Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
land möter 17 maj

Möt Maj-Lis Pettersson – rösten bakom populära ”Odla med P1”

Odlingsexperten Maj-Lis Pettersson har hjälpt tusentals lyssnare med deras trädgårdsproblem. Hennes lite barska röst är en av radions mest folkkära. Här berättar hon om sitt trädgårdsintresse.

FOTO: Micke Grönberg/SR

Man sträcker på sig mentalt när Maj-Lis Petterssons klara, tydliga stämma hörs i luren. Den signalerar kompetens och ”no-nonsens”. Precis som ”Odla med P1” gjorde när det drog i gång 2004.

Ville göra ett seriöst trädgårdsprogram

Det var en kontrast till föregångaren ”Trädgårdsdags” med de två munhuggande programledarna Lars-Eric Samuelsson och Ulf Schenkmanis.
– Ja, vi ville göra ett seriöst trädgårdsprogram som byggde på lyssnarnas frågor. Jag är ju utbildad hortonom och växtskyddsexpert och tar odlandet på allvar, säger Maj-Lis.

Vissa frågor kommer igen

Mycket tack vare hennes gedigna kunskaper och utförliga svar har ”Odla med P1” blivit en lyssnarsuccé. Frågorna strömmar in – och de är sig både lika och olika över åren.
– Ja, vissa frågor återkommer hela tiden. Som vilken typ av växter man ska välja, hur och när man ska gödsla och om olika skadedjur, säger Maj-Lis.

– Men en sak har ändrat sig lite. Många unga är trädgårdsintresserade men kan väldigt lite och frågar om ganska grundläggande saker. Det beror nog på att många bor i stan och inte har fått hålla på i trädgården som barn, fortsätter hon.

Noppade pelargonblad som 4-åring

Det fick hon däremot själv. Hennes pappa var lärare men hade ett brinnande trädgårdsintresse och Maj-Lis följde honom i hälarna.
– Jag älskade att vara med honom i trädgården och gräva och plantera, berättar hon.

Hennes mamma har berättat att dottern redan som 4-åring drog fram en pall till farmors fönster för att kunna nypa bort gula blad och fula blommor från pelargonerna.
– Det om något visar väl att jag har trädgårdsintresset i blodet, säger Maj-Lis och skrattar.

Har tre växthus och ett orangeri

Dialekten är lite kärvt uppländsk. Hon är uppvuxen nordöst om Uppsala, där de tunga lerjordarna ställde hårda krav på odlarna.
– Så sedan många år bor jag sydväst om Uppsala i stället, nära Mälaren, där det är fin trädgårdsjord och folk har odlat i generationer och sålt på Fyristorg, säger hon.

Hon och maken Tomas, som är landskapsarkitekt, bor lantligt på gränsen till en skog. Där har de 8000 kvadratmeter odlingar, tre växthus, ett orangeri och en jord- och en fruktkällare.

– Ja, jag älskar ha trädgård som både hobby och yrke. Det enda andra intresse jag har är att resa. När jag och min man är ute på våra långresor går mycket ut på att studera olika länders växter, säger hon.

Är kritisk mot programmets nya form

Numera tar de hjälp med det tunga grovjobbet i trädgården och gör bara ”finliret”.

I sommar fyller Maj-Lis 70 år, men känner sig ”fräsch och pigg”. Hon vill fortsätta som trädgårdsexpert så länge det är möjligt och hon inte blir gaggig, som hon säger.

Men hon är kritiskt mot den nya form som ”Odla med P1” fått i år, där antalet lyssnarfrågor krympts från 7-8 till bara två.
– Det är otroligt nonchalant mot lyssnarna. Hela programmet bygger på att de ska kunna skicka in frågor. När jag är ute på föredrag hör jag mycket kritik mot det nya formatet, säger hon.

Tre snabba till Maj-Lis

Varför blev du så intresserad av skadedjur?
– Det är spännande med alla slags livsformer i en trädgård, att se de olika livsfaserna även hos skadedjur. Och nu finns så många bra biologiska bekämpningsmedel, vilket är glädjande

Hur ser du på att inredning har blivit stort även i trädgården?
– Att hålla på med att inreda med möbler och prylar på altanen är inte min stil. Däremot har jag mängder av urnor och krukor, gärna med stora medelhavsväxter, på terassen. Vilket min man tycker är jobbigt eftersom de är så tunga att flytta in på hösten.

Du är snart 70 år, har du börjat trappa ned arbetet?
– Nej, det kan man inte säga. Jag jobbar med radion, mitt företag och så är jag ofta ute och föreläser runt om i landet. Jag har ju förmånen att få jobba med det jag är mest intresserad av.

Gör långresor på vintrarna

Namn: Maj-Lis Pettersson.
Ålder: 69 år.
Bor: I hus sydväst om Uppsala.
Gör: Är odlingsexpert i P1, utbildad hortonom, och driver eget rådgivningsföretag ihop med maken, www.gronarad.se.
Aktuell: Med ny säsong av långköraren ”Odla med P1”, måndagar 10.35.
Familj: Maken Tomas Lagerström, 70 år, och de vuxna barnen Malin, 40 år, Nina, 37 år, och Rasmus, 31 år. Fyra barnbarn.
Intressen: Långresor till varmare länder under vintrarna, mycket för att studera växtlighet och odlingar där.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen