Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & fiske 27 april 2016

Proffset avslöjar: Så lurar du upp vårgäddan – bästa knepen

Kallt i vattnet. Regn och blåst. Vem gillar sådant? Gäddfiskare förstås! Här visar Andreas ”Stisse” Dehlvin från Sigtuna hur du lurar upp vårgäddan.

FOTO: Nicolas Jändel

För en vecka sedan gick isen här i Mälaren utanför Sigtuna. Skridskoåkarna är borta och får i stället lämna plats åt ivriga sportfiskare. Under den här veckan har temperaturen redan gått upp från 3 grader till 4,8, vilket egentligen är långt ifrån gäddans trivseltemperatur på cirka 14 grader.

Tidigt på morgonen föll regnet men nu är molnbankarna inte längre lika tunga och det spricker faktiskt upp en aning när vi puttrar ut med Stisses fiskebåt. Det är skönt för den här västliga vindriktningen som råder i dag kan vara riktigt kylig.

Tröga vårgäddor

Stisse, som egentligen heter Andreas Dehlvin, har fiskat sedan han var fem år gammal. När han var sju fick han låna morfars båt och åkte ut själv. Sedan dess har fisket alltid funnits där som ett sug, ett kall.

Det är gäddan som lockar allra mest, även om gös och abborre står för omväxlingen. Och i dag ska vi trollingfiska efter de tidiga vårgäddorna som är lite tröga i det kalla vattnet.
– Det brukar vara bra att trollingfiska tidigt på våren. Förra helgen när vi åkte ut en sväng precis när isen gått tog samtliga gäddor på trolling. Vi fick ingen alls på kast.

Ekolod vid styrpulpeten

Vi kör med var sitt handhållet spö. Längst ut sitter en sjunkande Nilsmasterwobbler i naturfärg.

Betena går på ungefär tre meter, vilket kan vara lagom på en sådan här plats där det är mellan tre och sju meter djupt. Bra trollingfart betyder 2–2,5 knop.
Till sin hjälp har han ett enkelt portabelt ekolod, som är fäst vid styrpulpeten. Men det är inte i första hand för att hitta fisken.

– Jag tittar på djupkurvan och bottenstrukturen. När man trollingfiskar så här tidigt på säsongen är det viktigt att fiska nästan nere vid botten. Men jag kan också upptäcka betesfisk. I dag finns det ekolod som bara visar svartvitt som är både enkla och billiga, tipsar Stisse.

Tappar tålamod

– Jag brukar få störst gäddor just under höst och vår, säger Stisse.

– Fiskar kan vara väldigt kloka. Visst är det skillnad på arter och arter, men även på olika individer inom arten. En del fiskar lär sig helt egna sätt att jaga på, särskilt de större individerna, fortsätter han.

Vi kör vidare. Fisket är i en lugn period under ett par timmar. Men så plötsligt hugger en tredje gädda, den här gången en fyrakilos. Då är Stisses tålamod slut. Han vevar in och tar bort den lilla kameran. Och nu börjar även han få fisk, först en gädda och därefter ytterligare en.

Så här ändras fisket under vårens gång

Anpassa tipsen efter var i landet du bor och efter hur långt våren har kommit.

Tidig vår – nära islossningen
(vattentemperatur 1–6 grader).
Gäddorna är tröga, de rör sig ogärna snabbt och försöker spara så mycket energi som möjligt. Betet behöver komma riktigt nära. Trolling är i regel den bästa metoden under det kalla vårfisket (kräver vanligtvis särskilt fiskekort).
Men om du kastar så använd beten som fiskar långsamt, gummibeten till exempel eller svävande beten som du kan fiska hem långsamt. Gärna med långa vevstopp.
Den här tiden kan du ofta fiska på platser du annars inte kommer åt, innan vattenväxterna har börjat blomma. Fisken kan stå djupt denna tid.

Mitt på våren – vassen gror
(vattentemperatur 7–14 grader).
Gäddan har blivit mer aktiv i det lite varmare vattnet men många gäddor förbereder sig också för lek.
De gäddor som leker är i regel helt ointresserade av konstgjorda beten och du bör inte fiska direkt på lekplatserna, det är både effektivare och mindre störande för fisken att försöka fånga gäddan på väg in eller ut från lekplatserna. Vattenväxter som nate och vass har börjar växa upp. Prova olika färger och variera farten på spinnbetena, gör kortare vevstopp. Du kan även fiska mer ytligt. På platser där det finns nors kan gäddan gå och jaga i stimmen.
Nu är chansen god att få stora honor, men de ska alltid återutsättas. En stor hona kan producera flera hundra tusen romkorn.

Försommar – vattenväxterna kommer
(vattentemperatur 15–20 grader).
Ännu mer växtlighet, prova ute på friliggande grynnor och längs djupbranter. Testa gärna tidiga mornar eller kvällar.
Prova gärna även ytgående beten, den här tiden kan gäddan nästan ta ända uppe i ytan. Sätt fart på betena och växla med vevstopp.
På platser där det finns strömming kan gäddan gå och beta i stimmen. Nu kan du även testa beten i papegoj- eller abborrfärger. Regnar det kan blåsilvriga färger vara bra.

Stisses tips på 5 favoritbeten

En av trotjänare, silversvart Nilsmaster.
En av trotjänare, silversvart Nilsmaster.

1. Nilsmaster (12–15 centimeter)

2. Buster jerk

3.Små Zonker (Svartzonkersbeten i mindre storlekar)

4. Pig (gummibete)

5. Atom (kopparfärgat)

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen