Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönika 26 april 2017

"Om jag vore statsminister skulle jag låta bonden bestämma"

Att flytta en stenmur är lättare sagt än gjort, det har myndigheterna sett till. Först efter att bonden fyllt i ett beräkningsverktyg och det visat sig vara lönsamt kan det eventuellt bli verklighet.

Bild 1/2 FOTO: Anette Hohner
Bild 2/2

Goda nyheter! Volvo vill bygga ut lackeringshallen i Torslanda för sin prestigemodell XC90. Om det genomförs kommer ytterligare 30 bilar att kunna lackeras per dygn och 18 personer behöver nyanställas.
Det finns dock en hake. Volvo har inte fått svar från Rationaliseringsmyndigheten ännu. De avgör nämligen om Volvos utbyggnad är lönsam och rationell eller inte.

SCA vill investera 7,8 miljarder kronor för att miljöanpassa och öka produktionen av hygienprodukter i sin fabrik i Östrand, Timrå. Investeringen beräknas leda till nyanställning av 85 personer. Det finns dock en hake. SCA har inte fått tillstånd från Rationaliseringsmyndigheten ännu. De avgör nämligen om SCAs utbyggnad är lönsam och rationell eller inte. Om SCAs och Volvos investeringar inte bedöms som lönsamma av Rationaliseringsmyndigheten så får de inte genomföra sina investeringar.

Texten ovan är fabricerad men den är verklighet för en annan näringsgren i Sverige – lantbruk. Susie & Tommy Pettersson är bönder i 10:e generationen på Öland.
De har 120 kilometer stenmur på sin mark, av vilken de ”jalar” 30 kilometer. ”Jala” betyder underhålla, det vill säga de reser upp det som rasat omkull och tillför nya stenar.

Samtidigt som de ”jalar” (det vill säga räddar) 30 kilometer mur så vill de flytta 2,4 kilometer mur för att kunna bruka marken mer rationellt. Om någon tror att det räcker att två driftiga bönder själva bedömer att flytt av en stenmur är lönsam och rationell för sitt företag så släcker jag den tron nu.

Myndigheterna har nämligen tagit fram ett beräkningsverktyg som måste fyllas i om en stenmur ska flyttas. Och om beräkningsverktyget inte bedömer det som lönsamt för bonden att flytta muren så får den inte flyttas.

Jag förstår att detta låter tossigt så här kommer lite bakgrundsbeskrivning:
Generella biotopskydd är exempelvis stenmurar, diken eller åkerholmar som finns i odlingslandskapet i hela Sverige. De är värdefulla för den biologiska mångfalden och skyddas enligt lag. Med allt större traktorer och bredare redskap blir till sist hålet som förfäderna gjort mellan två murar så smalt att traktorn inte längre kommer igenom. Den biotop som bonden vårdat och byggt upp genom generationer hindrar nu brukandet av den egna jorden. Uteblivet brukande leder till slyuppväxt som på sikt raserar och gömmer muren. Detta problem uppmärksammades för Sveriges riksdag som efter en tid ändrade lagen.

Både bönder och riksdagsmän blev nöjda för lagändringen gav möjlighet att exempelvis flytta en del av en stenmur om det leder till ett rationellare brukande och om biotopskyddets syfte kan säkras. Exempelvis genom flytt av stenmuren till annan plats. Riksdagen ger helt enkelt bonden möjlighet att utveckla företaget om den biologiska mångfalden kan säkras.

Texten ovan om Rationaliseringsmyndigheten gäller inte Volvo eller SCA. Den gäller bara en av näringsgrenarna i Sverige – lantbruk. Jag tycker det är sorgligt att en balanserad lagändring blir obalanserad när den tillämpas
i verkligheten. Jag förstår inte varför myndigheter i Sverige 2017 vill sovjetstyra jordbruket. Om jag vore statsminister med ambition om EUs lägsta arbetslöshet skulle jag skrota beräkningsverktyget och låta bonden själv avgöra vad som är en lönsam åtgärd för hennes företag.

Björn Galant, expert på äganderätt på LRF

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen