Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 december 2015

”Allt är bättre i Vilhelmina – ändå vill alla flytta till Stockholm”

Allt är bättre i Vilhelmina, ändå vill alla flytta till Stockholm. Så säger Annelie Nordström, före detta kommunalråd i Vilhelmina. Här är några av skälen.

Hur kommer det sig att unga vill flytta till stan? Det frågar sig Annelie Nordström, tidigare kommunalråd i Vilhelmina i en intervju som gjorts i Sveriges Kommuners och Landstings rapport om urbanseringen i Sverige. Och hon kommer själv med svaret på frågan.

– De unga flyttar inte till jobben eller utbildning, de flyttar till Framtidshoppet, säger hon.

Annelie är uppväxt i Halland men bodde utanför Vilhelmina i 17 år innan hon flyttade till Stockholm där hon blev ordförande för fackförbundet Kommunal.

– Jag bodde där allmän väg slutade. När jag jämför kvaliteten på skolan eller omsorgen eller nästan vad som helst så är den mycket högre i Vilhelmina än i Stockholm. Ändå vill folk flytta till Stockholm.

Flyttar till framtidshoppet

– Ja, det kan man verkligen undra. De som bor där känner sig övergivna. Där de bor är det mörkt, det är långt, det är kallt. Det blev en paradox för mig när jag fick upp ögonen för de fantastiska kvaliteterna. De ungdomar jag hade kontakt med drog inte till Stockholm eller Umeå för jobbens skull. De flyttade till framtidshoppet. De kände en maktlöshet och hopplöshet i sitt eget samhälle där alla diskussioner var negativa och kvaliteterna så underskattade och okända.

Så kan flyttlassen vända

I rapporten är historikern Gunnar Wetterberg inne på samma linje.

– Visst flyttar många till jobb, utbildning och äldreomsorg men det finns många som tycker det är spännande att bo någon annnstans än där de är födda. Jag tror det här fokuset ”vi flytt int” är galet. Varför funderar man inte på om det kanske är några som vill flytta till något.

Att ha rätt attityder till sin bygd är något som både Resele, Vuollerim och Röstånga jobbat hårt med vilket har lett till succé.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen