Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & fiske 19 april 2016

125 år! Så blev morakniven Sveriges vassaste

I över ett sekel har knivarna från Mora varit var mans egendom. Nu firar företaget 125 år. En vass historia – från genuint hantverk till imponerande högteknologi.

En artikel om jakt & fiske i samarbete med  Jaktmarker & Fiskevatten.

Ett envist dunkande fyller lokalen. Det låter som mullrande hjärtslag. Ljudet kommer från en stor metallpress som stansar fram knivblad ur ett långt stålband.

120 knivblad i minuten

Det matas in på den ena sidan av pressen och när det sedan kommer ut på andra sidan ser det ut som någon tryckt pepparkaksformar i stålet. Det klirrar till från bladen när de trillar ner i en stor låda. På några hyllor i verkstadslokalen står olika stansverktyg som byts ut beroende på vilka blad som ska tillverkas.

Morakniven har gjort sig känd för sina vassa blad
Morakniven har gjort sig känd för sina vassa blad.

Den stora maskinen spottar ur sig 120 knivblad i minuten och produktionen av de klassiska knivarna från Mora är idag en högteknologisk process. Det mesta sköts av robotar och datastyrda maskiner. Arbetarna på golvet har blivit operatörer och programmerare istället för smeder och slipare.

Dryga ut kassan

– Idag är det inte mycket som görs för hand, säger Thomas Eriksson som är produktchef på Morakniv och som visar oss runt i företagets lokaler tillsammans med företaget marknadskommunikatör Debby Döss.

Men vägen fram till högteknologisk tillverkning har varit lång och krokig.

Det hela började med några fattiga bönder som tillverkade knivar för att dryga ut kassan. De hade namn som Katrin-Jöns Persson, Sol-Nils Olsson, Finn-Anders Andersson, Djos-Lars Mattsson och Krång-Johan Eriksson.

Genialiskt handtag

Någon kom på att man kunde ta ett dyrt kolstål med en hög hårdhetsgrad och välla in det mellan billigare, mjukare stål. Då fick man en vass egg och samtidigt ett blad som blev både slitstarkt och elastiskt till en rimlig kostnad. Det var en av framgångsfaktorerna bakom knivarna från Mora. En annan var det karaktäristiska  och praktiska träskaftet.

Troligen var knivmakaren Sol-Nils Olsson först med den enkla men genialiska spolformen. Han började göra knivar någon gång i mitten på 1800-talet. Men han fick ingen ordning på ekonomin i sin verksamhet och gick ihop med Finn-Anders Andersson som startade knivtillverkning 1877.

3,5 miljoner knivar om året

Det finns ett fotografi från Stockholms-utställningen tio år senare där företagets olika knivmodeller visas på en tavla. Alla i den klassiska stilen med blad i kolstål och spolformat skaft. Deras framgångar lockade andra att ge sig in i knivtillverkningen och en som satsade på en mer industriell produktion var Erik Ersson som senare tog sig namnet Erik Frost.

Han hade återvänt från en tid i Amerika och startade en åkdonsfabrik 1891. Där tillverkades också knivar och det räknas som startskottet för den verksamhet som idag tillverkar närmare 3,5 miljoner knivar om året.

Rivalerna gick samman

Sedan årsskiftet heter företaget Morakniv AB. Det är i praktiken resultatet av en sammanslagning av två bittra konkurrenter. För några år sedan blev Frost Knivfabrik uppköpt av KJ Eriksson. En annan klassisk tillverkare av morakniven. Deras fabriker låg bara ett stenkast från varandra och rivaliteten var stenhård innan de gick samman.

– Jag tror att den lokala konkurrensen har varit en förutsättning för framgången.  Det gällde att vara bäst på att tillverka Moraknivar. Under årens lopp har olika knivtill-verkare köpts upp och slagits samman. Nu finns det en stark aktör kvar, säger Thomas Eriksson.

Bestick för en lyxmiddag.
Bestick för en lyxmiddag.

Idag är all tillverkning förlagd till KJ Erikssons lokaler i Östnor. Spåren från forna tiders hantverk är nästan borta så när som på ”Gubbhyllan”. Där tillverkas och monteras fortfarande alla träskaft. I den övriga fabriken är det nästan bara robotar och datastyrda maskinerna som gör jobbet. Det frustar, pyser och fräser när vi går runt i lokalen.

Robotarna snurrar runt, sträcker sina gripklor och plockar knivarna mellan olika moment med millimeterprecision. De stansade bladen  skickas in i ugnar för att härdas. Stålet färgas glödande orange i hettan och kyls sedan snabbt av i speciella vattenbad.

Slakt och filé

Varje modell kräver sin egen karaktär på bladet. Fabriken gör knivar till hantverkare, kockar, jägare och andra specialändamål. Ett exempel är en slaktkniv som används till att bena ur filén. Den ska kunna böjas som ett ”U” minst 100 000 gånger. Det bladet kräver en helt annan härdning än exempelvis en jaktkniv.

Produktchef Thomas Eriksson är barnbarn till Krång-Johan Eriksson som började göra knivar för över 100 år sedan.
Produktchef Thomas Eriksson är barnbarn till Krång-Johan Eriksson som började göra knivar för över 100 år sedan.

– Det är många som kan blanda ihop ingredienserna till en kaka men om du inte kan sköta ugnen blir det lätt vidbränt. Vi ligger långt framme när det gäller behandlingen av stålet om man jämför med våra konkurrenter i världen, säger Thomas.

Nya modeller på löpande band

När härdningen är klar ska bladen anlöpas, slipas och poleras blanka. Därefter märkts de med företagets logga och sedan återstår formgjutningen av plastskaftet, montering av knivslidan och paketeringen.

Man kan undra vad Sol-Nils Olsson skulle sagt om han fick se dagens knivar. Den enkla modellen med blad i kolstål och rakt skaft lever vidare men har fått sällskap av ett digert utbud av olika knivar med plastskaft.
Utvecklingen går hela tiden framåt och inför 125-årsjubiléet kommer flera modeller att presenteras. Den senaste nyheten är modellen Garberg som är den kraftfullaste kniven som företaget tillverkat.

Siktar framåt

– Även om vi har en lång och stolt tradition så är vi i högsta grad ett företag som hela tiden siktar framåt och antar nya utmaningar, säger Thomas Eriksson som inte bara är produktchef på Morakniv. Han är också barnbarn till Krång-Johan Eriksson som började göra knivar för över ett sekel sedan. Historien och framtiden går hand i hand på företaget Morakniv AB.

Den klassiska Morakniven tillverkas fortfarande.
Den klassiska Morakniven tillverkas fortfarande.

Jaktmarker och Fiskevatten

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram:

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen