Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 26 juli 2016

Lyssna på musikundret från Jämtland! Nu ska Ellen ta världen med storm

Jämtländska Ellen Sundberg har turnerat med både Doug ­Seegers och Israel Nash. Hennes två ­senaste album är ­inspelade i USA. Men inspirationen till sina låtar får hon ­hemma i Bjärme.

FOTO: Robert Henriksson/Rootsy Music

Ellen har jämförts med musiker som Neil Young och First Aid Kit. Och flera entusiastiska musikrecensenter har spått henne en ljus framtid. Sitt första album, Black Raven, spelade Ellen och hennes band in på egen hand.

Förband åt Nash

Det tog inte lång tid förrän skiv- och bokningsbolaget Rootsy fick nys om den begåvade Bjärmetjejen och knöt henne till sig. 2013 återutgav de albumet och på hösten samma år fick Ellen vara förband åt Israel Nash, en hyllad americanamusiker från Texas.

– Vi kom väldigt bra överens på det musikaliska planet och efter turnén fick jag spela in min andra skiva i Hill County hemma hos Israel.

Viktigt att spela med olika

För Ellen var det naturligtvis en fantastisk chans till utveckling. Allt var annorlunda: musikerna, inspelningssituationen och miljön.

– I början av en karriär är det viktigt att spela med många olika musiker. Både för att få med något nytt och för att bli mer självständig. Att jag har lärt mig en massa saker gör att jag kan ta mer plats och tydligare förklara och visa vad jag vill.

Använder flera språk

På White smoke and pines, som albumet fick heta, sjunger Ellen på både engelska och svenska. I The road is long/Vägen är lång växlar hon ohämmat mellan de båda språken:

– Tidigare har jag hållit mig till engelska, det är mjukt och runt och fint att sjunga på. Men efter turnén med Israel skrev jag Vägen är lång av bara farten.

Ellen var inte helt övertygad om att kombinationen skulle funka. Gränsen mellan att det låter bra och att det blir töntigt är hårfin, menar hon.

– Men så spelade jag in och många tyckte om låten. Favorite town från min nya platta är också delvis på svenska.

Ut på turné

I början av september ger sig Ellen ut på en miniturné i samband med skivsläppet av nya skivan Cigarette Secrets. Men fram till dess räknar hon med en rätt stillsam tillvaro hemma i Bjärme.

– Jag bor hos mina föräldrar. Det går bra faktiskt, jag har en egen friggebod ute på gården. Och jag trivs i Bjärme. Det ligger högt och har fin utsikt över fjällen. Här känner jag mig fri, det finns så mycket utrymme.

Inspirerad av landskapet

Många av Ellens låtar är inspirerade av landskapet där hon växt upp. Från barnsben har hon varit mycket ute på fjället och i skogen.

– Pappa är en riktig naturmänni­ska så alla lov och helger var vi ute och gick, tältade och åkte båt. Det har så klart satt sin prägel.

Skriver nästan allt

Sina låtar skriver Ellen nästan alltid hemmavid. På dagarna är det lugnt i huset och hon har alla sina instrument till hands.

– Men jag jobbar lite extra också. Tidigare satt jag i kassan på Ica i Fåker och nu står jag i baren och serverar på Storsjöteatern i Östersund. Men på sikt hoppas jag förstås kunna leva på musiken. Jag vill ju inte behöva bo hemma hela livet!

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen