Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
land möter 15 juni 2016

Höns, jordgubbar och grönsaksodling – Kerstin lever lantliv mitt i stan!

Hon har höns, odlar grönsaker och hänger tvätten på lina – mitt i Växjö. Följ med till Kerstin Staver Liljecrantz som både är stadsbo och lantis samtidigt!

Plötsligt hörs ett väldigt kacklande från ett av gårdens nässelsnår. Det är några av Kerstins hönor som triumferande tillkännager att de just värpt ägg. Dock inte i värpredet.
– Att ett och annat ägg hamnar där det inte ska är priset man får betala för att ha frigående höns, säger hon och skrattar.

Kerstin pratar lite med sina frigående höns av lantrasen bohusläns-dals svarthöna.
Kerstin pratar lite med sina frigående höns av lantrasen bohusläns-dals svarthöna.

Själv har hon hamnat helt rätt, i ett litet korsvirkeshus med en lagom vildvuxen trädgård mitt i ett av Växjös populäraste villakvarter. Nära till barn, vänner, affärer och kultur – men ändå så lantligt att hon kan odla egna grönsaker och hålla sig med några höns.
– Jag lever lantliv mitt i stan. Behöver inte ens äga en bil, promenerar och cyklar vart jag än ska, säger hon.

Det passar utmärkt för en före detta styrelseledamot i Miljöpartiet. I mitten av 80-talet pendlade Kerstin mellan Växjö och partihögkvarteret i Stockholm varje vecka. I dag har hon lagt politiken på hyllan och ägnar sig åt att drivs Bed & breakfast på sitt Södra Lycke, som gården heter. Många av de återkommande gästerna är gästprofessorer på Växjö universitet som gillar att koppla av i de gröna miljön efter bakom betong och under lysrör.

0006
Det gamla boningshuset är varsamt renoverat med tidstypisk färg, material och inredning. Och omgärdas av en gammeldags och frodig trädgård.

– Det kommer också många svenskamerikaner hit för att söka sina rötter. Många blir känslosamma och tårögda när de ser vedspisen, kakelugnen och annat som deras förfäder hade i sina hem, berättar Kerstin.
För den lilla 1800-talsgården Södra Lycke var i princip i originalskick – och väldigt förfallet – när Kerstin och hennes dåvarande man köpte den för drygt 35 år sedan.

– Våra vänner och släktingar suckade: ”Ser ni inte hur golven sluttar? Inte ens varmvatten – och ni som har en bebis. Säkert mögel också”, berättar hon.
– Men jag föll för att huset låg inne  i en vildvuxen trädgård med gamla förrådsbodar, utedass och hönshus på tomten, fortsätter hon.

I dag är huset rustat med modern standard, men med bibehållen gammeldags charm. Bara äkta linoljefärger, munblåst glas och inredningen i tidstypisk sekelskiftesstil. Och den lantliga känslan finns kvar. Kerstin ser det som en lisa för själen att kunna gå barfota i daggvått gräs, plocka några solvarma och garanterat obesprutade jordgubbar, gunga i hängmattan, leta efter ännu några ägg som hönsen, av lantrasen bohusläns-dals svarthöna behagar lägga.

Den vackert inglasade verandan är Kerstins favoritplats.
Den vackert inglasade verandan är Kerstins favoritplats.

– Mina gäster serveras färska frukostägg, tomater från mitt växthus, hemkokt äppelmos och rabarberskräm. Snacka om närodlat. Och den serveras i mitt favoritrum, den inglasade verandan som jag fyllt med Mårbackapelargoner, säger Kerstin nöjt.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen