Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönika 24 februari

Mikael Niemi: ”Landsbygdsborna tar hand om allt utanför tullarna”

Stadsbor ser landsbygden som ett rekreationsområde. En plats för avkoppling. Men det är långt ifrån verkligheten för de som faktiskt bor där. Läs författaren Mikael Niemis tankeväckande krönika.

FOTO: IBL

Ett nytt år är här och ljuset återvänder. Hos oss i norr försvann solskivan kring den första advent och det enda som skingrat polarnatten är julbelysningen. Men så doppas grantopparna i guld. Solen är tillbaka och vi kan njuta av det vitaste landskapet i världen med gnistrande skarsnö och skoterfärder.

Själv brukar jag ta en skidtur ut till mina mest avlägsna skogsskiften medan myrarna är frusna och lättframkomliga. Där står jag och pustar mot stavarna och funderar över om det behöver röjas. Eller ifall den ensliga skogskojan ska repareras.

Vårvintern är planerandets tid, då skissas sommarens arbeten upp i huvudet på oss glesbygdsbor. Vedhantering, skogsvård, husmålning, kommande sådd och skörd. Man står där på snötäcket och känner hur arbetssuget växer i en.

Annat är det om man bor i stan. Jag följde med stort intresse Po Tidholms TV-serie om glesbygden som sändes i fjol och det var särskilt ett inlägg som fastnade.

Landsbygden förvandlas till en semesterplats

Glesbygden håller allt mer på att förvandlas till en semesterplats. Någonstans dit stadsborna kan resa när de vill vara lediga. Ett nöjesområde. Här vill man kunna njuta av grönskan och stillheten, elda bastun och fara ut i båten och fiska.

När stadsborna anländer ska allt vara klart och iordningställt. Slyet ska vara röjt så man får fin utsikt. Bastuveden ska vara huggen och torkad. Vägen till badstranden ska vara grusad och hyvlad, båten sjösatt och motorn tankad och nyservad. Medan de arbetar på sina viktiga jobb i staden och betalar sin kommunalskatt där så ses landsbygden alltmer som deras rekreationsområde. Inte som något som har rätt att utvecklas på sina egna villkor.

Ingen frågar var röjsågen står

När vi norrlänningar hälsar på söderöver tar vi gärna med oss hjortronsylt, mandelpotatis och torkat renkött som gåvor. Det brukar uppskattas mycket av våra hemlängtande släktingar. Men när de kommer till oss har de bara ledighet i tankarna. Att få landa, släppa stressen, sitta på altanen med ett glas vin och se harpaltarna i skogsbrynet. Inte en tanke på att fråga var röjsågen står. Eller att ställa sig vid vedklyven några timmar.

Det handlar inte nödvändigtvis om lathet utan kanske om själva seendet.

De betraktar den gamla ladugården och berömmer den vackra patinan.

Planeringen är redan igång

Själv ser jag att ena gaveln börjat luta, det är grundstenarna som sjunkit så att byggnaden börjat sätta sig. Marken borde dräneras, man kan schakta med traktorn och sedan justera golvstockarna med domkraft. Närmare en veckas jobb och så en del kostnader förstås. I huvudet är planeringen redan i gång.

Po Tidholms serie ansågs av somliga vara för dyster.

Själv tyckte jag att den skildrade vår verklighet, glesbygdens vardag. Hur vi trots bristande resurser och åldrande befolkning fortsätter att välja att bo kvar.

Vi gör det för att vi vill det. För att vi tycker om att arbeta med kroppen, odla och bygga och ta hand om djur. Vi gillar att luta oss mot stavarna i vårljuset och planera hur vi ska fortsätta ta hand om vår älskade landsbygd.

Ännu ett år ska vi se till så att avloppen fungerar och att nypotatisen växer runt om i hela vårt vidsträckta land.

Vi kan gott påminna våra semesterbesökare om det. Att det faktiskt är vi landsbygdsbor som tar hand om allt det där som ligger utanför tullarna. Det där som kallas Sverige.

Har läst om DNA-forskning

Namn: Mikael Niemi.

Ålder: 57 år.

Gör: Författare.

Bor: Pajala.

Har nyligen läst: Karin Bojs böcker om DNA-forskning. Med den kan vi alla spåra vår härkomst tillbaka till stenåldern. ­Oerhört fascinerande.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen