Gå till innehåll

Vi ber om ursäkt

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönika 23 augusti 2016

Håkan Steens krönika: Lands läsare får mig att tro på det skrivna ordet

Redan på stenåldern var bilder hårdvaluta inom kommunikation. Är detta även framtiden? Ska all information ske genom bilder och videosnuttar? Det tror i alla fall Facebooks chefer. Lands reporter Håkan Steen tror dock på det skrivna ordet, tack vare Lands läsare!

FOTO: IBL

Minns ni det första ordet ni skrev? Jag minns mitt. Alfabetets bokstäver hade jag nyss lärt mig och även att bokstäverna skulle ljudas, inte uttalas i sin helhet. Till exempel var bokstaven S inte ”ess”, utan ”sss”. Knaggligt kunde jag läsa korta ord.

Mödosamt funderade jag då ut att ordet ”is” bestod av ljuden ”iii” och ”sss”, och likaså vilka bokstäver jag borde använda. Med färgkrita skrev jag ett I och ett S på ett papper och höll upp det framför en förälder.

– Vad står det här?

Spänningen i det ögonblicket känner jag ännu i magen.

– Ja du, det står ju is.

Hurra! En dörr i tillvaron öppnade sig. Koden var knäckt. Jag kunde skriva. Det var som att läsa, men man började liksom i andra änden.

Tydligen tog det där skruv i mig, för via snirkliga omvägar landade jag till slut i arbetet som skrivande journalist. Att skriva och att plöja tidningar och böcker är en del av mitt jobb och mitt liv.

Texten dödförklaras

Sedan några år påstås dock det skrivna ordet vara i kris, till och med utrotningshotat. En artikel i en stor morgontidning dödförklarade nyligen text som kommunikationsmedel, och såg mänskligheten närma sig slutet av ”Gutenbergs parentes”.

Artikeln återgav också en intervju med en högt uppsatt chef inom Facebook, det internetforum som verkar ha lyckats få allt från hemmaodlare och veteranbilsägare till abborrfiskare och amatörastronomer att ansluta sig och fläka ut sina intressen på minsta detaljnivå. Cirka 1,1 miljard av världens befolkning är visst med. Inklusive mig.

På frågan om hur Facebook ser ut om fem år svarade chefen:

”Det kommer förmodligen bara att vara video. Det är det allra bästa sättet att berätta historier på. Det rymmer så mycket mer information, på kort tid.”

Detta är något som Facebook-teknikerna själva förstärker genom att vrida på kranarna så att uppdateringar med rörlig bild går före i kön. Vill du berätta att din katt kräks har du alltså större chans att nå dina, och andras, vänner om du filmar detta än om du formulerar det i ord.

Denna utveckling mot bilder, inte minst rörliga bilder, märker naturligtvis vi journalister också.

Numera ska våra reportage helst kompletteras med filmsnuttar, om så bara tagna med mobilen. Då kan snutten, som förstås är rolig eller dråplig eller nåt, läggas upp på webbsidan samt självklart på Facebook.

Det önskvärda resultatet är en massa klickande från er läsare, eller vad ni ska kallas nu för tiden. Detta kallas trafik och är ett viktigt sätt för ett mediabolag att försöka locka annonsörer.

Tillbaka till stenåldern

Vad ska man säga om detta? Hotas det skrivna ordet? Kommer information i framtiden bara att förmedlas via bilder, av såväl journalister som av så kallat vanligt folk som bara vill berätta om vad de äter till lunch?

I så fall är vi cirka 40 000 år tillbaka i människans historia. Så gamla är de äldsta kända grottmålningarna. Det första sättet att på ett bestående och ljudlöst sätt överföra information till andra människor var just genom bilder.

Bilderna förenklades mer och mer och blev till slut symboler för ord och ljud. Det fullständigt geniala skriftspråket föddes. Genom att skriva abstrakta tecken på träbitar, stentavlor och papper kunde människor berätta saker för varandra.

Allt kunde de berätta. Om framtiden. Om historien. Om drömmar, farhågor och om hur vi borde leva med varandra.

Och det gör vi fortfarande, trots alla möjligheter till filmande som nu står tillbuds. Inte minst tänker jag på alla Landläsare som, i skrift, berättar och ger spännande tips om böcker ni läser.

Så inget ont om bilder, absolut inte, men jag tror att ryktet om det skrivna ordets död är starkt överdrivet. Jag tror till och med på en ljusnande framtid. Allt går inte att berätta med bilder.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen