Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 1 december 2016

Stearin på favoritduken? Så här tar du bort fläcken

Stearinfläckar är svåra att undvika. Men deppa inte ihop – de är också enkla att ta bort. Här är bästa tipsen när olyckan är framme.

Stearinfläck på tyg

1. Om du har spillt stearin på duken gäller det att ha is i magen. Vänta till fläcken har svalnat och stelnat innan du tar bort den, annars kan den leta sig djupare in i fibrerna.

2. Försök skrapa bort så mycket av fläcken som möjligt, med hjälp av ett passande verktyg. En vanlig matkniv går bra till grövre bomull, men till mer ömtåligt material är ett vasst verktyg av till exempel plast att föredra.

3. Lägg sedan hushållspapper, kaffefilter eller bakplåtspapper under och ovanpå fläcken och stryk på fläcken. Pappersbiten kommer då suga upp det smältande stearinet.

Fortsätt stryka och byt ut papperet några gånger tills det har sugit upp allt stearin.

4. När stearinet är borta kan det fortfarande finnas en fläck kvar på tyget. Då kan du antingen försöka ta bort fläcken med diskmedel eller galltvål, eller tvätta duken på högsta tillåtna temperatur.

Bryt loss fläcken

Om duken är tillverkad av ett strävare och mer rejält tyg går det ibland att bryta loss fläcken i stället för att stryka. Men undvik detta om du till exempel har en duk av siden.

Spillt färgat stearin? Lägg duken på blöt tillsammans med fläckborttagningsmedel, efter att du avlägsnat stearinet men innan du försöker behandla fläcken.

Källa: Via.se

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen