Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
kultur 4 januari

Sökes: Konstnärer och artister som är mot storstadsnormen

I sommar ska fem unga kulturutövare utmana föreställningen om storstaden som alltings mitt. Det handlar om en uppgörelse med den urbana normen –  och att visa den talang som finns på landsbygden.

FOTO: Istock, Julia Löf/privat

När den svenska landsbygden ska beskrivas så är det ofta som att någon satt upp en enorm kikare i Stockholm och tittat ut. Gärna med ett filter som förstärker och förlöjligar människorna där ute – för inne, det är storstan.

– Den urbana normen är ett tolkningsföreträde där det urbana ses som lyckat och framgångsrikt. Det är där man kan vara kreativ och lyckas, säger Julia Löf, projektledare för Ung kultur utmanar den urbana normen.

Den bilden ska fem kulturutövare ändra på.

Det här händer under våren

Fram till den 8 januari går det att ansöka om att få en summa pengar, för att förverkliga sin idé under våren. Under sommaren kommer utställningen att turnera runt till utvalda platser i hela Sverige. Projektet finansieras av Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

Kultur som kan förändra Sverige

Förhoppningen är att utställningen ska lyfta fram kultur som reflekterar unga människors liv och vardag på Sveriges landsbygder. Kan kulturen förändra trenden där unga dras till storstäder?

– Jag tror i alla fall att den trenden inte kommer att vara så dominant i framtiden, som den är i dag. Vi vill lyfta de som ville stanna kvar, att de inte ska ses som mindre ambitiösa eller slappa, säger Julia Löf.

Alla konstformer kan delta

I sommar blir det en turné genom mindre orter i landet. Exakt hur den kommer att se ut är långt från klart.

– Vi välkomnar alla konstformer. Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Julia Löf.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen