Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hus & hem 6 april 2017

Vill du också klippa grannens träd för kvällssolen? Läs detta först – det kan stå dig dyrt

Har du koll på var dina tomtgränser går? Svaret kan bli en kalldusch – för dig eller grannen. Här är 5 exempel på grannfejder som uppstått på grund av det!

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Över 40 procent av alla husägare har problem med någon av sina grannar, enligt en undersökning Villaägarnas Riksförbund gjorde förra året. En av de vanligaste orsakerna är tomtgränser. De är oftast komplicerade att lösa och riskerar att blir mest kostsamma!

Tyvärr är det också vanligare än man tror att tomtgränserna går på ett annat ställe än där häcken eller staketet står. Särskilt utanför städer och större tätorter. Och har du otur kan din okunskap om den exakta gränsen stå dig dyrt.

5 gränstvister ur verkligheten

1. Kvinna fällde fel träd – fick betala halv miljon

En kvinna ville ta ner några träd på tomten hon arrenderade utanför Stockholm. Hon frågade arrendatorn om tillåtelse och fick den, bara det att varken hon eller arrendatorn hade full koll på exakt var gränsen gick.

Ett av träden stod på grannens tomt och de andra stod bara delvis på Gerds. Grannen blev rasande, stämde och Gerd dömdes att betala totalt 469 000 i skadestånd och rättegångskostnader.

2. Brunnen låg på grannens mark – tvingades stänga av vattnet

En man köpte ett hus på Värmdö utanför Stockholm. Någon månad efter påpekade hans granne att garageuppfarten och vedboden stod på hans mark.

Grannen erbjöd sig att sälja de 15 kvadratmeterna för 300 000. Bakom låg en tioårig tvist mellan grannen och den förre ägaren. Säljaren hade bett honom ”kolla var tomtgränsen gick vid vedboden” vilket han dessvärre inte gjorde. När han tog dit lantmätare för att fastställa exakt gräns visade det sig att även hans nygrävda brunn låg på grannens mark, varpå denne krävde att vattnet skulle stängas av.

3. Planterade skymmande träd – på grannens tomt

En familj från Stockholm köper ett hus på Österlen. En dag upptäcker de att grannfamiljen planterat en rad träd längs gränsen till deras tomt. Träd som de uppfattar inte kan ha någon annan funktion än att blockera utsikten ned mot havet. De blir ledsna, ber grannarna att ta ner träden, till och med betala för det men de vägrar. Stockholmarna accepterar läget och biter ihop.  Flera år efter att de sålt upptäcker de på satellitkartan på hitta.se att de skymmande träden i själva verket stod planerade på deras egen tomt.

4. Affärsman kapade grannens granhäck

En affärsmän köpte en tomt i Stockholmsförorten Danderyd och styckade av den. Samtidigt sågade han ned en granhäck som planterades på 1930-talet, för att få plats med en väg. Problemet var att 42 av de 46 granarna stod på grannens mark. Denne överklagade, eftersom han nu förlorat insynsskyddet på den bakre delen av sin tomt. Affärsmannen dömdes att betala en halv miljon till grannen i böter och rättegångskostnader.

5. Tomten var flera meter in i grannens trädgård

En familj funderade på att köpa ett hus i en liten by i Skåne. Huset såg fint ut men när de kollar på Hitta.se ser de att tomten inte slutar ute vid vägen som de trott, den sträcker sig över vägen och ett par meter in i trädgårdarna hos grannarna mitt emot. Det är uppenbart att varken säljare, mäklare eller grannarna mitt emot är medvetna om detta. De avstår från köp och väljer ett annat objekt i stället.

3 sätt att få fakta om din tomtgräns:

1. Titta på satellitkartan

Hitta.se som har en gratistjänst med satellitbilder där tomtgränserna syns som ett rutmönster. Det går att zooma in och se var gränsen går i förhållande till häckar, hus och träd. Där finns alla bebyggda tomter i Sverige med, men inte skogs- och jordbruksfastigheter utan bostadshus. Klicka på rutan Satellit längst ned till vänster.

2. Logga in på Lantmäteriet

Lantmäteriet har en kostnadsfri tjänst ”Min fastighet” på internet som går att logga in på med hjälp av e-legitimation och bank-ID. Där finns detaljerad information din fastighet, som tomtkarta, areal, gränser, inteckningar och taxeringsvärde. Även servitut eller andra rättigheter som berör fastigheten.

3. Begär mätning på plats

Om tomtgränsen är oklar kan man be om mer hjälp på Lantmäteriet. Titta i fastighetsregistret på ett lokalt kontor eller leta upp förrättningsakten för ens fastighet. Eller anlita lantmätare som mäter upp tomtgränsen på plats. Antingen den enklare formen som heter gränsutvisning eller en mer komplicerad och dyr förättning.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen