Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 januari 2017

104-åriga Dagnys bästa kom-igång-tips: Så blir du digital

Sveriges äldsta bloggare, 104-åriga Dagny Carlsson, var nyligen lärare på en datorkurs för äldre. Här är hennes bästa tips för den som vill börja använda datorn.

FOTO: Hasse Gänger

Dagnys 5 bästa tips:

1. Du är aldrig för gammal

”Jag tycker inte man kan säga att man är för gammal och att det inte går med det ena och andra. Självklart lär man sig om man bara vill. Det var inte så lätt när jag började, heller. Men nu mejlar och bloggar jag varje dag

2. Var inte rädd

”Att vara rädd för en dator är ju urdumt. Den bits ju inte. Varför skulle den göra det? När du väl har lärt dig gör datorn precis som du vill. Jag vet att en del i början kan ha lite svårt för musen som styr pilen på skärmen. Den far ju först som en tätting innan man blir van, men snart kan man tämja och hantera den.”

3. Ha tålamod

”Man måste ställa in sig på att man kanske inte lär sig lika fort som en ung människa. Och förstå att allt går långsammare när man blir äldre. Och man kanske går bet någon gång, men då är det bara att försöka igen. Till slut lär man sig alltid. För den som kanske snabbare vill lära sig det man först behöver veta har SeniorNet kurser.

4. Sitt bredvid någon annan

”Du kan börja titta på någon annan som sitter vi den dator och se att det faktiskt inte är så farligt och besvärligt. Jag kan förstå att det kan vara jobbigt för de som aldrig skrivit maskin tidigare, då kan det ta lite extra tid att lära sig. Men man lär sig till slut, det är ju det som är det goda.”

5. Öva på egen hand

”Jag fick min första dator när jag var 93, av min syster som i sin tur hade fått den av sin son. Då köpte jag instruktionsböcker och satt i min ensamhet och läste och lärde mig ordbehandlingsprogrammet. Jag har flera böcker om dator och program som jag har läst. Man kan alltid mycket mer på egen hand än vad man tror.”

Vill du också blogga som Dagny?

I din omgivning finns kanske någon som kan hjälpa dig med att skaffa dig en bloggsida. Att handha sidan kräver sedan inga större kunskaper.

Flera studieförbund har datorkurser där du förutom att lära dig mejla och använda ordbehandling och även kan få hjälpa med att komma i gång med att blogga.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen