Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 november 2016

Bilden som ska få dig att konsumera rätt

Hur konsumerar vi egentligen? Frågan ställs på sin spets inför julhandeln. Ulrika Freya Neldorin bestämde sig för att väcka tanken med hjälp av en julgran.

Bild 1/2
Bild 2/2

Ulrika Freya Neldorins skapade i fjol en konsumtionsgran som har väckt många tankar.

– Jag oroas av konsumtionsfrågorna. De flesta i Sverige har det ganska bra och det finns en konsumtionströtthet här, det är orimligt billigt att handla saker. Det ser man även nu inför jul, undersökningar visar att de flesta inte vill ha julklappar utan vill ge till de som behöver.

Ulrikas egen förklaring av konsumtionshierarkin:

Steg 1: Använd det du har: ”Ofta handlar vi mycket saker vi inte använder. Vi ser reklamen, får en kick av att konsumera men i slutändan är det få saker vi använder. Använd saker du har”.

Steg 2: Vårda det du har: ”Vi tar inte hand om det vi har. Vi är oförsiktiga för att det är billigt. Istället borde vi ta hand om saker och lära oss hur man exempelvis vårdar kläder av den äldre generationen”.

Steg 3: Laga saker: ”Exempelvis har det kommit en fairphone nu med mineraler som inte kommer från länder med konflikter. Den går också att plocka isär den om den går sönder och byta delen som är trasig. Vi slänger saker istället för att laga”.

Steg 4: Låna av varandra: ”Det finns en rörelse med cirkulär ekonomi där man lånar saker av varandra istället för att köpa eget. Exempelvis används inte borrmaskinen många minuter under sin livstid och då kan man låna av varandra”.

Steg 5: Byt med nån: ”Det finns grupper där man byter saker med varandra istället för att köpa nytt. ”

Steg 6: Gör själv: ”Gå inte och köp dyra saker – använd det du har. Nu inför jul kan man tillverka saker eller ge bort sin tid. Är du bra på att beskära träd, ge bort det. Tid, uppmärksamhet och kärlek är viktigare att ge bort inför jul än saker.”

Steg 7: Köp begagnat: ”Det finns många affärer som säljer second hand. Använd dessa och kommunicera även att du kan tänka dig att ta emot ärvda saker och kläder. Det finns ett överflöd och det går att få saker om man vill”.

Steg 8: Köp nytt: ”Om man ska köpa nytt så gör det ekologiskt och rättvisemärkt så långt det går”.

Sin egen konsumtion beskriver Ulrika som minimalistisk. Hon är en del av Ekoguiden Karlstad och engagemanget för miljö- och konsumtionsfrågor har hon med sig från uppväxten. Efter praktiken på Greenpeace under gymnasiet växte intresset.

ulrika-Freya-Neldorin
Ulrika Freya Neldorin har skapat en bild konsumtionshierarkin i form av en gran.

– Jag tror att konsumtionsfrågorna är rätt i tiden. Nu vill man gå tillbaka till det genuina och många börjar nog se över sin konsumtion, kanske har vi nått vår peakkonsumtion?

Inför jul medger hon att konsumtionen blir lite svårare. Hennes två barn får julklappar men hon försöker begränsa det.

– Barn i Sverige har extremt mycket leksaker och våra barn behöver inte mer gosedjur och lego, det uppskattas under väldigt kort tid. Men att få ett minne genom att hela familjen exempelvis går på ugglesafari eller lägger pussel tillsammans är värt mycket mer.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen