Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönika 15 april 2016

Hello, this is Maria, your random Swede!

Kampanjen ”The Swedish Number” är en viral succé. Vi lät vår medarbetare Maria Zerihoun testa. Och lista de roligaste, hjärtligaste och galnaste samtalen. Här är hennes berättelse.

– Hi this is Maria, your random Swede! … Hello?!
– Whaaaat, is this for real!?
– Well, I´m for real. And I am in Sweden…
– No shiiit!!!
– Yes shiiit!

I luren var Brad från Santa Monica, Kalifornien, som tillsammans med en polare en sen eftermiddag hade bestämt sig för att testa att ringa ”The Swedish number”. Ni vet Svenska Turistföreningens kampanj som går ut på att man ringer ett nummer till Sverige (+46 771 793 336) och blir kopplad till en slumpmässig svensk. Det vill säga, en svensk som har anmält sig till kampanjen så det ringer inte hos alla i Sverige. Vad man pratar om? Allting!

När loggade jag in i lördags morse för första gången, sådär efter minstingens gröt (06:40), fick jag mitt första samtal bara åtta minuter senare.

Men jag råkade svara som jag alltid brukar göra (”Hej, det är Maria!”) och personen på andra sidan luren fick troligtvis panik för hen la på direkt. Klick! Nästa samtal var Günter från Tyskland som artigt men bestämt ville veta alla tekniska detaljer bakom kampanjen (eeeeh!).

Affärsidé

Brad till exempel ville veta varför Ikea-möbler är så knepiga att sätta ihop. När jag berättade att vi alla kämpar mer eller mindre med monteringen sedan fem generationer och att det faktiskt finns företag som monterar ihop möblerna, fick han en lysande affärsidé.

En person från Turkiet förstod jag inte alls, en från Malaysia ville veta om vårt väder alltid var kallt (nej!), en från Indonesien ville veta vad som var bäst med Sverige (för mycket) och en från Kina ville att jag skulle redogöra för de största skillnaderna mellan Sverige och Kina(!).  Och då hade inte ens Bolibompa slutat.

swe

Sedan kampanjens start den 6 april har 58 962 samtal från 173 länder ringts. Flest ringer från USA och Storbritannien och den genomsnittliga samtalslängden är 3:35 minuter. Inga av mina samtal har dock varit kortare än sju minuter. Jag älskar att prata med människor från alla världens hörn, om allting. Och nu ringer de mig så några 3:25 min samtal blir det inte när jag svarar.
Den bästa diskussionen var med de två amerikanska soldater som hejade på Trump. Det mest förtroliga samtalen har varit med två unga kinesiska tjejer som deppade för att de inte gjorde några avtryck i sin samtiden.

Båda de samtalen slutade med att jag blev en typ av ”peppcoach”. Det längsta var med en ung amerikansk kille som lite kaxigt först ville veta hur han lättast kunde få knulla med svenska tjejer. När vi tillslut la på hade samtalet svängt helt och han berättade bland annat om en sorg i hans liv och jag om en i mitt liv.

Hjärtligast var från Gloria som ringde från Colombia. Det var hennes första gång som hon ringde utomlands och vi pratade länge (på spanska) om både Colombia (som jag älskar), Sydamerika (som jag saknar) och om hur det är att ha små barn. Vi är numera vänner på Whatsup!

Lovade 12 poäng i Eurovision

De mest tacksamma samtalen var från den tyska au-pairen som ringde för att hon saknade Sverige och öva lite på sin svenska (som var sehr gut!) så och från Brasilien som bara ringde för att säga att han önskade att Brasilien kunde vara mer som Sverige. I allt förutom i fotboll!

Roligaste samtalet hittills var från de två killarna på partyhumör i England som skulle ut och fira den enas födelsedag. De fick mig att lova att England skulle få 12 poäng från oss i Eurovision Song Contest, så nu vet ni det.

Men veckans bästa samtal var mitt längsta med en fransk äldre man där vi pratade om det som hade hänt i Paris men även det som händer i Palestina, Yemen och Syrien. Om samlevnad, sex, kärlek, framtid, hopp, jobb, religion, barn och så tankar och drömmar. Det var helt magiskt!

Oj, nu ringer det igen,

Hello, this is Maria, your random swede…

Mina tre bästa ”call a swede” tips!

  • Ju tidigare du loggar in på morgonen desto fler samtal får du med kortare intervall och ju längre ifrån Sverige.
  • Ha en ”exit-strategi” som snyggt och artigt avslutar samtalet. Mitt är att jag tipsar om att personen ska ringa numret igen för att prata med en annan svensk för att få en annan uppfattning om Sverige/svenskar.
  • Förvänta dig inte att alla som ringer är inte roliga, trevliga eller ens lättförståeliga.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen