Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 januari 2017

Årets lantis 2016 - här är hela listan!

Äntligen - här är hela listan på alla årets lantisar! Läs och njut, här är alla de som gjort Sveriges landsbygd bättre under 2016.

1. Po Tidholm, Trönö, är journalisten och författaren som på många sätt belyst landsbygdens roll och status i Sverige idag. Hans senaste tv-produktion gav en bild av landsbygds-Sverige som gav upphov till en stor diskussion. Läs vinnar-intervjun med Po Tidholm här.

2. Tin Gumuns, Rättvik, är fäbodsägaren och osthantverkaren som tillsammans med LRF kämpat mot Skatteverkets absurda krav på att hennes K-märkta fäbod skulle ha kassaregister uppkopplat mot både internet och elnätet. Efter två och ett halvt års kamp – kom domen som gav henne rätt till undantag.

3. Karin Jonsson, Östersund, tidigare ledarskribent på Östersunds-Posten numera kulturredaktör, fick nog av fick nog av dominerande manliga normer och nedtryckande härskartekniker och startade gruppen Glesbygdsgirls på Facebook, med målet att återta kvinnligheten i glest bebyggda områden.

4. Malin Ackermann, Lycksele. Efter en opinionskampanj fick hon Skatteverket att skrota flyttplanerna och stanna kvar i både Lycksele och i åtta andra nedläggningshotade orter. Malin har fått flera rikspolitikers respekt för sitt arbete och fortsätter att kämpa för Ett helt Sverige.

5. Josefina Syssner, Linköping. Ett respekterat namn som det refereras allt oftare till i landsbygdsdebatten. Josefina har under året bland annat jobbat med en studie om krympande kommuner i Sverige och Nederländerna.

6. Per-Åke Sörman, Ervalla. Det nyblivna kommunalrådet och landsbygdsutvecklaren har genom åren initierat bland annat Bygdenytt (en nyhetswebbplats) och Bygde-TV (en egen TV-kanal) för ett område med 1 400 personer. En sann idéspruta som även räddat skogsutbildning och initierat bygdeklassiker med cykellopp, skidor, simning och löpning.

7. Karin Adelsköld, Östersund. Komiker och krönikör som röt till när hon efter flytten till Östersund fann att lantisar själva är skeptiska till landsbygden och menar att den förtjänar ett bättre rykte än vad klagomål om kass uppkoppling och stängda affärer ger. ”Hur ska vi få regeringen att förstå och prioritera oss om vi inte gång på gång berättar om allt det bra?” uppmanar hon.

8. Albin Ponnert och Viktor Zaunders, Röstånga. Lokalproducerad mat som beställs på nätet – kan det revolutionera sättet vi handlar? Frågan låg till grund för den digitala idén Bygdens saluhall som i somras testades i Röstånga. Snart rullar Local food nodes, som kapar avståndet mellan producent och konsument, ut till fler platser.

9. Ingvar Kamprad, Liatorp. När fiberföreningen i Liatorp inte kunde få något ekonomiskt stöd av länsstyrelsen ryckte Ikea-grundaren in. Med ett mycket förmånligt lån kan nu även invånarna i Liatorp få bredband.

Årets lantisar 2016! Caroline Bergmann, entusiast för hembyn Uddebo, Mats Nolemo med sin Friteater och Sara Bäckmo med sin inspirerande odlingsblogg Skillnadens trädgård.
Årets lantisar 2016! Caroline Bergmann, entusiast för hembyn Uddebo, Mats Nolemo med sin Friteater och Sara Bäckmo med sin inspirerande odlingsblogg Skillnadens trädgård.

10. Elin Svärdh, numera Lewenhaupt, Konungsäng. Mjölkbonden som blev nya Arla-Elin i Arlas mjölkkampanj. Strax efter la hon ned mjölkproduktionen och satsade på kött i stället. Hennes bilder och filmer i sociala medier har inte lämnat någon oberörd.

11. Anders Nilsson, Fjällbacka. När Bohusläns skärgård höll på att förvandlas till en soptipp av skräpet från båttrafiken fick Anders Nilsson nog. Med föreningen Världens vackraste skärgård fick denne miljöhjälte 200 personer att ”adoptera en ö” och som sedan 2012 plockat klipporna rena från tusentals säckar med skräp.

12. Natanael Boman och övriga bybor, Klöverträsk, som för tio år sedan tog bostadsbristen i egna händer, hjälptes åt över generationsgränserna och byggde äldreboende med ideella krafter så att köande barnfamiljer kunde flytta in. Och byborna ger sig inte. 2016 blev det dags att hugga i igen – med nya lägenheter för att fler unga ska få plats.

13. Sara Bäckmo, Vederslöv. Lands egen bloggare odlar det som många drömmer om iSkillnadens trädgård. När hon i vintras släppte en bok om sin odling var det inte konstigt att den rusade på försäljningslistorna och hamnade i topp! Sara sprider odlingsglädje över hela landet, en fantastisk inspiratör!

14. Håkan Nordström och övriga bybor, Rudskoga. Då väg 204 genom orten var livsfarlig för barn, cyklister och motionärer lyckades dessa eldsjälar med gemensamma krafter och ideellt hopskramlade pengar från hembygdsföreningen, markägare, företag och privatpersoner göra verklighet av drömmen om en säker cykelväg.

15. Johan Persson, Bjursnäs. Kalmars starke man och ordförande i landsbygdskommittén som vill rädda landsbygden med fyra punkter: Större samordning av landsbygdspolitiken, bra bredband och mobiltäckning i hela landet, möjlighet till högre utbildning utanför storstan och att fler statliga jobb stannar på landsbygden. Resultatet presenteras i slutet av januari och kan få konsekvenser för hela landet.

16. Katarina Östholm, Undrom, kulturredaktör på Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda som arbetar outtröttligt för att lyfta fram lokal kultur och landsbygdens möjligheter. En förebild i en tid när lokaljournalistiken hotas från flera håll.

17. Caroline Bergmann, Uddebo, som för att vända på avflyttningen från sin barndomsby med ortsbefolkningen rustade upp Gula huset och blev byns mittpunkt och stolthet. Resultatet: Orten spirar av framtidstro och folk köar för att flytta in.

18. Andreas Lindberg, Åhus. Färska varor från bagerier, köttproducenter, grönsaksodlare levereras numera direkt med kylbilar till såväl finkrogar som skol- och sjukhuskök i Skåne. Detta tack vare kocken som gjorde det närodlade mer tillgängligt med företagsidén Bondens skafferi.

19. Mats Nolemo, Sala, som tröttande på städernas teaterscener och har åkt på turné med Friteatern i över 40 år. Han har spelat i 1 300 byar i allt från kåtor till bensinmackar eftersom landsbygdsbor har samma rätt till kultur som tätortsbor.

Bitte Persson och Bertil Larsson från Larsvikens gård i Viken är tillsammans med TV-kändisarna Stefan Hildingsson och Hanna Sundin, Hassela, med på listan över Årets lantisar 2016.
Bitte Persson och Bertil Larsson från Larsvikens gård i Viken är tillsammans med TV-kändisarna Stefan Hildingsson och Hanna Sundin, Hassela, med på listan över Årets lantisar 2016.

20. Josefin Heed, Stora Skedvi. Har fått fler ungdomar att engagera sig i landsbygdsfrågor genom #ungapålandsbygden. Påpekar för kommunala makthavare att 40 procent av ungdomarna på landsbygden vill engagera sig, men att en tredjedel av de unga inte tror att deras kommun vill ha dem kvar.

21. Helena Jonsson, Tranås. I minst tio år, av vilka fem som LRFs förbundsordförande, har Helena stått på barrikaderna i kampen mot försenade jordbruksstöd, mjölkbönders utsatthet och för lantbrukets framtid i Sverige. Utbildad lantmästare, lantbrukare och driver egen gård.

22. Bertil Larsson och Bitte Persson, Viken. Det potatisodlande syskonparet på Larsviken gård som i sjunde generationen bevarar generationers odlingstraditioner vidare in i framtiden, bland annat med en historiskt förankrad potatisbank med 550 sorters potatis.

23. Caroline Hjalmarsson, Långviksmon, som tillsammans med asylgruppen iLångviksmon anser att integration bäst sker via lek. Engagerat asylsökande i volleyboll, internationella måltider, megalunch på torget samt festligheter kring Vinteryran, Nordens största skoterträff.

24. Hanna Sundin och Stefan Hildingsson, Hassela. Deras kärlek för varandra skapade historia i Bonde söker fru och träffade TV-publiken rakt i hjärtat. Trots mjölkkris satsar de nu på utökad mjölkproduktion på gården i Hassela och planerar att flytta Hannas frisörsalong dit.

25. Birger Schlaug, Stockholm. Den gamla miljöpartisten vill ge fler möjligheten att bo kvar eller flytta ut på landsbygden. Ett radikalt höjt grundavdrag på 120 000 kronor är på sin plats för alla som vill prova ett liv med andra kvaliteter än de urbana, menar han.

26. Robert Ilijason, Viken. Entreprenören som öppnade en obemannad digital lanthandel med självskanning av matvaror. Ett landsbygdskoncept som inspirerade hundratals andra att ta efter – även utanför Sveriges gränser.

27. Alexander Bard, Stockholm. Kom ut som landsbygdsvurmare på konferensen 250 möjligheter i Jönköping. Anser att det är i mindre kommuner som stora saker kan hända och att online är ”den riktiga världen för en 20-åring, som spränger upp både digitalisering och urbanisering”.

28. Niklas Markie, Resele, som gjort succé med sitt andelsjordbruk Nyttogården där kunderna betalar hans månadslön – oavsett hur skörden blir. Även Sollefteå kommun har köpt in sig, så att mer närodlat kan serveras i skolor och äldreboenden.

29. Albin Gunnarson, Fornåsa. När växtodlaren Albin Gunnarson fick se Coops reklamfilm om köttet fick han nog. Med sin egen film, som visar vad som händer när djuren slutar beta, visade han konsumenterna hur verkligheten skiljer sig mot livsmedelsjättens reklamkampanj.

30. Torbjörn Österholm, Nacka. Med sin näsa för nyheter har Lands före detta reporter nosat upp de mest spännande händelserna som landsbygden haft att bjuda på. Hans hjärta klappar för glesbygdens möjligheter och problem. Han har mött tusentals människor som fått säga sitt och gjort skillnad via artiklar i Land. Han är hela landsbygdens nyhetsankare.

31. Carl Jan Granqvist. Saxå. Krögaren, vinkännaren och matkonstprofessorn som har satt Grythyttan på världskartan. Aktuell med boken ”Det svenska måltidsundret” där han skriver att Sverige är det bästa landet för livsmedelsproduktion – och att landsbygden därmed kan få en stark ekonomisk tillväxt.

32. AnnJessica Ericsson, Forsnäs Hemman, självhushåll utanför Vilhelmina tillsammans med sin man Per Sjölander. AnnJessica är en sann inspiration för alla som vill leva så mycket som det går av de resurser som finns omkring dem. Hon är en skicklig hantverkare, hjälper till att bevara lantraser och odlar mat i Lappland, i tuffa växtzon 7.

33. Majs Keller, Söderhamn, ordförande för RFSL, som gått i fronten för kampen för HBTQ-frågor i Hälsingland. Arrangerade en Pridefestival i Söderhamn och fick med sig 2 000 av 12 000 invånare i paraden.

 34. Hanna Karlsson, Löttorp. Mjölkbonden med Bondbönans blogg som beskriver vardagslivet på öländska gården med 130 mjölkkor, ungdjur och kalvar, höns, katter och hästar. Hanna har i dag tiotusen följare. ”Som bonde blir man inte rik på pengar, men oerhört rik på upplevelser”, säger hon.

35. Per Åsling, Trångsviken. Centerpartist och ordförande i riksdagens Skatteutskott. Slutar aldrig att engagera sig för landsbygden. När Skatteverket ville stänga lokala kontor i landet engagerade han sig och kallade bland annat myndighetens generaldirektör till flera offentliga neddragningar i riksdagen. När Tin Gummuns fick problem med samma myndighet krävde han dispens från kravet om kassaregister.

36. Terese Bengard, Hammarstrand, som för drygt ett år sedan lämnade högsta politikerposten i Ragunda för att bli verksamhetschef för Hela Sverige Ska Leva, som med ett nytt stipendium tillsammans med Land lyfter fram de profiler som behövs för en stark landsbygd. Hon för en envis kamp för att synliggöra de viktiga områdena utanför storstäderna.

37. Per Hasselberg, Jan Runfors, Asha Ismail, Anders Bengtsson, i Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp som i podden Landet bland annat redogör för ett lyckat pilotprojekt i Brålanda. Där får nyanlända och glesbygd ömsesidigt utbyte genom smartare samverkan mellan kommun, föreningsliv och myndigheter. Resultatet: Nya arbetstillfällen och fler invånare.

38. Arne Jakobsson, Gåltjärn. Bonden som rappandes satte ord på mjölkkrisen. Situationen för Sveriges mjölkbönder är lika hotfull nu som 1990 då Tjernobyl hotade odlingsmarkerna, menar Arne vars rap-låt åter fått en comeback i sociala medier.

39. Sven Ekberg, Borgholm. Journalist som initierat Ölands skördefest som 2016 gick av stapeln för 20:e gången. Ölands Skördefest är med sina hundratals mat- och kulturaktiviteter på hela ön en sann fest som i runda slängar lockar 250 000 besökare – efter sommarsäsongen.

aretslantis

40. Lotti Jilsmo, Västervik. Landsbygdsutvecklare som hörs och syns med smittande handlingskraft. Stod bakom att Västervik fick utmärkelsen Årets kommun med bland annat ”förbättringspromenader” – dialoger som lett till lösningar på lokala problem. Driver frågan om ett kommunalt landsbygdsprogram.

41. Björn Sundberg, Visby. Verksamhetschef för Medeltidsveckan på Gotland. Evenemanget har gått från att vara hotat till att vara ett livskraftigt evenemang som drar omkring 40 000 besökare till ön varje år. Sedan Björn Sundberg tillträdde har en ny våg av entusiasm väckts, evenemanget sköts främst av ideella krafter.

42. Leif Milling, Gimdalen. Fotograf som i kokboken Älgkött & peran – ingen vanlig kokbok, (Ågrenshuset förlag), i en stämningsfullt berättande form porträtterat det egna jämtländska jaktlagets 25-åriga historia, gemenskap och recept. Boken vann första pris i Årets svenska måltidslitteratur i genren livsstilslitteratur.

43. Magnus Oscarsson, Ödeshög. Debattören som öppnade ögonen på tiotusentals människor vad gäller antibiotikaanvändandet i kött. Hans målande bild med antibiotikasprutor i köttbitar (där Sverige använde minst antibiotika) delades över 30 000 gånger på Facebook och uppmärksammades även i övrig media. Hans mångåriga engagemang för att värna bygdens livsmedelsproducenter är fortfarande stort.

 44. Frida Hyvönen, Stockholm och Flarken. Sångare och låtskrivare vars svenska toner på nya plattan ”Kvinnor och barn” poetiskt kryddas av den västerbottniska dialekten och träffar publiken rakt i hjärtat.

45. Gunnar Westrin, Råneå. Fiskeprofil och författare som räddat Råneälven från utbyggnad och som nu även bekostat och satt upp varningsskyltar för att rädda de sällsynta, men långsamt återvändande uttrarna.

46. Maria Molin Söderberg och Rebecca Molin, Fränsta. Hemvändare i Ånge kommun som ville bjuda turisten på ett alternativt sätt att upptäcka bygdens pärlor. Resultatet: Rent a local. Den som vill gå längre än guideboken kan numera hyra en egen lokalbo och uppleva genuina platser som vanligtvis går turisten förbi.

47. Margaretha Stjernqvist, Orsa, har initierat Orsa besöksgrupp. Gruppen som med 20-talet volontärer fyller livet med mening för gamla och ensamma i kommunen genom besök. Gruppens omtanke har belönats med samhällsbyggnadsstipendium.

48. Rikard Lundgren, Ekenässjön, mathjälte och initiativtagare till Food2change som utan mellanhänder knyter ihop handlare med ekonomiskt utsatta konsumenter som är intresserade av att ta tillvara matvaror som annars skulle bli matsvinn.

49. Malin Sundin, Orsa, mjölkbonde och lantbrukskrönikör som i boken Spilld mjölkväckte nytt liv i frågan om situationen för dagens mjölkbönder och satte fart på riksdagsledamöter och handlare. Bidragit till att många konsumenter värdesätter ursprungsmärkning högre än prislapp.

50. Johanna Sällström, Tystberga, gymnasisten som till vardags går på lantbruksinriktningen på Öknaskolan och som under Ung Företagsamhet-konceptet säljer t-shirts med budskapet ”Bevara landsbygden – ät svenskt” till förmån för stödfonderna ”Sveriges mjölkbönders fond” och ”Stöd en bonde”.

51. Anette Gustawson, Billinge. Mjölkbonde som outtröttligt debatterar och kämpar för att alla elever i skolan ska få äta mat tillagad av svenska råvaror. Och när korna anklagas för att vara miljöbovar skriver Anette Gustawson debattartiklar som välter internet där hon upplyser konsumenter om hur mycket Thailandsresan egentligen släpper ut.

52. Jenny och Johan Gille, Lerbäck, skådespelare som initierat en egen teater med servering hemma i trädgården. På tio år har teatern utanför Askersund visat farser, barnpjäser och mordgåtor och dragit över 150 000 besökare.

53. Lars Lerin, Hammarö. Folkkär konstnär som med magiska akvareller fångar detaljer och vyer i svenska landskap som ingen annan. Smälte TV-tittarnas hjärtan i succén Vänligen Lars Lerin där han på sitt nedtonade, underfundiga sätt kom stjärnor nära.

54. Per och Johanna Hellström, Södra Svedjan. Jordbrukarparet som startade gårdsmejeriet Svedjan ost och nu vunnit flertalet priser. Utöver himmelska ostar fixar de även uppskattade teater- och musikkvällar i grannladan.

55. Ellen Sundberg, Bjärme. Vårt nya musikunder som varit förband åt hyllade Texasmusiker och vars senaste kritikerrosade album har spelats in i USA. Varifrån kommer inspirationen? Jo, från landskapet hemma i jämtländska Bjärme där hon bor i en friggebod hos sina föräldrar.

56. Sofia Backström, Ammer, förmedlar sin kärlek till naturen och inspirerar andra. Hennes vackra bilder av livet i jämtländska hembyn Ammer med natur, vedhuggning, jakt och fiske lockade runt 9 000 följare i sociala medier på mycket kort tid.

57. Niklas Kämpargård, Sölvesborg. I boken Att leva som en bonde (Norstedts) vill fotografen och journalisten Niklas Kämpargård ge en grundkurs i sådant som förr var självklar nedärvd kunskap – som att odla sin egen mat, ta hand om höns, syra grönsaker och bygga en jordkällare.

58. Göran Wallin, Ransta, den drivande kraften i den positiva utvecklingen av Ransta de senare åren. Genom att ha startat ungdomsverksamhet med filmvisningar, upprustning av Ransta Nästa bygdegård, påverkan till renoveringen av järnvägen och återinfört tågstopp i Ransta genom att driva opinion har han gjort det mer attraktivt att bo, leva och verka på orten.

59. Sara Parkman och Samantha Ohlanders, Stockholm och Järvsö. Fäbodtjejerna som ritar om bilden av folkmusikens historia. I sin turné visar de att folkmusik är något helt annat än fiol och knätofsar och snarare har ett ursprung som arbetsfunktion för forna kvinnors arbete vid fäbodar och hem.

60. Jonna Jinton, Grundtjärn. Få kan fånga landsbygdens skönhet som naturbloggaren, fotografen, konstnären och föreläsaren Jonna, som för fem år sedan flyttade till byn med tio invånare. Hennes magiskt poetiska kulning i en 33-sekundersfilm i den snötäckta skogen i Grundtjärn träffade på en enda helg en miljon världsmedborgares hjärtan.

61. Clara Lidström, Tvärålund. Med bloggen Underbara Clara gör hon reklam för landsbygden och hur man kan leva och arbeta långt ute på landet utan att enbart hålla på med jordbruk. Med sin rekordstora blogg och krönikor i Expressen drar hon uppmärksamheten till att det går att ha ett bra liv även utanför storstäderna.

62. Karin Lidén, Kramfors. Kostchef i Kramfors kommun som genom att bända de krångliga reglerna i lagen om offentlig upphandling kunde se till att skolbarnen i kommunen kunde få mat från lokala odlare.

63. Britt Ellénius, Ljungdalen. På 1980-talet lämnade Britt storstaden för Ljungdalen där hon initierade Ljungdalsfestivalen, en uppskattad kulturhändelse under ett antal år. Ljungdalen med sin självklara plats på naturkartan hamnade även på kulturkartan. Otaliga är de kulturaktiviteter, teater, uppläsningar och utställningar som Britt bidragit till i den bygd som förblivit hennes, enligt en av Lands läsare.

64. Stina Ivansson, Stockholm. Malungsbo som övertygad om att personligheter träder fram bäst på mål startade Malungspodden där intervjuer med bland andra författaren Aino Trosell och operasångerskan Busk Marit sker uteslutande på malungsmål.

65. Jeroen Sleurs och Sam Lormans, Åmotsbruk. Två belgare som såg möjligheterna i Gästriklands orörda natur. I dag säljer de tystnad till utländska stressade turister. Fisketur med en enkel eka, övernattning i koja och björnspårspromenad är några av de bullerfria aktiviteter som erbjuds.

66. Maria och Bengt Larsson, Tolarp. Har gett över 700 WWOOFare från all värdens hörn gedigen utbildning i hur man driver en gård med så liten miljöpåverkan som möjligt, vilket resulterat i den lokala folkhögskolans nya Småbrukarlinje som säkerligen kommer leda till i nya, unga småbrukare ute på bygden.

67. Joakim Furhoff, Skövde. ”Här får alla rida som tycker svensk mat och svenska bönder rockar”. Skylten på Loringa egendoms åker väckte reaktioner och satte strålkastaren på de svenska böndernas insats genom att välkomna gästande ryttare – förutsatt att de äter svenskproducerat.

68. Stina Nordlander, Nyadal. Skönhetsdrottningen som blev svensklärare i egen kanal på Youtube. Efter att ha bjudit flyktingar på fika förstod hon innebörden av att de fick lära sig svenska på kort tid och tog saken i egna händer. Hon har tusentals visningar och följare från bland annat Syrien, Afghanistan och Eritrea.

69. Kjeld och Marcus Eslared, Knäred. Driver en självhushållande gård där de djur som fanns i början av 1900-talet kan bevaras. Det var parets tanke när de flyttade in på Markus farmors gamla gård Eslared. I dag har de uppfödning av tolv svenska lantraser som gutefår, bronskalkoner, blommehöns, skånegäss, gotlandskaniner, blå anka, linderödssugga och rödkullakor.

70. Annika Fritzon, Växjö som har fyrdubblat antalet körsångare i bygden med sitt hårdrocksband Snakehill Groovers, (annars kallat Ör Ormesberga Kyrkokör). I början av 2016 rockade bandets medlemmar, i åldern 8 till 70 år, loss i hårdrocksmässa i Växjö domkyrka i turnén God gave Rock´n´Roll.

71. Per Larsson, Peterso, är lantbrukaren som gav honungsört och vitsenap ett ansikte för icke-lantbrukskunniga. Hans 8 000 kvadratmeter stora flagga på den mark som låg i träda valdes för att hjälpa bin och humlor och uppmärksammades i riksmedia.

72. Monika Hulthe och Karin Seebass, Torsås. Initiativtagare till ett av de första biblioteken som blivit mötesplats för odlingssugna – inte bara med trädgårdsböcker utan även med ett fröbibliotek. Genom ”lån” sprids fröerna till bygdens rabatter och köksträdgårdar och kan ”lämnas tillbaka” när låntagaren tagit egna frön från växten på hösten.

73. Ann-Marie Rauer, Kristianstad. Journalisten och programledaren av Sverige! – landets mest populära kulturprogram, som inte drar sig för att ställa svåra frågor till sina gäster. Sedan hon tog över programledarskapet har över 350 personer från hela landet intervjuats.

74. Jill och Peter Widebrant, Askunga. Med sitt Askunga Dovvilt har paret gått från mjölkkor till uppfödning av dovhjortar. Här finns både gårdsbutik, kafé, marknader samt möten med bondefruarna från Bonde söker fru. Paret lyckas, enligt flera läsare, med ”ett bra, humanistiskt kvalitetstänk som gynnar både djur och människa!”. Ett fint exempel på hur ett lantbruk hålls levande i tiden.

75. Hannah Svanteman, Karleby, vars fotoutställning under konstnatten i Falköping om hur det är att vara lantbrukare i dag fick besökarna att gråta och kramas. ”Bonden får så mycket skit som inte är befogad. Jag vill få bonden att känna sig värdefull”, säger hon.

76. Bertholof Brännström och Agneta Kellgren Brännström, Strömbäck.Tillsammans räddade de ett kulturhus från 1887 i Maurliden med värdefulla snickerier, inskriptioner och inventarier från att brännas ner. ”Varje räddat ödehus är en seger för landsbygden, som livsmiljö, som inkomst och som traditionsbärare”, säger Bertholof.

77. David Batra, Stockholm, komiker och mästare på att syna svenska folkets kommunikation med glimten i ögat. Efter en dammsugning av landets alla lokaltidningar lyfter han de små nyheternas betydelse i sin senaste bok Nu är toan i Tierp invigd (Forum).

78. Andreas Nielsen, Göteborg. Problemlösning, programmering, företagsekonomi samt lyft av tunga mjölsäckar. Den kravspecen samt kontakten med odlare och bagare fick 28-åriga Andreas Nielsen att falla till föga och ta över Limabacka kvarn i Väröbacka. Som sjätte generationens mjölnare och säljer han och hans far 50 olika sorters mjöl, många på gamla sorters sädesslag, från den nyinköpta 1950-talskvarnen.

79. Alice Bah Kuhnke, Stockholm/Horda. Kultur- och demokratiministern Alice lyfter ofta upp sin uppväxt på landsbygden i samhället Horda i Småland och synliggör på så sätt landsbygdens villkor och erfarenheter. Alice värnar om att kulturen ska nå fler i hela landet.

80. Helene Tungel, Siljansnäs. En eldsjäl i flyktingmottagandet i Siljansnäs. Hon har varit delaktig i att ta fram Siljansnäsmodellen som handlar om metoder för att öka integrationen mellan infödda svenskar och nyanlända.

81. Peder Fredricson, Österlen. OS-ryttaren som satte Sveriges hästsport på världskartan. Med sin ödmjuka folkkära stil har han bjudit in mängder av hästälskande människor i sporten både via sina idrottlsiga bedrifter men även genom uppmärksammade TV-program som Ryttareliten och Guldläge. Hans konstnärssjäl har även lyft upp hästen på målarduken.

82. Henrik Kruusval, Göteborg. Programledaren som på söndagskvällarna i sex år tagit med runt miljonen tittare Landet runt på udda nyhetsinslag och som har en fascination för kommunslogans. ”Full fräs i Sotenäs” och ”I love Hjo” tillhör hans favoriter, avslöjar han i GP. Henriks unika programledarstil har lockat till många skratt hemma i TV-sofforna.

83. Linda Wennström, Hakkas, och de övriga drivande deltagarna i ”mack-gruppen”, som genom att sälja andelar räddat byns bensinmack.

84. Andreas Carlsson, Tingsryd. Musikproducent, låtskrivare och före detta Idoljury-medlem som öppnat musikgymnasium i Tingsryd med ambitionen att bli bäst i Norden. Nu är Vara på gång och snart väntar andra mindre orter.

85. Sari Oja, Pello. Kulturpedagog, eldsjäl och språkambassadör som med kreativa grepp vill göra det roligt för unga generationer i Övertorneå att studera tornedalsfinska. Med barnprogram och teaterproduktioner bidrar hon till att höja språkets status och viljan bland unga att tala meänkieli – ”vårt språk”.

86. Mikael Olenmark och Johan Ljungkvist, Tollarp som gav sig sjutton på att det skulle gå att odla giftfri fisk – på land. Nu odlas den vita fisken rödstrimma i killarnas skånska ladugård.

87. Magnus Nilsson, Järpen, med restaurang Fäviken Magasinet som med sina smaker från fjället blev den första svenska restaurang utanför storstadsområdena att få två Guide Michelin-stjärnor. ”Jag tycker faktiskt att det var välförtjänt”, säger han.

88. Özz Nûjen och Måns Möller, Stockholm. I sin show Sveriges historia ringer komikerparet in till dubbeltimme i historia och ger en påläst, underhållande och tänkvärd lektion om ursprung och värderingar i vårt land, som invandrarland såväl som utvandrarland, och vad som egentligen har skapat det Sverige vi känner i dag.

89. Göran Jonasson, Torsås. Bonden som brinner för nordsvenskar och som även har nötkreatur av rasen charolais samt jobbar heltid borta! Alltid vänlig och tillmötesgående. Alltid i farten utan honom hade det inte funnits många nordsvenska hästar, enligt en av Lands läsare.

90. Lena Liljemark och Magnus Isaksson, Ljustorp. Rörost, tjockmjölk, långfil och syrat smör. Med Lövberg gårdsproduktion har kultursmaken av Medelpad återuppväckts i svunna tiders mejeriprodukter.

91. Stefan Sundström, Ekerö. Musiker och författare som konstaterar att kor och gräs hänger ihop. Och tillsammans kan de rädda världen! Även om vi skulle dra ner på mjölk och köttkonsumtion så behövs korna, menar han.

92. Mikael Lindnord, Örnsköldsvik som i ett strapatsrikt skede i en multisporttävling i Ecuador gav fasen i tävlingsmomentet för att i stället ta sig an den tillgivne gatuhund som fattat tycke för Mikael efter att ha smakat på en köttbulle. I dag är Mikael hunden Arthurs husse. Historien om Mikaels räddningsinsats tog hela landet med storm.

93. Katarina Pirak Sikku, Jokkmokk. Konstnären som djupdykte i material och instrument som använts i de rasbiologiska undersökningar som hennes förfäder och andra samer i norra Sverige utsattes för i början av förra seklet – och som gestaltade känslan av övergreppen konstnärligt i en uppmärksammad utställning i Uppsala.

94. William Spetz, Umeå. Trots sin unga ålder har han hunnit göra sig känd som komiker där han levererar kloka och tänkvärda vinklingar på livet. Den breda norrländska dialekten, som han låter komma till tals i ett brett ordflöde, ger en mer nyanserad bild av inåtvända och försagda norrlänningar.

95. Julia Löf, Öreryd. Hur låter landsbygden? För att få en tydligare bild av relationen stad–landsbygd har SLU-studenten analyserat en mängd svenska poplåtstexter. Hon fann en nostalgisk längtan såväl som ett underdog-perspektiv i musiken. ”Storstaden har blivit norm och landsbygden får klara sig själv”, konstaterar hon.

96. Mats Jonsson, Stockholm. Konstnär, redaktör och serietecknare som reagerat starkt på förfallet av hans barndoms Bollsta. För att belysa att ”Norrland står med bakbundna händer” ritar han serieboken Nya Norrland som kommer ut på Galago nästa sommar.

97. Björn Stein och Måns Mårlind, Stockholm. Manusförfattare och regissörer bakom TV-serien Bron som i nya, hyllade fransk-svenska SVT-dramat Midnattssol inte bara vill underhålla utan också sätta Kiruna, fjäll, vida ödemarker och samekulturen på världskartan – och fokus på frågor om ursprung och identitet.

98. Carro Karlsson, Mimi Brander, Moa och Nora Lenngren, Lerdala. De fyra unga tjejerna i rockbandet Browsing collection har satt Lerdala by på kartan. Stå upp för dig själv, håll dig borta från droger och rädda planeten! Det är budskapen i de punkiga rockspåren. Har även deltagit i Popkollo för att ge motivation och inspiration till andra unga tjejer.

99. Cia Söderman, Blattnicksele. Tolvåring med konditordrömmar som ville öppna kafé för allergiker. Men lagen och statsministern sa nej. Trots det lyckades hon kringgå reglerna och öppnade sommarkafé. Hennes initiativ hyllades i sociala medier.

100. Kossan Margit, Santatorp, satte tusentals hjärtan i brand när historien om henne spreds via Land. Livet som hund – fast man är en highland cattle-ko har även speglats i två härliga böcker av författaren Karin Linderoth – Mormor Krutrut får besök och Mormor Krutrök firar jul (Bokförlaget K&R). Det är även Karin som äger kossan Margit.

 

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen