Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Jakt & fiske 16 juni 2016

Semester på riktigt! Testa sommarfiske i Skandinaviens alper

I vårt vackra grannland finns gott om fisk i sjöar, strömmar och i havet. Lands Nicolas Jändel besökte ”Skandinaviens alper” norr om Oslo. Och svenska kraftord över en tappad storöring ekar nog ännu i fjälldalen.

Man kan nästan bli sur på Norge, som på en lillebrorsa som fått för stor bit av chokladtårtan. Landet har ju allt: Olja, en statsbudget i balans, en levande landsbygd och världens bästa längdskidlandslag.

Jag kan fortsätta: Fjordar med valar, ett hav fullt av fisk, högre berg och djupare dalar än Sverige. Det enda man inte är avundsjuk på är priserna. Norge är tveklöst ett av världens dyraste länder.

Det är juni och Land besöker Hemsedal mellan Jotunheimen och Hardangervidda, cirka 20 mil nordväst om Oslo. Turistbroschyrerna kallar området Skandinaviens alper.

När bussen passerar Hemsedals kommungräns så känner man att broschyrerna faktiskt inte ljuger. Bergen sträcker sig upp mot himlen, som högst cirka 1 700 meter över havet, med snö på topparna. Och i dalgången rinner den kristallklara älven Hemsila som ett glittrande halsband. Här och där strilar små vattenfall ner längs bergssidorna. De lär ta rejäl fart senare på säsongen när snösmältningen är i full gång.

Det som är en av fördelarna med fisket här i området är att fyra älvar och 18 sjöar ingår i samma fiskekort. Fungerar det inte på ett ställe kan du snabbt förflytta dig och ha bättre fiskelycka på ett annat.

Egen bil rekommenderas. Även om det går att flyga till Oslo och ta sig hit med buss, behöver du bilen för att vara flexibel och kunna förflytta dig på egen hand i området. Det går även fint att hyra mountainbikes eller vandra ifall du tröttnar på att kasta, eller om resten av familjen tröttnar på att du kastar.

En pärla. Älven Hemsila rinner sakta fram med kristallklart vatten i dalgången.
En pärla. Älven Hemsila rinner sakta fram med kristallklart vatten i dalgången.

Älvarna Hemsila och Gröndöla är vackra och rika på öring, men svårfiskade. Sjöfisket är mycket lättare än älvfisket och inkluderar flera arter, många av sjöarna håller både öring och fin abborre. Det går att hyra båt, vilket ökar fångstchanserna betydligt.

– Man måste vara lite ödmjuk när man kommer hit och ska fiska, i alla fall i de klara älvarna som Hemsila. Där är öringen väldigt skygg och det kräver stor försiktighet för att lura dem, säger den lokale fiskeguiden Tor GrØthe.

Jag träffar honom och guidekollegan Trond Hagen på Hemsedal Café mitt i samhället. Hemsedal är främst känt för sin alpinskidåkning, ett av norrmännens egna favoritställen för utförsåkning. I butiksfönstren hänger fortfarande yllemössor och skidhandskar kvar från vinterns försäljning.

På sommaren kretsar det mesta kring aktiviteter som just fiske, mountainbike och vandring på någon av de cirka 40 markerade lederna.

Trond tar med mig ner till Hemsilaälven. Här och där står utvadade fiskare, de flesta norrmän, och kastar på öringar de sett vaka. Här i älven får man bara fiska med fluga och det som lockar är att fånga en vild och ljusgul Hemsilaöring. Snittvikten är cirka kilot, vilket är högt.

En fiskare från Tjeckien har precis fångat en riktigt fin öring på 1,3 kilo som han stolt håller upp innan den får gå tillbaka. Trond är här och guidar besökande fiskare hela sommaren och när han inte guidar är han ändå här och fiskar. Tröttnar han aldrig på strömmen?

– Jo, på hösten i september kan jag vara lite trött på den. Men då har man ju skidåkningen några månader tills säsongen drar igång igen och då känns det kul igen med fisket, säger Trond.

Rysk glädje. Elena Chekmareva från Ryssland på strålande humör med en fin norsk abborre i händerna.
Rysk glädje. Elena Chekmareva från Ryssland på strålande humör med en fin norsk abborre i händerna.

Nästa dag är vi ett gäng som provar sjöfisket vid de näraliggande sjöarna Vannin och Helsingvatn. Här finns både öring och fin abborre. Det är varmt och bergen löper nästan hela vägen ner till sjökanterna.

Vi ror runt med roddbåtar. Det här fisket kan verkligen rekommenderas. Enkelt och rofyllt. Överallt där man vänder blicken häpnar man över hur vackert det är.

Här kan man fiska med både spinn och fluga. Små skeddrag och flytwobblers fungerar i regel bra, enligt de lokala guiderna och flugor med små guldskallar som omväxlande sjunker och stiger när du tar hem dem ryckvis.

Bara att sitta i båten och vänta på hugg i de här omgivningarna känns som semester på riktigt. Jag skulle rekommendera att bo i stuga, fiska i sjöarna och kanske testa Hemsila en halv eller hel dag om man vill ha en riktig utmaning.

Elena Chekmareva från Ryssland i grannbåten lyckas bärga en finfin abborre och ler ikapp med solen över fångsten. Själv lyckas jag kroka en öring precis utanför en liten ö, fisken hoppar rakt upp i luften och lyckas skaka sig loss från kroken.

Jag kan inte stoppa mig själv utan skriker svenska svordomar rakt ut i luften. Ryska Elena förstår ändå inte, även om norrmännen kanske hajar till.

Men jag tänker att den där öringen ska jag lämna kvar, för att ha något att komma tillbaka till ett annat år. Ungefär som att glömma nycklarna med flit hemma hos någon man gärna vill besöka igen.

Det finns tid. Norge har varit befolkat sedan inlandsisen smälte undan för ungefär 11 000 år sedan. Landet lär inte försvinna, eller gå bankrutt, i första taget.

 

Fakta: Fiske i Norge

Det norska fisket omfattar både fjäll, hav och fjord. Särskilt havsfisket har blivit väldigt populärt de senaste åren. I områden som Tromsö, Söröya och Saltströmmen kan du fortfarande få den kittlande känslan av att inte ha en aning om vad du fått på kroken. Torsk, sej, hälleflundra, havskatt är några av arterna.

Sportfisket i havet är i regel väldigt välordnat med turbåtar, låneutrustning, bra boende nära vattnet, rensbord och kylrum. TIPS! Gör precis som norrmännen – handla de mest nödvändiga basvarorna på den svenska sidan gränsen.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen