Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 januari 2017

Årets lantis 2016 Po Tidholm: "Jag är 100 procent lojal mot landsbygden"

– Oj, superkul! Särskilt hedrande att flera Landläsare har nominerat mig, säger en överraskad och glad Po Tidholm. Möt Årets lantis som väckt starka känslor med sin TV-serie ”Resten av Sverige”.

FOTO: Jonas Walla

Po Tidholm får det glada beskedet hemma på sin gård i Trönö i Hälsingland. Här bor han sedan 16 år tillsammans med sin fru Karin och deras två barn.

Karin är urstockholmare och hade nog aldrig flyttat hit om hon inte varit gift med Po. Nu njuter hon av livet på landet och alla möjligheter det ger, som att kunna ha hästar, höns, får och andra djur.

Växte upp på liten gård vid Ljusnan

Själv växte Po upp på en liten gård tre mil inåt landet vid älven Ljusnan, dit hans föräldrar flyttade från på 1960-talet som ett slags tidiga grönavågare från Stockholm.

– Vi hade odlingar och djur och mina föräldrar ville vara så självförsörjande som möjligt, berättar han.Visst hände det att Po och hans lillebror Svante fick rensa ogräs och hjälpa till på gården ibland, men det var inget ”slavläger” som han uttrycker det.

Kanske var de lite av främmande fåglar på den hälsingska landsbygden. Pappa Thomas och mamma Anna-Clara är författare och konstnärer med borgerlig bakgrund.
– Det är möjligt att de kanske stack ut lite i Arbrå där de flestas pappor jobbade på fabriken och mammorna inom vården, säger han.

Flyttade till Stockholm efter gymnasiet

Vid 18 års ålder, efter gymnasiet i Bollnäs, kändes livet i Hälsingland för begränsat och Po Tidholm flyttade till Stockholm.
Där jobbade han som journalist på radions P3, på SVT och som musikkritiker på DN, vilket han fortsatt med i 24 år parallellt med allt annat.

Men efter drygt tio år i Stockholm började han längta tillbaka till Hälsingland. I samma veva blev han chefredaktör på Norrländska litteratursällskapets tidning Provins och övertalade sin blivande fru Karin att flytta.

Har jobb som kan flyttas

De fann sitt drömhus, eller gård snarare, nära kusten. Här har deras två barn fått växa upp.
– Vi har båda jobb som kan flyttas nästan var som helst där det finns uppkoppling. Min fru är översättare och jag journalist – även om det i mitt jobb ingår en del resande, säger han.

Redan när han bodde i Stockholm hade Po börjat skriva om landsbygden. Han såg hur hans gamla hemort Arbrå och resten av landsbygden förändrades efter nittiotalskrisen, med företagsnedläggningar och arbetslöshet. Och kände både skuldkänslor och ilska över att denna nedmontering bara fick fortsätta – i nästan total medieskugga.

Små, fattiga kommuner lämnas åt sitt öde

Po Tidholm upprörs över hur landsbygden och småkommuner behandlas.
Po Tidholm upprörs över hur landsbygden och småkommuner behandlas.

– När jag var barn var även mindre orter och landsbygden med i det moderna projektet, det fanns en tanke om likvärdighet mellan stad och land som i dag är helt borta, säger han.

– Små, fattiga kommuner har i princip lämnats åt sitt öde av staten och ska istället konkurrera med varandra och försöka sälja sig själva med olika PR-jippon, menar Tidholm.

– Det råder en slags naiv tro på att bara man förbättrar företagsklimatet så ska den negativa utvecklingen vända. Det är ju att tro på sagor. Att en liten kommun får in 5-10 nya arbetstillfällen är ju ingenting mot den starka storstadstrenden, säger han.

Kommunalråd blev upprörda

– Marknaden kommer aldrig att gynna landsbygden, den vill ha förtätning och stora städer. Därför måste politiken ta ett mycket större ansvar på ett strukturellt plan. Vi har inte haft en fungerande regionalpolitik på över 20 år, fortsätter han med engagemang i rösten.

Samma upprördhet fick honom att göra SVT-serien ”Resten av Sverige”, som blev en av höstens mest omdebatterade program. Inte minst uttryckte flera kommunalråd upprördhet över att deras orter beskrevs i för mörka färger.

Po Tidholm visar de stora problemen på landsbygden

– Jag kan förstå det utifrån deras perspektiv och uppdrag. De vill visa upp en positiv bild av sin kommun för att få inflyttning och nya företag. Då kan journalistik som min, som visar på de stora underliggande problemen med arbetslöshet och befolkningsminskning, uppfattas som nästan fientlig, säger han.

Men Po tycker att det är att missförstå programserien och tanken bakom den.
– Tittar man på hela serien ser man att den är hundra procent lojal med svensk landsbygd. Det är jag själv också. Jag bor och är uppvuxen på landsbygden och har rest runt i landet i över 20 år och skildrat landsbygdsutveckling och regionalpolitik, säger han.

Har hästar och höns

Namn: Po Alexander Tidholm.
Ålder: 45 år.
Bor: På en gård i Trönö i Söderhamns kommun.
Yrke: Journalist och författare till bland annat boken ”Norrland”.
Familj: Hustrun Karin, en son och en dotter som är 12 respektive 14 år. Husdjur som hästar, höns och en hund.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen