Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönika 8 april 2016

Politiker, ge mina döttrar i inlandet en ljusnande framtid

De som föds i inlandet måste ha samma möjlighet som de som föds vid kusten. Men en misslyckad politik har gjort att det inte är så. Det är dags att göra något åt det, skriver Malin Ackermann.

Årets första vårmånad är här och våren i Sverige skiljer sig som vanligt mellan snöklädda fjäll i norr och gröna gräsmattor i söder.

Den här våren är dock lite annorlunda då två viktiga politiska initiativ sett dagens ljus. Statskontorets utredning om statliga verks lokalisering och Landsbygdskommitténs delbetänkande som båda ska ta hänsyn till Sverige som helhet.

Sveriges olikheter är ett av landets styrkor men framstår alltför ofta som dess största problem.

Inte stolt över unika resurser

Barn och unga får tidigt lära sig vart möjligheternas städer finns och vart det övergivna landet ligger. Sverige blir mer och mer känt som landet som inte är stolt över eller tar vara på sina unika resurser.  Skillnaderna mellan norr och söder och mellan fjäll och kust gör landet rikt på resurser, upplevelser och livsmiljöer. Det är också dessa skillnader som kräver en sammanhållen politik för att ta vara på och realisera hela landets potential.

Om två månader sjunger studenterna om en ljusnande framtid i vårt avlånga land. Det är beklämmande att ungdomar inte kan vara lika hoppfulla inför sin framtid beroende på om de bor i en storstad eller på en mindre ort. Det är inte representativt för ett modernt land utan upplevs snarare bakåtsträvande.

När jag sjöng var vi 1 500 elever på Tannbergskolan i Lycksele och i sommar när dottern Alice tar studenten har skolan hälften så många elever. Undrar hur det ser ut när det är min yngre dotters tur, om åtta år.

Misslyckad politik

Att vårt land blir glesare och glesare i vissa delar men tätare i andra beror på många orsaker. Samtliga kan dock härledas till de senaste regeringarnas misslyckande med både politik och ett ledarskap som främjar likvärdiga livsvillkor och stimulerar lokala arbetsmarknader. Det är inte bristen på resurser som skapat dessa ojämlikheter utan bristen på politisk vilja, eller insikt.

Jag är en lejonmamma och mina barns möjligheter vill jag så klart främja maximalt. Mina barn, som är födda i Sveriges inland, bör ha jämförbara chanser som unga födda i storstadsregioner. Likvärdiga möjligheter till en ljus framtid helt enkelt.

Landsbygdskommitténs delbetänkande gav ett starkt sken av en ljusnande framtid. Mycket relevant och hoppfullt. De fyra inriktningarna som de avser jobba vidare med är avgörande för att skapa likvärdiga livsvillkor i hela landet.

Se ljust på framtiden

Kommittén är tillsatt av ansvarig regering med uppdrag att lämna förslag på en sammanhållen nationell politik för långsiktigt hållbar utveckling även i landsbygder. Därför borde vi kunna se ljust på framtiden.

Min övertygelse är dock att folkopinionens tid är här och att vi på alla tänkbara sätt bör stärka Landsbygdskommitténs och regeringens arbete med ett sammanhållet Sverige.

Människor har i alla tider hittat sätt att mobilisera kraft för att påverka. Nu är tid att utveckla och säkra en hållbar modell för det. Vikten av detta uttrycks också i den senaste demokratiutredningen. Att det behövs fler och nya sätt att påverka politiken för ökad demokrati.

Möjlighet till samhällsengagemang

Mitt sätt att bidra är att driva Facebooksidan Ett helt Sverige. Den ger möjlighet till ett gemensamt samhällsengagemang. Här för vi konstruktiva och framåtsyftande samtal som leder till ökat samförstånd mellan politiker och medborgare, men också till nya idéer och infallsvinklar.

Svensk politik behöver förändras så att den ljusnande framtid kan bli vår.

Malin Ackermann, bor i Lycksele och fick Skatteverket att stanna kvar där efter en opinionskampanj

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen