Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 november 2016

Skitstövlar? Därför håller dagens gummistövlar sämre än förr

En säsong på sin höjd. Sedan sipprar vattnet in. Gummistövlarna är inte lika stadiga som de var förr och det ska vi nog vara glada över.

FOTO: Istock

De var snudd på oförstörbara. Ett par gummistövlar kunde räcka hela 1970-talet utan att få så mycket som en spricka. Idag klagar många på sina ”slit-och-släng-stövlar”.

Det cirkulerar rykten om att tillverkarna skulle ha blandat plast i naturgummit för att spara pengar men enligt Karin Karlsson på Tretorn stämmer det inte.

– Nej. Polyuretanplasten som används i en del stövlar skulle i stället vara mer slitstark, fast inte lika miljövänlig som naturgummit.

Kan skada andningsvägarna

Polyuretan innehåller isocyanater som är allergiframkallande och kan skada andningsvägarna. Så länge stöveln sitter på foten stannar isocyanaterna i materialet. Problemen finns i tillverkningen och när stöveln hamnar bland soporna, då frigörs de.

Just miljöhänsynen ligger också bakom att gummistövlarna är annorlunda idag.

– Man har tagit bort farliga mjukgörare som inte längre är tillåtna längre. De var skadliga för både naturen och de som arbetade i tillverkningen, säger Karin Karlsson.

Dagens gummistövlar mer naturliga

Utan farliga ftalater har naturgummit blivit naturligare, därför tål det inte vad som helst.

– Det är ett naturmaterial som till exempel åldras av värme. Gummistövlar är inte heller något för folk som jobbar i slakteri eller på lantbruk eftersom gummi varken tål urin eller blod. Då får man välja skor i polyuretan i stället.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen