Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 december 2016

Bucht: Flytta till landsbygden och slipp studieskulder

Norge lyfts ofta som ett gott exempel på lyckad regionalpolitik. Nu sneglar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på grannlandets regler och kan tänka sig flera ändringar för den som flyttar till landsbygden.

FOTO: Ann Lindén

När det pratas om politik för hela landet är det många som pekar på Norge och frågar varför Sverige inte gör likadant. Där tycker politikerna att det är viktigt att hela landet befolkas och har fördelat landets oljepengar så att det ska gå till välfärd i hela landet.

Generösa förmåner

Exempelvis får den som flyttar till landsbygden och studerar, driver företag eller söker jobb också generösa förmåner. Det är också det som landsbygdsministern kan tänka sig.

– Det finns all anledning att titta på den norska modellen. De har lyckats mycket bättre. Vi måste se på dem som har lyckats och titta på vad de har gjort och om vi kan ta vissa delar och föra över hit, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Intressant med studielån

Till tidningen säger han också att nedskrivna studielån är intressant.

– Man har stimulerat folk till att söka sig till de kommunerna. Vi tittar på Norge och den norska modellen.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen