Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 oktober 2015

Grupptryck i skolan får elever att äta grönsaker

Hur får man barn att äta grönt? Det har forskare i Frankrike tagit reda på genom att filma elever i skolmatsalar. Det preliminära resultatet visar att två tredjedelar lockas att testa grönsaker när de utsätts för grupptryck, skriver SVT.

FOTO: Mostphotos

Experimentet ägde rum i Bretagne där 180 elever på mellanstadiet serverades grönsaker samtidigt som de filmades med små kameror. Bland grönsakerna fanns en rotsak som de aldrig ätit förut – kinaskocka. Skockorna smakar ungefär som jordärtskockor, men ser snarare ut som larver.

Gilla land.se på Facebook för att få fler artiklar om mat och hälsa

Innan experimentet fick eleverna svara på enkäter. Det visade sig att nästan var tredje elev var allätare, och dessa placerades ut vid bord med elever som var mer petiga och matkonservativa. Sedan kom en kock fram till borden och berättade om maten. Vid sidan av fanns dessutom ”testbord” där eleverna inte satt blandade.

Till en början var det få som ville smaka grönsakerna, men så småningom utvecklades det nästan till en utmaning om vem som vågade prova. När eleverna upptäckte att det smakade okej vågade fler följa efter.

Läs också: 9 sätt att göra maten roligare

Ekot har tagit del av det opublicerade resultatet som visar att två tredjedelar av de elever som satt vid blandade bord testade grönsakerna. Vid ”testborden” var det långt färre. Valérie Adt, forskaren bakom experimentet, drar slutsatsen att gruppsykologi är ett betydligt mer effektivt sätt att påverka barns matvanor än uppmaningar på TV och skräpmatsförpackningar.

Läsa hela artikeln här

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen