Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 november 2017

Brandexperten: Därför finns 3-4 timmarsregeln för vedeldning!

I Lands artikel om vedeldning stod det om 3-4 timmarsregeln. Här reder experten ut den!

Intresset är stort för artikeln 5 risker med vedeldning och särskilt för ett av råden.

Nämligen det om att man ska elda i max 3-4 timmar åt gången och sedan låta eldstaden vila lika länge.

Gammal tumregel

Land bad brandskyddskontrollanten Anders Lindberg vid Södertörns Brandsvarsförbund som har det rådet på sin hemsida, att reda ut begreppen.

– Ja, det är en gammal tumregel som syftar till att undvika överhettning och skydda både eldstaden och skorstenen, säger han.

– Den bygger på mångårig erfarenhet men är inte exakt, lika lite som tumregeln att veden ska lagras ett år för att bli tillräckligt torr, fortsätter han.

Vedens torktid kan variera beroende på uppställningsplats, tjockleken på klabbarna, med mera.

På samma sätt kan det variera hur länge man kan elda i en eldstad.

Rådet gäller framför allt eldstäder man har för tilläggsvärme eller som mysfaktor under vinterhalvåret, som kakelugn, kamin och vedspis.

Läs också: Välj rätt ved till brasan – 8 heta tips

Ha koll på den egna eldstaden

Det viktiga är att ha koll på hur mycket ens eldstad tål, både vad gäller eldningstid och mängd ved. Att den har rätt dimensioner.

– Några av att de vanligaste kaminerna kan se ganska slitna ut efter fem säsonger för att man eldat för hårt. Även skorstenarna, säger Anders Lindberg.

Att stoppa in mycket ved på en gång för att slippa mata med ved så ofta kan också göra eldstaden mycket het. Bättre med en jämn, lagom temperatur .

Läs också: Värmande vackra – 7 exempel på majestätiska kakelugnar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen