Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 25 november 2016

Hitvarning! 7 band som fått sitt namn efter platser i Sverige

Den svenska landsbygden har inspirerat musiker sedan mungigans tid. Här är banden som gått steget längre och döpt sig efter sin favoritplats.

1. Glesbygd´n

Reggae finns i många olika varianter – sedan några år också på Arvidsjaur-bondska. Det är dialekten som Glesbygd´n från Arvidsjaur framför sina låtar på. Vemodigt, medvetet och tidlöst. De hittas på festivaler som Öland Roots, Urkult och Trästocksfestivalen.

 

2. Bräkne-Hoby

Det lilla samhället vid kusten i Blekinge är inte bara känt för att ha Sveriges godaste isterband. Det är namnet på Lars Lindquists nya projekt, som han drog igång efter att ha skrivit refrängen till Maskinens hit ”Liv och Död”. Det här är modern svensk pop som du kanske redan har hört på Sveriges Radio P3.

 

3. Hagaliden

Det finns faktiskt flera platser i södra Sverige som heter just Hagaliden. Bandet Hagaliden är från Göteborg och kan bäst beskrivas som åtta unga musiker som tar sin musik på stort allvar.

 

4. Kebnekajse

Sveriges högsta berg gav namnet åt ett av de klassiska svenska proggbanden från 70-talet. Bandet återbildades 2001 och har sedan dess spelat in tre nya skivor. Men i den här härliga arkivfilmen med 30 minuter av instrumental musik framförd live ser vi originaluppsättningen.

 

5. Den vedervärdiga orkestern från Hoting

När komikern Henrik Dorsin gav sig ut på turné 2014, så svarade bandet Den vedervärdiga orkestern från Hoting för musiken. Hoting ligger mellan Vilhelmina och Strömsund, den ort som bandets basist Ulrik Johansson kommer från.

Henrik Dorsin, som gav sig ut på turné med Den vedervärdiga orkestern från Hoting.
Henrik Dorsin, som gav sig ut på turné med Den vedervärdiga orkestern från Hoting.

6.Tyskarna från Lund

Vem kan glömma Tyskarna från Lund, eller TFL och deras parodier på tysk industrisynth. Varanteaterns drift med genren är så initierat att gruppen nog lyssnat en del på band som Kraftwerk, Deutsch-Amerikanische Freundschaft och Front 242.

 

7. Mora Träsk

De har hållit igång ända sedan 70-talet, då de började – då som proggband. Den som gått i skolan under 80-talet har med största säkerhet fått leka Tigerjakt, eller göra Huvud-axlar-knä och tå! Efter över 5 000 konserter är det inte märkligt att musikerna skaffat en sån fenomenal fysisk form att de fortfarande reser land och rike runt för att ge konserter. Moraträsk är för övrigt en sjö på Åland.

 

Utanför listan

Orkestrar som Mörbyligan och Orsa spelmän, artister som Jokkmokks-Jocke och Gnesta-Kalle har visserligen artistnamn knutna till geografiska platser – men hamnar inte på listan. Känner du till något band som borde vara med på listan? Skicka då in ditt förslag!

 

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen