Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 augusti

Carina i Molkom: Det här måste vara Sveriges två sämsta vägar!

Molkom

De två småvägarna nära Molkom var jättefina ända tills tung trafik leddes om dit. Kolla in alla hål - är det rekordmånga?

 Carina Stejmar visar den ena av förstörda vägarna.
Bild 1/2 Carina Stejmar visar den ena av förstörda vägarna. FOTO: Privat
 Djupa hål ligger tätt längs de två vägsträckorna
Bild 2/2 Djupa hål ligger tätt längs de två vägsträckorna FOTO: Privat

Carina Stejmar visar upprört hålen i körbanan längs Borseruds- och Prostgårdsvägen nära Molkolm i Värmland.

– Titta här, flera av dem är 10-20 centimeter djupa och ligger så så tätt att man inte kan köra runt dem. Nu har man visserligen lagt i lite grus i dem, men det är fortfarande hemskt att köra här, säger hon.

Många reaktioner på Facebook

Hon berättar om hur flera bilar körts sönder där och en cyklist ramlat och skadat sig.

I Facebookgruppen ”Mera Molkom” har många reagerat upprört på henne inlägg. En brandman skriver att han fick skaffa offroad-motorcykel för att hinna fram till brandbilen vid larm. En kvinna berättar att hon körde sönder sin moped i hålen.

Carina Stejmar har tröttnat rejält på de numera så usla vägsträckorna. De var i utmärkt skick, asfalterade och jämna, tills för fem år sedan när vägtrummor skulle – anläggas på den angränsande, större väg 63.

– Då ledde Trafikverket om den tunga trafiken till våra vägar som inte klarade trycket utan sprack och blev hålig och ojämn, berättar hon.

Vägarna skulle bli som förr

Ortsborna fick försäkringar om att vägarna skulle repareras och bli som förr. Men skadorna tycks ha blivit större än vad både Trafikverket och Karlstad kommun hade räknat med.

Den lokala entreprenör som fick uppdraget har inte lyckats laga vägen och nu har flera år gått.

Enligt Henrik Lander, centerpartistisk ordförande i teknik- och fastighetsnämnden i Karlstads kommun, har de två vägarna hamnat lite mellan stolarna.

Kommunens svar på Facebook

Så här skriver han i ett svar i Facebookgruppen ”Mera Molkom”:

Hej, kan bara hålla med om att vägarna är i bedrövligt skick och här kommer lite info om läget kring dessa vägar. Prostgårdsvägen och Borserudsvägen är inga kommunala vägar utan vägsamfälligheter ägda av boende/markägarna längs vägarna, staten hjälper vägsamfälligheterna med stöd om vägen hålls öppen för allmänheten.

För att hjälpa samfälligheterna har Karlstad kommun dessutom bestämt att vi kan sköta skötseln av dessa vägar mot att vi får det statliga stödet och dessutom lägger vi in ett antal pengar från kommunen i skötseln. Samfälligheten har möjlighet att själva ta pengarna och sköta vägen om man inte vill ha hjälp av kommunen.

Kommunen har åt samfälligheterna sökt om investeringsmedel för att kunna rusta upp dem. Beskedet vi fått hittills är att vi kan få pengar till detta 2018. Från nästa år och framåt har vi fått ytterligare 7 miljoner/år av kommunfullmäktige för att rusta våra vägar vilket förhoppningsvis även kommer att märkas i Molkom.

Ingen tröst för ortsborna

Men det är ingen tröst för Carina Stejmar och flera av de andra ortsborna.

– Ska vi vänta på pengar som kommer 2018? Hur ska vi kunna leva och verka här tills dess? Hur många fler bilar ska köras sönder och människor skadas, säger hon.

– Det är skandal att varken Trafikverket eller kommunen har följt upp vad som hänt med våra vägar, fortsätter hon.

Läs också: Här finns Sveriges sämsta vägar – allra flesta finns i norr

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen