Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönika 21 juni 2016

Nu har staten glömt Norrland – igen

Nyligen bestämde regeringen att E-hälsomyndigheten ska flytta till Kalmar. Norrlands inland lämnades åt sitt öde igen. Nu måste regeringen tänka om kring omlokaliseringarna, skriver Malin Ackermann.

Bild 1/2
Bild 2/2

Vi är många som följer regeringens arbete med spänning, andra har gett upp och struntar i allt som har att göra med politik på alla nivåer. Det är inte lönt att bry sig.
Själv pendlar jag mellan hopp och missmod men har inte slutat bry mig, ännu.

Blandade känslor

Det var med blandade känslor jag läste alla hurrarop och klapp på axeln när Löfven och Shekarabi överraskade med att flytta E-hälsomyndigheten från Stockholm till Kalmar, en stad med stadig befolkningsökning de senaste 30 åren.

E-hälsomyndigheten krävde kapacitet av hundra årsarbeten vilket en mindre ort inte klarar utan långsiktig planering och samarbete över politikområden.

Sittande regering har verkligen möjlighet att bli den regering som gör skillnad genom en utjämnande lokalisering av statliga jobb till orter som är helt beroende av dem för att bredda sin arbetsmarknad och därmed öka möjligheten att attrahera kvinnor att stanna kvar, klara kompetensförsörjningen och räta ut befolkningsutvecklingen.

Har tappat fart

Jag har levt med statens urholkning av inlandet i hela mitt liv. Jag har sett hur Lycksele, staden i Lappland, sakta tappat fart i utveckling och kommunerna omkring med ännu högre fart.

Det är som om handbromsen alltid är på, ingen risk för att köra för fort eftersom det saknas tillräckligt med drivmedel för jämn fart.

Kommunerna i Norrlands inland påverkas starkt av sjunkande skatteunderlag och ökade kostnader för lagstadgade krav i form av ansvar för skola och omsorg. Jag tror inte att en kommun som Kalmar slåss med dessa utmaningar på samma sätt som kommuner som stadigt minskat i befolkning.

Bra för jämställdheten

Statliga jobb attraherar både kvinnor och män och det är avgörande för mindre orter att behålla och eller locka kvinnor att vilja bo och leva för att utjämna skillnader mellan könen. Det är en helt avgörande faktor för små kommuners framtid, små i befolkningshänseende och inte geografiskt.

Som ett delresultat i vår kamp för att Skatteverket ska stanna i Lycksele beslutade regeringen att tillsätta en utredning och statliga verks lokalisering.

Resultatet av den grusade förhoppningar om att staten avsåg rikta lokaliseringarna där det behövs mest, till platser som behöver dessa arbetstillfällen som drivmedel till att vända nedåtgående spiraler i utveckling. Hur många gånger hoppet stigit för att sedan dala kring en regionalpolitik värd namnet i Sverige går inte längre räkna och det är just därför människor slutat bry sig.

”Spotta i nävarna”

Regeringen har möjligheten att verka för och visa på att hela Sverige är lika viktig att utveckla. Jag är rädd för att man tänker att avfolkningsorter saknar kapaciteten och kompetenserna att klara statliga uppdrag och därför fortsätter välja orter med god kapacitet som Kalmar.

Om politik är att vilja är det bara att spotta i nävarna och sätta upp mål för att sprida på effekterna för statliga jobb.

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen