Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 november 2016

10 bevis på att Norrland är hetast i världen

Landets norra del hyllas, prisas och uppmärksammas som aldrig förr. Här är 10 bevis på att Norrland är hetast i världen.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Fäviken – restaurangen som hyllas av världspressen

I Järpen, Jämtland, ligger Fäviken som drivs av Magnus Nilsson.
I Järpen, Jämtland, ligger Fäviken som drivs av Magnus Nilsson. Foto: Pressbild.

Restaurangen i Järpen drivs av Magnus Nilsson och serverar mat av lokala råvaror. Hyllningarna har stått som spön i backen och nu är det dags igen. Restaurangen har utsetts till en av världens 50 bästa av The World’s 50 Best Restaurants. Att nästa svenska krog på listan, Restaurant Franzén, hamnar på plats nummer 31 och ligger i Stockholm säger allt.

2. Dra till fjälls – må bättre

Många av de som bor i fjällkommuner värdesätter vida vyer, utsikt och mäktiga fjäll.

Att naturen har en positiv inverkan på oss vet de flesta. Men nu har forskning bevisat att fjällen ger identitet, mening och det är här man laddar batterierna.

3. Snackar du sexigt? Då är du från Norrland!

prata

En undersökning visar att ”norrländska” är den sexigaste dialekten, om män får bestämma (observera att det inte är vi som utnämnt norrländska till en dialekt). Det pålitliga och trygga lockar singlar, enligt Mötesplatsen som frågade sina medlemmar.

4. Har ytan – och vill dela med sig

Flyktingar i Långviksmon. Caroline Hjalmarsson, aktiv i nätverket och den som tog initiativ till att ordna volleyboll en gång i veckan med flyktingar och bybor på byns egen idrottshall Mopärlan.
Flyktingar i Långviksmon. Caroline Hjalmarsson, aktiv i nätverket och den som tog initiativ till att ordna volleyboll en gång i veckan med flyktingar och bybor på byns egen idrottshall Mopärlan. Norrlandsförbundet vill att fler flyktingar ska flytta till norra delen av landet eftersom det behövs fler människor där.

När delar av landet inte vill eller kan ta emot flyktingar gör Norrland tvärtom. I en debattartikel på Land.se uppmanar Norrlandsförbundet folk att flytta till dit. Den delen av landet har mycket att erbjuda och behöver enligt dem påfolkas.

5. Ser affärsidéer i allt

Oskar och Anton Sommarlund startade jeansföretaget Denim Demon. I SVTs Kobra berättade de historien om hur de skitiga jeansen blev en affärsidé. Foto: SVT.
Oskar och Anton Sommarlund startade jeansföretaget Denim Demon. I SVTs Kobra berättade de historien om hur de skitiga jeansen blev en affärsidé. Foto: SVT.

Där en del ser smutsiga och blodiga jeans ser andra affärsidéer. Lägg till märken efter en snusdosa på byxorna så finns det pengar att hämta. Oskar och Anton Sommarlund hittade inspirationen från samiska släktingar och blev hippa i storstaden.

6. Passion släcker törsten

Emil-Areng-bartender

Med kärlek till Norrland går det att vinna priser, det är bevisat. Och för att bli något måste man ”be Stockholm dra åt helvete”, enligt Årets bartender Emil Åreng. I en av världens största drinktävlingar, Bacardi Legacy, knep han förstapriset och är Sveriges bästa bartender. Hemort: Bräcke.

7. Tar vara på det himlen bjuder på

Hemma hos Isabell Lundberg i Västra Skråmträsk, Västerbotten.
Hemma hos Isabell Lundberg i Västra Skråmträsk, Västerbotten.

Norrsken ses oftast mest och bäst i norra delen av landet. Och det lockar turister både från när och fjärran – särskilt japanerna tror att avkommorna blir underbarn om det älskas under det gröna skenet.

8. Brudarna är en maktfaktor

karin-jonsson-glesbygdsgirls
Karin Jonsson starta Facebookgruppen Glesbygdsgirls. Foto: Margit Jonsson.

Glesbygdsbrudar behöver ett nätverk, tänkte Karin Jonsson och startade Facebookgruppen Glesbygdsgirls i höstas. På kort tid har gruppen vuxit och har i dagsläget över 15 000 medlemmar.

9. Stark ost sätter länet på kartan

vasterbottensost

Säg Västerbottensost och många tänker paj, god ost och svensk tradition. Men osten är mer än så och under 2015 hamnade Västerbottensost på topp tio-listan över varumärken det talades mest positivt om, enligt Yougov.

10. Superföretagen väljer norr

David Eriksson, kreativ chef på North Kingdom, träffar kungen.
David Eriksson, kreativ chef på North Kingdom, träffar kungen. Foto: Infotech Umeå.

Digitala designbyrån North Kingdom med världen som arbetsplats är bara ett exempel på företag som skulle kunna flytta till vilken storstad som helst. Men de är kvar i Skellefteå – och låter istället världen komma till dem.

Saknar du någon anledning? Fyll på i kommentarsfältet!

Spara

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen