Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 juni

5 skäl till varför sommaren i norr är magisk

Tror du att norra Sverige enbart bjuder på kyla och mygg? Då är det dags att tänka om. Här får du fem starka skäl till varför landets nordligaste delar är den bästa sommardestinationen.

1. Midnattssolen

 Sova i tält under midnattssolen blir ett minne för livet.
Sova i tält under midnattssolen blir ett minne för livet. FOTO: Istock

Från att ha levt i mörker under större delen av året får invånarna norr om polcirkeln sin belöning – midnattssolen. Det är förstås något alldeles extra. Längs till exempel Kirunas breddgrad är solen uppe 47 dygn i sträck. Perioden före och efter midnattssolen är också mycket ljus, därför kan kirunaborna skryta om att de har 100 dagar utan natt. Har du som nordbo aldrig upplevt hur kroppen inte vill sova på grund av det ständiga flödet av dagsljus eller aldrig sett de fantastiska färgerna som den nattliga solen skapar så ska du genast sätta en Lapplandresa högst upp på din bucket list.

2. Det är aldrig långt till en sjö

 Umasjön i trakten kring Hemavan. Ljummet och helt stilla.
Umasjön i trakten kring Hemavan. Ljummet och helt stilla. FOTO: Privat

Norrbottens län har flest sjöar i landet med totalt 30 730 stycken, vilket motsvarar cirka 30 procent av Sveriges alla sjöar. Om du vill så slipper du med andra ord dela. I norra Sverige är det inte svårt att hitta en öde sjö och njuta av en tom strand. Vad sägs om att simma i en fjällsjö? Det är en fantastisk upplevelse och de små sjöarna blir härligt varma under soliga sommardagar. Lägg till midnattssol och en spegelblank yta och det uppstår ren och skär magi.

3. Solsäkraste sommarstaden

 Luleå är både vackert och solsäkert.
Luleå är både vackert och solsäkert. FOTO: IBL

Om du vill slippa regn och längtar efter många soltimmar är Luleå ett hett tips. Visby, Ölands norra udde och även Luleå brukar turas om att vinna soltoppen i landet. Från mars fram till början av oktober är solen ständigt närvarande vid Bottenvikens kust och det gör Luleå, trots ganska låga temperaturer, till en härlig sommarstad.

4. Slipp monsterköer och trängsel

 Margareta Blom och Magnus Blom svalkar sig med glass vid Piteås havsbad.
Margareta Blom och Magnus Blom svalkar sig med glass vid Piteås havsbad. FOTO: IBL

I många populära sommarorter i söder är trängseln ett vanligt inslag. Österlen, västkusten, Stockholm, Visby – det finns många platser där man får räkna med att köa vad än man ska göra. Reser du norrut har du alla chanser att hitta lugnet och en avskild plats för effektiv återhämtning. Köerna i trafiken, i matbutikerna och till glasskiosken finns såklart även här men är med stor sannolikhet inte lika besvärande.

5. Upplev unika mikroäventyr

 Färgsprakande rallarrosor. När blomningen väl tar fart i norr så blir det en explosion i naturen.
Färgsprakande rallarrosor. När blomningen väl tar fart i norr så blir det en explosion i naturen. FOTO: IBL/Mostphotos

Vissa saker existerar bara i norr och blir ett fantastiskt äventyr för den oinvigde. Dricka färskt, friskt vatten direkt ur en älv gör du bäst i fjällvärlden. Doppa tårna i iskallt smältvatten eller få syn på en knubbig livskraftig fjällbjörk med nyutslagna löv – mitt i en snödriva. Det är exempel på sådant som du bara kan uppleva i norr.

Den korta norrländska sommaren gör dessutom att allt grönt växer så det knakar och framkallar en intensiv blomning och skapar en upplevelse i sig.

Läs också: 9 udda utflyktsmål i sommarsverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen