Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönika 15 mars 2017

Krönika: Gnäll inte på vintern – den är på väg att försvinna

Redan i januari började vintergnällarna pipa "nu är det väl dags för vår". Lands Håkan Steen ryser över att klimatförändringarna hotar framtidens vintrar.

Bild 1/2
Bild 2/2

Nästa vecka ger jag mig. SMHI påstår att våren statistiskt kommer till Stockholm den 16 mars. Jag bor några mil öster därom och får väl bita i det sura äpplet.

Men redan i januari börjar de höras. Vårfåglarna? Nej, vintergnällarna! Så fort vi passerat trettondagen och det kommer en dag med sol och plusgrader börjar de pipa ”tänk, om det äntligen kunde bli vår” och ”nu har vi väl haft tillräckligt av mörker och kyla”.

Och så flockar de ihop sig och håller med varann och verkar tycka att de minsann har rätten på sin sida.

Skulle en skamlös politiker dyka upp just då och påstå sig ha en enkel lösning på detta ”vinterkaos”, vore det bara att håva in röster.

Själv knyter jag näven i fickan och mumlar ”nej, måtte vintern räcka länge än”. Det gör jag faktiskt även nu i mars, och minns hur vi bara för några år sedan åkte skidor hemma i Värmdöskogarna ända in i april.

Choklad och bullar

Det var de härliga vintrarna 2009/10 och 2010/11, såna vintrar som mina barn förhoppningsvis kommer att ha kära minnen av. En mamma och en pappa spårade åt en storebror och en lillebror, långt ut i tystnaden bland snötyngda granar, och när det nästan åkts litet för långt öppnade de äntligen ryggsäckar fulla av chokladtermosar och mackor och bullar.

Jag minns när jag själv som grabb spelade ishockey i Skuru IK. Vi körde våra hemmamatcher på naturis. Ja, det är sant. Vaktis började spola rinken på senhösten och sen spelade vi på den långt in i mars.

Nej, ni som inte står ut med tre månader av snö, is och minusgrader kan väl flytta söderut. Eller sluta gnälla i alla fall.

Det aktar jag mig numera för att säga, för den omedelbara kontringen är alltid att jag istället borde flytta norrut.

Bor kvar i söder

Och ärligt, vi har faktiskt diskuterat det både en och två gånger. Jag röstar alltid på Jämtland och min fru på Västerbotten. Där går frontlinjen. Längre än så kommer vi inte i förhandlingarna och än så länge bor vi kvar.

För att kompensera för de allt ledsammare vintrarna i söder har vi de senaste åren förlängt säsongen genom att åka till Lappland i april. En vecka på skidor på Kungsleden är en helt enkelt makalös upplevelse. Metervis med snö och minusgrader åtminstone på nätterna.

Men på sikt kanske även denna räddningsplanka är osäker. Jag läser på Land.se att den svenska vinterturismen i norr börjar bli hotad. Det kommer för litet snö och den ligger för kort tid.

Södra Norrland har det värst. På cirka 40 år har snösäsongen där blivit nästan en månad kortare. Hundspannsföretag måste minska antalet turer och tvingas sälja en del av sina hundar.

Konsumtion hotar vintern

Nehej, här har värmen saboterat. Att åka skidor på Vindelälven långt uppe i Lappland brukar gå bra i april. Men vintrarna blir allt varmare tyvärr.
Nehej, här har värmen saboterat. Att åka skidor på Vindelälven långt uppe i Lappland brukar gå bra i april. Men vintrarna blir allt varmare tyvärr.

Det vore bekvämt om jag kunde skylla allt detta på vintergnällarna. Om det bara gällde att ändra attityd. Sluta gnäll, det är bestämt att vi ska ha vinter. Faktiskt.

Tyvärr är det mycket svårare än så, det vet vi. Skurken är våra krav på närmast gränslös konsumtion. Steg för steg har detta omvandlat bunden koldioxid, i form av kol och olja, till frisläppt. Och så har vi andra, ännu skadligare, växthusgaser…

Nu hamnade jag där igen, i klimatförändringarna och deras orsaker. Jag som bara drömde om en anständig vinter, och som bara hade tänkt göra mig litet lustig över de som inte har vett att ta på sig yllekalsonger.

Jag vet inte ens hur det kommer sig att jag älskar vintern. Jag bara känner mig hemma i den. Och det känns så sorgligt att sakta förlora den.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen