"Vi förvandlade den slitna skolan till en sekelskiftesdröm"
Från plastigt, illgult 1980-tal till sobert, trärent 1890-tal. Maria Zaar och hennes man har låtit den gamla skolan i småländska Bussvik återfå sin forna charm.
På en höjd alldeles intill skogen med härlig utsikt över äng och hav ligger ett solgult, stort trähus.
Här, i den gamla byskolan i Bussvik utanför Oskarshamn, bor Maria Zaar med sin man Fredrik och deras tre barn
I dag det ut som ett klassiskt hus från förra sekelskiftet, med vacker glasveranda och höga, spröjsade fönster.
”Det sämsta av 1980-talet”
Så såg det inte ut när paret köpte huset, trots att det är en skola byggd 1890. Huset slutade används som skola på 1950-talet, och har sedan nyttjats som lägerskola och kollo.
– Fredrik hittade huset på nätet och ville att vi skulle åka och titta på det. När man öppnade dörren var det som att kliva rakt in i det sämsta av 1980-talet, berättar Maria.
Läs också: Maria valde att downshifta – lönearbetar en dag i veckan
Hon fick lite av en chock när hon såg inredningen. Plastmattor, brandgult kök, vävtapeter på väggarna, institutionsgrå dörrar och flera av rummen belamrade av våningssängar.
– Men Fredrik såg potentialen och fick mig att gör det också, säger hon.
Enormt vardagsrum
Så fort de hade nyckeln i sin hand började de restaurera huset. De tog sig an övervåningen först så att de fick tre fungerande sovrum.
Därefter renoverade de fram ett matrum och arbetsrum och sedan badrummet och vardagsrummet som är en gammal skolsal på hela 64 kvadrat.
– Vi valde att behålla de gamla golven och har blåst in isolering under dem, berättar Maria.
Så överallt ligger gedigna trägolv med höga golvsocklar i husets originalstil. Överhuvudtaget har de haft förra sekelskiftets charm som modell för både renovering och inredning.
Allmoge och sakral känsla
Stormönstrade tapeter efter gammal förlaga och allmogefoder. Rummen är ljusa och luftiga och takhöjden på 3.1 meter tillsammans med de gamla vackra korsfönstren ger rummen en sakral känsla.
– Parallellt med dessa renoveringar klurade vi mycket på kökets planlösning och inredning, berättar Maria.
Med hjälp av en lokal snickare lär de bygga om kök från grunden. I dag har det ett fantastiskt kök med allmogefodrad vägg, platsbyggda köksskåp i gediget trä med gammeldags beslag och den gamla vedspisen centralt placerad.
– Vi lade också in nytt golv i köket och lät bygga en helt ny tvättstuga, i det som tidigare varit ett oisolerat trapphus, säger Maria.
Många pauser underlättar
Resten av renoveringen har sedan fått ta tid och som småbarnsföräldrar har de tagit många pauser för att hinna med sin stressiga vardag.
De gläds åt att ha ett så barnvänligt boende med stor trädgård omgiven av tallskog, ängar och gammal åkermark. Dessutom ligger havet alldeles intill, där familjen har en egen badvik.
Läs också: Medelhavsvärme året runt: Familjen Solvarm byggde ett växthus runt sin villa!
Lärare tände eld på berg
Från vardagsrum, glasveranda och sovrum på ovanvåningen har man har sjöutsikt vilket ger huset en marin känsla då vattnet alltid är närvarande.
Runt trädgården går en hög, bred stengärdesgård som har sin egen historia. Det skolans första lärare som skapade den för över 100 år sedan genom att tända en eld på bergsknallen framför huset.
Skolbarnen fick sedan springa ut och med hinkar fyllda med kallt vatten som de hällde på berget för att berget skulle spricka.
När berget sedan sprack blev det massor av stora stenbumlingar som läraren sedan använde sig av till att mura upp en gärdsgård runt hela tomten.
Det gamla livet tillbaka
Att skolan ligger mitt ute på landet, relativt ensam kan ses som konstigt idag, då det endast bor fem stycken åretruntboende familjer och några sommargäster invid skolan.
Men förr sjöd byn av liv och barn och tack vare deras egna tre barn har lite av det gamla livet kommit tillbaka igen.
Familjen har också skaffat får, vilket Maria är glad för. Hon jobbar hemifrån mycket i sin inredningsbutik som finns i ett ombyggt uthus. Där säljer hon saker som ligger henne varmt om hjärtat och butiken heter passande nog Huset på landet.
– Jag är glad över att Fredrik lyckades övertala mig, så att vi köpte huset. Vi trivs så bra här, säger Maria.
– Det har varit ömsom härligt och ömsom jobbigt att renovera. Och det betyder mycket att jag kunde starta en butik, där jag kan få utlopp för min kreativitet, fortsätter hon och ler.
Läs också: Familjen flyttade från 35 kvm i Stockholm till 1800-talstorp: ”Drömmen”
Marias 5 bästa inredningstips
1. Blanda gammalt och nytt. Mycket inspiration får jag från Instagram, Pinterest m.m.
2. Använd saker från naturen. Allt från grenar, blommor, blad till rostiga pinnar och andra saker från svunnen tid som lämnats åt naturen att patinera.
3. Vitt och trä. Olika nyanser av vitt tillsammans med träfärger ger mig en lugn känsla.
4. Gillar lite rostiga saker. Blir en härlig kontrast till det vita. Ex armeringsjärn.
5. Allt behöver inte vara perfekt. Lite skavt och nött gör inredningen mer levande.
Har inredningsbutik på gården
Namn: Maria Zaar.
Ålder: 44 år.
Bor: I skola på 240 kvadrameter i Bussvik, norr om Oskarshamn.
Gör: Är utbildad agronom men jobbar på turistföretag, samt driver inredningsbutiken Huset på landet på gården.
Familj: Maken Fredrik och barnen Edvin, 14 år, Tulia, 12 år, och Vide, 10 år. Samt den blåmaskade Birmakatten Tilja och fyra tackor av rasen Svärdsjöfår.
Finns även på Instagram: @husetplandet
Butiker inredningen kommer i från: West coast company, GAD på Gotland, Alcro Färg, Borås tapeter, Ikea, Butiken på Landet.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.