Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 13 januari 2017

Pop-konsten är tillbaka! – Klä dig i mjölk, smör och ansjovis

Stickade tröjor med motiv från Arlas mjölkpaket, äkta smör och anjovis. Konstnären som skapat dem förklarar pop-betydelsen – och hur hon stickade dem.

Liljevalchs Vårsalong har varit en institution i konstvärlden sen 1921 och för många är utställningen själva starten på konståret. I år har Therese Olsson väckt uppmärksamhet med stickade tröjor med minst sagt bekanta motiv.

– Det är lite roligt att man kan tänka sig att bära tröjor utan att reflektera vad de står för. Märkena och identiteten den bygger upp betyder så mycket för så många, säger Therese Olsson.

Äkta lakris från Mullsjö, Arla mjölk, äkta smör och Grebbestads ansjovis orginal. Nu som stickade tröjor.
Äkta lakrits från Mullsjö, Arla mjölk, äkta smör och Grebbestads ansjovis original. Nu som stickade tröjor.

Svensk pop-konst med böndernas varor

Fyra stickade tröjor ställs ut. Therese Olssons tröjor flyttar fyra klassiska svenska varumärken från ett sammanhang till ett annat. Det är ett vanligt grepp inom vad som brukar kallas pop-konst.

– Jag gick runt i butiker och tog in de varumärken som verkligen fastnade. Jag sökte klassisk svensk form med kvalitet. Arla är ett bra exempel på bra produktformgivning, säger Therese Olsson.

Maskinstickat och handbroderat

De fyra tröjorna som är med på vårsalongen är maskinstickade.

– Med datamaskinstickning kan man bara använda två färger. Därför fick jag brodera på motiv i efterhand. Det låter kanske enkelt att maskinsticka, men det var mycket slit innan det blev bra, säger Therese Olsson.

Tröjorna är maskinstickade, broderierna är gjorda för hand i efterhand.
Tröjorna är maskinstickade, broderierna är gjorda för hand i efterhand.

Textilkonst och måleri

Therese Olsson har blivit klar med sin utbildning vid HDK – Högskolan för design och konsthantverk. Att verken kom med på vårsalongen var en glad överraskning.

– Det var en bra och peppig grej! Det är jättekul att de kom med, säger Therese Olsson.

På hennes sajt finns både textilkonst och måleri. Att det blev två märken med koppling till lantbruket har mest att göra med logotyperna på mjölk- och smörpaketen.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen