Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
land möter 21 februari

Artisten Peter Carlsson: "Det är viktigt att inte bekräfta bilden av lantisar som korkade"

Folkkäre artisten Peter Carlsson har tagit en paus från scenen och jobbar på sin gård. Följ med i en halsbrytande och rolig intervju – bland annat om hans rebelliska höna ...

Han är något så ovanligt som en artist som både är enormt folkkär och kritikerrosad. Du som har sett honom på scenen vet hur han växlar mellan nästan ståuppkomik och djupt känslofyllda visor och sånger. Själv säger han att han aldrig har haft några ambitioner i livet.

– Det har bara blivit som det har blivit, jag har liksom åkt med på ett bananskal. Hade jag inte varit artist hade jag nog blivit bilmekaniker eller bonde, fast man lever väl i fel tid för det. Det skulle ha varit på farmor och farfars tid i så fall, även om det var ett jäkla slit, säger han.

Bodde mest hos farmor och farfar som barn

artisten-peter-carlsson-viktigt-inte-bekrafta-bilden-av-lantisar-som-korkade. Hund
Peter har nu tid att leka lite med sin hund, hemma på gården i Grycksbo

Peter är full av roliga och gripande berättelser. Till exempel om sin barndom som han tillbringade mycket hos sin farmor och farfar i Stora Skedvi. De hade en gård med fem kor, några grisar, lite skog och en åkerlapp.
– Farsan jobbade med timmerflottning, han var en sån som flyttade runt och då var det bara för familjen att flytta med. Jag har bott på 20 olika ställen och i ettan bytte jag skola fyra gånger, säger han.

Pappan var timmerflottare

– I perioder bodde jag hos farmor och farfar, det var fattigt men det är ju det livet människan är skapt för. Inte att sitta vid någon dator.
Ett tydligt barndomsminne är när Peters pappa var med och byggde bron över Dalälven i Fäggeby. Lille Peter hade fått i uppdrag att gå ut med matsäck till arbetarna och såg sin pappa långt ute på ett betongfundament.

Han gick ut på den smala spången som låg utlagd mellan fundamenten och upptäckte hur hela bygget stannade av och alla som tittade på honom. Pappan gick ner på huk och tog emot när han kom över.
– Då fanns det inga avspärrningar och skydd som det säkert skulle ha gjort i dag. På vägen tillbaka fick jag åka båt, berättar han.

Började som trubadur

Artistkarriären inledde han som trubadur innan han fick jobb som skådespelare och teatermusiker på Dalateatern. 1993 satte han upp en musikshow tillsammans med det nybildade bandet Blå Grodorna. Det blev succé och sedan dess har bandet turnerat tillsammans. Fram tills i somras, då Peter sa hej då till de andra grodorna och tog en paus.

– Jag har väl aldrig sagt nej till något. Förrän nu då. Jag har jobbat som fan och ständigt varit uppbokad i två år framöver. Det är liksom inget kul när kompisarna ringer och vill hitta på något och man alltid måste säga nej. Nu kan jag göra lite spontana grejer igen, det tycker jag är fantastiskt kul.

Gillar att pyssla på gården

artisten-peter-carlsson-viktigt-inte-bekrafta-bilden-av-lantisar-som-korkade. garage
Peter älskar att meka med sina gamla engelska bilar. Sportbilen har en trimmad Fergusonmotor på 150 hästkrafter under huven.

Och hemma på gården finns det alltid något att pyssla med.
– Jag brukar sammanfatta dagen genom att tänka ”vad har jag gjort för nytta i dag?”. Det kan vara att jag har fällt tio träd eller bytt skosnören i kängorna. Vissa dagar ligger jag och läser på sofflocket, då har jag gjort lite nytta för nervsystemet, säger han.

Sommartid håller han får på en fäbod i Leksand och det finns planer på att skaffa gemensamma får bland grannarna i Bengtsarvet. Hunden Trine, en bordercollie , svassar runt benen med en boll i munnen när Peter går ut till garaget.
– Jag gillar djur. Vi hade höns förut men räven tog dem. Fast en höna var så trött på den nya tuppen att hon flyttat ihop med katten i en låda på altanen, så hon överlevde rävattacken, berättar han.

Hönan hamnade hos en kompis

– Jag tyckte lite synd om henne när hon blev ensam och skänkte henne till en kompis som har bondgård i Enviken. En dag ringde han och frågade; du, den där hönan, hon är ganska gammal va? Då hade hon slutat gå själv utan åkte bara omkring på ett får, fortsätter han.

Han öppnar garagedörren och visar sin pärla i samlingen av engelska bilar, en sportbil av märket Morgan från 1967.
– Här omkring kör alla amerikanare och jag samlar på engelska bilar. Men det är något speciellt med dem. Jag har två grållar också, Ferguson, och en Land Rover. Fullständigt outslitliga fordon, berättar han.

Garaget kallas bystugan

Garaget kallas skämtsamt för bystugan av grannarna, som brukar komma förbi och umgås. Mot väggen står ett piano och på väggarna sitter nostalgiprylar, som till exempel en gammal reklamskylt med en bild på en bensinpump och texten ”Tänka själv”.
– Det tycker jag är ett bra mantra. Många människor låter ju andra tänka åt dem, säger han.

Hur många bilar han har vet han inte riktigt, några är i delar.
– När jag växte upp var det knapert, jag lärde mig att ta vara på grejer och laga det som gick. Artiståren var också slitiga och fattiga många gånger. Det är först på senare tid som det har rullat på så bra att jag har kunnat köpa de bilar jag vill ha och bygga det här garaget, berättar han.

artisten-peter-carlsson-viktigt-inte-bekrafta-bilden-av-lantisar-som-korkade. verkstad.
En dröm till verkstad, med roliga skyltar och verktygen i perfekt ordning.

Gillar att meka med sina bilar

När han mekar med bilarna brukar tiden flyta iväg. Ibland känner han sig plötsligt svag, tittar på klockan och upptäcker att han glömt att äta under dagen. En gång somnade han under en bil.
– Men jag har golvvärme så det var ganska behagligt.

Under turnéåren bodde Peter mycket i både Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Jag har aldrig känt någon längtan till en stor stad, jag har väl för dålig fantasi för att klara av att bo så helt enkelt, säger han fortsätter:

– Som artist som kommer från landet, ska man inte driva ska med sig själv och bekräfta bilden av lantisar som korkade. Därför brukade jag slänga in något smart när jag skrev showerna med Blå grodorna. Så att folk ser att en från landet också kan tänka lite, avslutar han.

Kolla in klippet med Peters roliga mellansnack

Åker på packmoppeturné

Namn: Peter Carlsson
Född: 1952 i Häradsbygden, Leksand
Bor: I en bergsmansgård i Grycksbo
Yrke: Musikant, står det i telefonkatalogen
Familj: Sambon Helena, tre vuxna barn
Aktuell: Med packmopedturnén i Värmland i sommar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen