saffransolja. Blanda i ett gram saffran i en flaska vanlig solrosolja och du har en utmärk smaksättare att steka räkor, lax eller lök i.

– Att fräsa lök i saffransolja blir en utmärkt grund till fisksoppan, säger Monika.

Läs också: Baka bästa julkakan – supersaftiga saffransmums!

5. Förvara saffran rätt

Saffran drar lätt till sig andra, oönskade smaker. Förvara den därför i en tätslutande burk och inte tillsammans med andra kryddor.

Läs också: Godaste apelsinkakan

Saftigaste lussebullarna

Ingredienser

200 g smör

1 – 1,1/2 g saffran

5 dl mjölk, 3 procent

0,5 dl vispgrädde

50 g jäst

2 ägg

2 dl strösocker

1 krm salt

16–17 dl vetemjöl special

Tillbehör

1 ägg

russin

Gör så här

1. Smula jästen i bunken till hushållsassistenten. Värm mjölken försiktigt, max 37 grader och häll den över jästen. Rör tills jästen löst upp sig helt.

2. Tillsätt socker och vetemjöl. Kör degen i hushållsmaskin tills den är lös, cirka 10-12 minuter. Har du ingen hushållsassistent går det bra med elvisp med degkrogar.

3. Täck bunken och låt jäsa i cirka 30 minuter.

4. Tillsätt saffranet och fördela jämnt i degen.

5. Tillsätt rumsvarmt smör, vispgrädde, salt och ägg. Kör i maskinen i 10 minuter. Degen ska vara lös men ha en lite seg struktur och släppa från kanterna av bunken när den är redo.

6. Täck bunken och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

7. Mjöla bakbordet sparsamt. Dela degen i bitar och baka ut. Tillsätt russin och eventuell fyllning.

8. Låt jäsa på plåten ytterligare 10 minuter. Pensla med ägg.

9. Grädda lussebullarna i nedre delen av ugnen på 220 grader tills de blir gyllenbruna, cirka 6-8 minuter

Läs också: Lusse-semlan med extra allt – julen ljuvligaste smaksensation!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen