Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 december 2016

Asfalten breder ut sig – landets bästa åkrar bebyggs

Köpcenter och bostadsområden breder ut sig – och gärna på jordbruksmark. Det får konsekvenser som vi kan få ångra i framtiden.

FOTO: Hans Dahlgren

Tidningen Lantmannen berättar att närmare 3 000 hektar jordbruksmark bebyggdes mellan 2006 och 2010. Med ett gammalt talesätt från Nordamerika sammanfattas var kommunernas tänkande brustit i frågan:

– Indianerna säger att man måste tänka sju generationer framåt innan man förstör jorden, här var det ingen som tänkte på jordens värde, säger Eva Göransson, till Lantmannen.

Asfalt och köplador på åkrarna

En av de lantbrukare som påverkats är Eva Göransson och hennes man, som arrenderade och drev lantbruk med spannmål, raps och betor i gränslandet mellan Burlöv och Malmö. I dag täcks de av stora parkeringsplatser, påfartsvägar och köplador i långa rader.

– Hade det här hänt i dag tror jag inte det hade blivit tillåtet att göra som man gjorde, men då var nya köpcenter viktiga samhällsintressen, säger Eva Göransson.

Jordar av bästa sort byggs bort

Under senare år har köplador, jätteparkeringar och nya tillfartsvägar växt upp utanför många svenska småstäder. Där Eva Göransson en gång drev växtodling finns nu två sådana köpområden inom nära håll. I Skåne finns flera exempel där landets allra bästa odlingsmarker tas i anspråk för nybyggen. Det är problematiskt, menar SLU-forskaren Anders Larsson:

– Jordbruksmark är enkel och billig att bygga på, men man glömmer att se på det långsiktiga värde som går förlorat, säger forskaren till Lantmannen.

Mest asfalterad yta per person

Enligt siffror från EU är Sverige ett av de europeiska länder som har allra mest asfalterad yta per invånare. De jordar som bebyggs på vissa platser i Skåne är så bördiga att de ger tio gånger mer avkastning jordar i andra delar av världen.

– Matproduktion tycks inte så viktigt, vi har ju lärt oss att mat kan vi importera och missar en möjlighet att kanske öka exporten i stället, säger forskaren Anders Larsson, till Lantmannen.

Mellan åren 2005-2010 bebyggdes mest åkerareal i Uppsala län, där försvann totalt 91 hektar jordbruksmark.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen