Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 6 december

Så ska du äta julbordet

I vilken ordning brukar du äta rätterna på julbordet? Lär dig de fem turerna så blir det garanterat rätt. Missa inte heller vett och etikett-knepet.

FOTO: IBL

Känner du till julbordets klassiska turordning? En gång i tiden var det den legendariska krögaren Tore Wretman som fastställde dem. Vitsen var att man skulle kunna njuta av julbordets fröjder i lugn och ro och på bästa sätt. Smart! Och inte så dumt att känna till.

Trevlig gest

Och för att slippa hets och vassa armbågar vid det gående julbordet så börja med en trevlig gest: Gå fram till tallrikshögen och räck en tallrik till ditt sällskap eller den som står bakom dig i kön. Först därefter tar du en egen tallrik. Ett säkert tips från vett och etikett-experten Mats Danielsson.

Men allra först! Ta en lov runt bordet innan du hugger in och lägg upp en enkel strategi för ditt ätande. Det gäller ju att inte bli mätt för fort. Därefter är det dags för Tore Wretmans turer.

Läs också: Körschema för julmaten – så slipper du stressen

Julbordets fem turer – Första turen

Du startar med den saltade fisken som har förädlats i olika inläggningar. Begreppet S.O.S, smör, ost och sill säger allt om julbordets optimala start.

Exempel från första turen:

Spickesill, inlagd sill, glasmästarsill

Senapssill, kryddsill

Gravad strömming, ättiksströmming

Gubbröra, sillsallad,

Potkes, Västerbottenost

Läs också: Julbordets godaste köttbullar! Gör dem redan nu och frys in

Andra turen

Nu handlar det om fiskrätter tillagade på färsk råvara, lax och strömming. Lådor, inkokt, rökt och gravat är grunden för andra varvet runt bordet. Räkorna får också hänga med på turen.

Här är de vanligaste rätterna:

Rökt fisk, gravad lax

Kall lax, inkokt strömming

Inkokt ål, ål-aladåb (Tänk på att ålen är fridlyst och akut hotad i Sverige. Respektera gärna detta och avstå från att äta ål)

Böcklingsallad, räkor

Läs också: Grymt god gubbröra på inlagd sill

Tredje turen

Skinkdags! Allt fokus på faten med kallskuret kött som julskinka, sylta och pastej.

Här är några vanliga rätter:

Leverpastej, julskinka

Fårfiol, kallt kött

Grisfötter, kall griljerad grisknorr

Kalvsylta, pressylta

Rullsylta, korvsallad

Äggsallad, ostsallad

Läs också: Kung på julbordet! Ingefärsgriljerad julskinka – saftig och underbart god!

Fjärde turen

Välkommet upp på tallriken säger vi till det småvarma.

Exempel på femte turens rätter:

Småvarmt, Janssons frestelse, ansjovisfräs

Sillbullar, stekt salt sill, ler-tallrikssill

Sotare, laxpudding, kokt rimmad oxbringa

Kalvfrikadeller, stekt fläsk, fläskkorv, hackkorv

Julkorv, blodkorv, köttbullar

Revbensspjäll, brunkål, rödkål, långkål

Lutfisk

Läs också: Julbordets godaste köttbullar! Gör dem redan nu och frys in

Femte turen

Grand finale med sött och friskt. Fruktsallad, ris á la Malta eller kanske små sylt- och gräddfyllda klenäter.

Vanliga godsaker på julbordet:

Ost och kex

Bärkompott, fruktsallad

Ingefärspäron, pepparkakor

Punschtårta

Risgrynsgröt, ris á la Malta

Spettekaka, äppelkaka, klenäter

Läs också: Så gör du godaste kolan någonsin – med vanilj och havssalt

Källa: Etikettdoktorn, Katarinas kök

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen