Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 17 mars 2017

"Vi byggde ett eget Attefallshus – för halva kostnaden"

Liten utanpå och stor inuti. Sällan har ett uttryck passat så bra. Linda-Marie och Fredrik Blom i Havstorp byggde lillstugan på tomten själva och sparade in halva kostnaden.

Bild 1/2 FOTO: Karin Wildheim
Bild 2/2

I ugnen står sconesen på gräddning och i braskaminen sprakar en värmande brasa i ruskvädret. Framför fönsterväggen mot söder breder Himledalen ut sig.
”Ska vi sova här i natt?” föreslår Fredrik när skymningen kommer smygande.
Den lilla stugan på tomten är just färdigbyggd men redan flitigt använd. Dock har Linda-Marie och Fredrik själva ännu inte övernattat på sovloftet när Land kommer på besök.
I drygt ett år har de lagt varje ledig stund på bygget. 300 000 kronor har det fullt utrustade Attefallshuset kostat, inklusive köksinredning, soffa och stenläggningar runtom. Ett motsvarande hus, köpt nyckelfärdigt, skulle ha kostat mer än det dubbla.

Stolta byggare

Attefall
Fredrik skulle kunna tänka sig att bo på heltid i den 25 kvadratmeter stora stugan. Men än så länge avlastar den boningshuset för den nybildade familjen Blom.

Att Linda-Marie och Fredrik har kommit så billigt undan handlar om att de har gjort nästan allting själva, från att gräva för avlopp och gjuta betongplatta till att snickra ihop takstolar, göra plåtarbeten, lägga tegel på taket, dra rör och bygga badrum (med hjälp av Linda-Maries våtrumsbehörige pappa). En bekant hjälpte till att dra elen.
Händige Fredrik har funderat ut lösningar, lett bygget och svingat hammaren medan Linda-Marie har hantlangat, sågat brädor och målat.
– Det är så att man inte tror det själv. Tänk att vi har gjort detta, det trodde jag aldrig att vi skulle klara, säger Fredrik och dunkar belåtet näven i den gedigna brädväggen.

När Linda-Marie och Fredrik blev ett par häromåret bestämde de sig snabbt för att bli sambor i Fredriks hus. Det var ett tillbyggt 30-talshus på 128 kvadratmeter på landet utanför Varberg, där han och nästan flygfärdiga dottern Amanda bodde. In flyttade Linda-Marie och hennes tre yngre döttrar Hanna, Sara och Karin.
Att få ihop en ny, stor familj i ett ganska litet hus är inte så lätt. Det var så idén om en separat stuga på tomten föddes. Där kunde Amanda få bo de perioder hon var hemma i Havstorp. Däremellan skulle stugan kunna fungera som gästhus och för uthyrning till sommargäster och Ullaredsbesökare.

Knepiga takstolar

Attefall
Linda-Marie har i flera år drömt om att få en vägg tapetserad i Colefax and Fowlers slingrande mönster ”Snow Tree”.

I stugans köksvrå passade den perfekt.En viktig sak när de började planera var att den nya stugan skulle harmoniera med stora huset. Det löste paret genom att själv rita huset och sedan bygga det i lösvirke och med traditionellt, enkupigt tegel från Vittinge tegelbruk på taket.Bygget startade direkt efter att Linda-Marie och Fredrik gift sig sommaren 2015. De började med att ta ner alla syrener för att komma fram med grävskopan och kunna gräva för avloppet. Sedan fortsatte det med dränering, utsättning av plintar och att gjuta grunden.

Virket kommer från en bysåg, limträbalkarna från vanliga bygghandeln. Fönstren är återbruk. Fredrik såg dem i en container utanför ett hus som höll på att renoveras och frågade om han fick ta dem. Innan de sattes in kittade han om dem och bytte till säkerhetsglas i balkongdörren.

Före vintern var stommen rest och det låg takpapp på taket.
– Att konstruera och bygga takstolarna var bland det knepigaste. Det har jag aldrig gjort tidigare, säger Fredrik.
Våren och sommaren 2016 var det dags för inre arbeten, inklusive att lägga golvvärme i det lilla badrummet och installera braskaminen.
– Den skaffade vi precis i början, medan vi hade pengar och råd, för att vi inte skulle snåla in på den i slutändan, säger Linda-Marie.

Dubbelt så dyrt med nyckelfärdigt

bloms_stuga_15

Ett nyckelfärdigt hus i samma stil hade, enligt Fredrik, kostat runt 750 000 kronor. Utan grund. Att Linda-Marie och Fredrik kom undan med under halva kostnaden har dock haft sitt pris.
– I ett års tid undrade barnen om vi måste vara i stugan alltid. I snitt har vi nog lagt fyra timmar om dagen här, säger Fredrik.
Till det roligaste har förstås finliret på slutet hört, med snickarglädje, val av tapeter och inredning.
På innerväggarna sitter vanliga klädselbrädor i varierande bredd, där Fredrik har vänt den hyvlade sidan mot rummet. De är uppsatta med springor emellan och lite hafsigt målade med Alcro Panelgrund Vit.
– Idén att sätta brädorna upprättstående istället för vågrätt i taket var Linda-Maries idé. Det ger en känsla av rymd, säger Fredrik.

Räcke från hygge

Trappan till sovloftet, byggd av spillvirke från takstolarna, och räcket tillverkat av krokiga furukvistar är pricken över i.
– Det är ”Blom design”. Tack vare konstruktionen på stegen behöver man inte gå baklänges i den, säger Fredrik och fortsätter:
– Tallpinnarna hittade vi på ett kalhygge. Så går det om man gör stora, öppna sår i naturen; då kommer vi och tar spillet.
Redan under sommaren bodde Amanda i stugan medan hon sommarjobbade i trakten, precis som det var tänkt. De mindre tjejerna har sovit över med sina kompisar och någon natt har stugan varit uthyrd.
Dessutom har Fredrik upptäckt ett nytt användningsområde: När det blir tjafsigt inne i huset tar han ”guran”, sin Gibson Explorer, och går ut och sätter sig i nybygget och spelar.
– Alla borde ha en egen stuga! Det är hemma men ändå borta.

Så funkar Attefall

Har du redan en 15 kvadratmeter stor friggebod på villatomten får du ändå bygga ett hus till på 25 kvadratmeter. Taknocken får inte vara högre än 4 meter.
Huset kan, till skillnad från friggeboden, användas som en separat bostad.
De nya reglerna innebär dock inte att du automatiskt kan bygga utan bygglov. Reglerna skiljer sig åt mellan kommunerna.
Kontakta din egen kommun och hör vad som gäller där du bor.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen